Όλες οι Ερωτήσεις στο PCsteps › Κατηγορία: Αγορά Υπολογιστή › Αγορά υπολογιστή για χρήση AutoCad, επεξεργασία εικόνας και λίγης ποιοτικής μουσικής
Anonymous User ρώτησε πριν 10 έτη

Άγγελε γεια.

Εν μέσω καλοκαιριού ......

Οι ανάγκες του σπιτιού απαιτούν την αγορά ενός ακόμα σχετικά αθόρυβου υπολογιστή, για χρήση AutoCad, επεξεργασία εικόνας και λίγης ποιοτικής μουσικής.

Έχουμε ήδη δύο γεμάτους σκληρούς δίσκους 500GB και θα ήθελα αν υπάρχει η δυνατότητα να τους συνδέω περιστασιακά (όχι μόνιμα) για άντληση δεδομένων. Δεν ξέρω τον βέλτιστο τρόπο που θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Σκέφτηκα διάφορες λύσεις αλλά κολάω στη συμβατότητα.

Ο Intel Core I%-6400 2.70GHZ LGA1151 είναι αρκετός;

Ποιό αθόρυβο τροφοδοτικό και ποια αθόρυβη ψύκτρα θα τέριαζε;

SSD 250Gb ή σκληρό δίσκο 1 TB;

Στον SSD μπορείς να εγκαταστήσεις δύο λειτουργικά;

Μνήμη 16 GB ;

Πως μπορώ να δω αν η κάρτα ήχου που είχα στον παλιό υπολογιστή ταιριάζει;

Σκέφτομαι ένα πιθανό κόστος γύρω στα 700 Ευρώ.

Τι έχεις να προτείνεις;

Ευχαριστώ

Νίκος

9 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Διαχειριστής απάντησε πριν 10 έτη

Γεια σου Νίκο,

Εφόσον θέλεις να συνδέεις περιστασιακά τους δίσκους, η καλύτερη λύση είναι να αγοράσεις θήκες και να τους έχεις σαν εξωτερικούς.

Στην κατηγορία τιμής που κινείσαι ο i5 6400 είναι πολύ καλή επιλογή.

Αν σε καλύπτουν τα 250GB του SSD, δεν χρειάζεται άλλος δίσκος.

Στον SSD μπορείς να εγκαταστήσεις όσα λειτουργικά χωράει.

16GB RAM είναι το minimum για τις εργασίες που θέλεις.

Λογικά η παλιά κάρτα ήχου έχει σύνδεση PCI, εκτός και αν μιλάμε για μοντέλο αγορασμένο πριν το 2000. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές έχουν μια θύρα PCI.

Ρίξε μια ματιά στη σύνθεση των 700ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή.

Anonymous User απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε, ευχαριστώ για την απάντηση.

Λίγες ακόμα συμπληρωματικές ερωτήσεις.

Για να κάνω περισσότερο αθόρυβο τον υπολογιστή κρίνεις σκόπιμο

α) να αντικατασταθεί το κουτί CORSAIR CARBIDE SERIES SPEC-02 που αναφέρεται στον οδηγό, με κάποιο άλλο π.χ. CASE CORSAIR CARBIDE SERIES 100R SILENT EDITION QUIET MID TOWER BLACK ή το COOLERMASTER SIL-452-KKN1 SILENCIO 452;

β) να προσθέσω κάποια αθόρυβη ψύκτρα π.χ. BE QUIET! DARK ROCK ADVANCED;

γ) Για χρήση AutoCad και Photoshp θα χρειαστεί να πάρουμε και μια δεύτερη οθόνη. Η Eizo FlexScan L568 που έχω είναι μικρή. Στη Μυτιλήνη που βρίσκομαι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δούμε κάποια οθόνη πριν την αγοράσουμε. Έχεις να μου προτείνεις κάποια, ξεκούραστη για τα μάτια, καλής ευκρίνιας, ας πούμε 22άρα;

δ) Μου κάνει εντύπωση ότι στον ssd στο MSI laptop του γιου μου δεν μπορέσαμε να εγκαταστήσουμε δεύτερο λειτουργικό που το χρειαζόταν για τη δουλειά του και αναγκάστηκε να βάλει το Virtual-Box.

Ευχαριστώ

Νίκος

Άγγελος Κυρίτσης Διαχειριστής απάντησε πριν 10 έτη

Πιθανώς ο δίσκος στο MSI να ήταν dynamic και όχι Basic. Στους dynamic δίσκους δεν υποστηρίζονται πολλαπλά λειτουργικά, ανεξαρτήτως τεχνολογίας HDD ή SSD. Είναι όμως μια ρύθμιση που αλλάζει.
Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις και κουτί και ψύκτρα. Τα αθόρυβα κουτιά είναι περισσότερο για να καταπνίξουν τον ήχο της εργοστασιακής ψύκτρας, που είναι το πιο θορυβώδες υποσύστημα. Με μια καλή ψύκτρα, οποιοδήποτε αξιοπρεπές κουτί θα είναι αρκετά αθόρυβο.
Βέβαια, αν θέλεις να αλλάξεις και τα δύο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως το CORSAIR CARBIDE SERIES 100R SILENT EDITION δέχεται ψύκτρα ύψους μέχρι 150mm, και η Dark Rock Advanced έχει ύψος 166mm. Ούτε στο Silencio χωράει, που παίρνει ψύκτρα μέχρι 158mm.
H Scythe που προτείνουμε στις συνθέσεις χωράει στο Silencio, καθώς έχει ύψος 156,5mm
Για οθόνη αυτή είναι καλή επιλογή.

Anonymous User απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε γεια.

Οι οδηγίες σου είναι πραγματικά πολύτιμες. Και είναι μια αφορμή να μάθουμε και μεις οι απλοί χρήστες υπολογιστή, χρήσιμα στοιχεία γι αυτό το σκοτεινό κουτί που λέγεται κομπιούτερ. Άρχισα να ψάχνω με βάση τα όσα μου έγραψες, στοχεύοντας πάντα στο περισσότερο αθόρυβο του υπολογιστή, μια που οι πολλές εργατοώρες και η ανάγκη συγκέντρωσης στο αντικείμενο της δουλειάς, απαιτούν και πολύ ησυχία. Βρέθηκα σε μια ιστοσελίδα όπου μιλούσε για fan free cpu coolers. https://www.quietpc.com/nof-icepipe . Πιστεύεις ότι εναι αξιόπιστες τέτοιες λύσεις για έναν υπολογιστή, με τις θερμοκρασίες που έχουμε στην Ελλάδα.

Νίκος

Άγγελος Κυρίτσης Διαχειριστής απάντησε πριν 10 έτη

Δεν θα συνιστούσα fanless ψύκτρα για τον επεξεργαστή στις θερμοκρασίες της Ελλάδας, μόνο σε χώρο με σταθερό κλιματισμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες ζορίζουν τα ηλεκτρονικά, και μπορεί να δημιουργηθεί ζημιά πριν αντιληφθείς τα συμπτώματα υπερθέρμανσης.

Anonymous User απάντησε πριν 10 έτη

Με τις πολίτιμες οδηγίες σου, έχω ξεκαθαρίσει τη μορφή του υπολογιστή που θα παραγγείλω.

Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά.

Νίκος

Anonymous User απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε καλημέρα.

Προσπαθώντας να κάνω περισσότερο αθόρυβη τη σύνθεση για τον υπολογιστή μου, έχω βρεί τις εξής εναλλακτικές λύσεις σ αυτά που μου είχες προτείνει :

Επεξεργαστής CORE I5-6400 2.70GHZ LGA1151 τιμή: 209

Κάρτα γραφικών Intel HD 530

Μνήμη CORSAIR 16GB (2X8GB) DDR4 2133MHZ τιμή: 87

Motherboard MSI H170M PRO-VDH τιμή: 110

Τροφοδοτικό PSU CORSAIR RMX SERIES RM550X 550W 80 PLUS GOLD CERTIFIED FULLY MODULAR τιμή: 117

(Άλλες πιθανές λύσεις για το τροφοδοτικό: SEASONIC M12II-520 BRONZE 520W, CORSAIR CX500 – 80 PLUS BRONZE 500W)

Σκληρός Δίσκος SSD SAMSUNG 750 EVO 250GB τιμή: 82

Κουτί FRACTAL DESIGN DEFINE R5 τιμή: 130

(ή το κουτι CASE NANOXIA DEEP SILENCE 4 WHITE MATX με τιμή 91 ευρώ)

(Άλλες πιθανές λύσεις για το κουτί: COOLERMASTER MASTERCASE 5, CASE BE QUIET! SILENT BASE 800 ORANGE, AEROCOOL DS 200 MIDI-TOWER GREEN, CORSAIR CARBIDE SERIES 330R TITANIUM EDITION SILENT MID TOWER)

Ψύκτρα NOCTUA NH-U12S INTEL/AMD CPU COOLER 120MM τιμή: 68

Συνολικό κόστος: 803

Έχω ακόμα αμφιβολίες σχετικά με το κουτί: Για το Fractal design r5 διάβασα άριστες κριτικές και έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά. Το Nanoxia 4 ήταν κοντά στις προδιαγραφές του θορύβου ποου έβαζα και είχε καλύτερη τιμή. Ή μήπως κάποιο από τα άλλα κουτιά που αναγράφω παραπάνω;

Για το τροφοδοτικό διάβασα απλά ότι είναι το ποιό αθόρυβο της Corsair. Δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία σχετικά με στάθμες θορύβου τροφοδοτικών.

Θα χρειαστώ την τελική .... ετυμηγορία σου.

Νίκος

Άγγελος Κυρίτσης Διαχειριστής απάντησε πριν 10 έτη

Νίκο, έχω έναν πολύ καλό φίλο, που είναι μηχανικός ήχου και καθηγητής ηχοληψίας, και η ακοή του είναι σαφώς πιο εξασκημένη από τη δική μου, πιθανολογώ και από τη δική σου.

Φτιάξαμε έναν υπολογιστή χωρίς να δώσουμε την παραμικρή σημασία στο αν θα είναι αθόρυβο το κάθε ξεχωριστό ηχοσύστημα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό από επίπεδο θορύβου.

Από απλά χαρακτηριστικά δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις ποιο ακριβώς είναι το επίπεδο του θορύβου, γιατί ο κάθε κατασκευαστής πιθανώς να το έχει μετρήσει με ελαφρώς διαφορετική μέθοδο, και με διαφορετικά υποσυστήματα.

Ειλικρινά πιστεύω πως ό,τι κι αν διαλέξεις από τις πολλαπλές επιλογές που αναφέρεις, το αποτέλεσμα θα σε αφήσει εξίσου ικανοποιημένο.

Anonymous User απάντησε πριν 10 έτη

Άγγελε.

Κατανοητά τα όσα μου γράφεις.

Όταν πρωτοασχολήθηκα με τους υπολογιστές το 1979 (UNIVAC 1100), η στάθμη θορύβου δεν με ενδιέφερε, ίσως και λόγω του νεαρού της ηλικίας. Στην πορεία, με τις αμέτρητες εργατοώρες στα εκατοντάδες μηχανήματα, αναζητώ αυτό το Quite pc, στο μέτρο του δυνατού. Ίσως να φταίνε τα ιδιαίτερα θορυβώδη κομπιούτερ που πέρασαν από τα χέρια μου τα τελευταία χρόνια.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί ξένοι κατασκευαστές εστιάζουν στο αθόρυβο, και προσπαθούν το fan free pc. Στο μυαλό μου έρχονται τα Embedded Fanless Computers (γνωστά και σαν industrial pc) που χρησιμοποιούν το σασί σαν ψύκτρα, τα Εγγλέζικα Quite pc (βλέπε το Quiet PC Nofan A470S Skylake Silent Tower) με τη φυσική κυκλοφορία του αέρα, οι ιδιαίτερες μελέτες της Apple π.χ. για το G5, η υδρόψυξη και τόσα άλλα.

Θα σταθώ στην τελευταία σου πρόταση και θα ... τολμήσω την νέα αγορά ενός pc για την καθημερινή δουλειά μου.

Ευχαριστώ για τη συζήτηση και τις προτάσεις σου.

Νίκος Βερβέρης

Μαθηματικός