Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΑγορά budget επαγγελματικού laptop (CAD & Multitasking)
Victor Constantinopoulos ρώτησε πριν 4 έτη

Γεια χαρά σε όλους!
Είμαι αυτοαπασχολούμενος μηχανολόγος, που γενικά δουλεύω απολειστικά με laptop (δεν έχω σταθερό υπολογιστή), και τις τελευταίες μέρες δε δουλεύω με τίποτα διότι αυτό που είχα μου το έκλεψαν την προηγούμενη εβδομάδα...
Επειδή δεν είχα καθόλου στο πρόγραμμα την αγορά υπολογιστή (για αυτόν που κλάπηκε ακόμα πληρώνω δόσεις), το budget μου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ιδανικά θα ήθελα κάποια λύση στα 600-800€, επειδή όμως δεν σκοπεύω να τον αντικαταστήσω σε λιγότερο από 5-6 χρόνια τουλάχιστον, μάλλον είναι ρεαλιστικότερο να το ανεβάσω στα 800-1000€, ειδικά αν βρω μια καλή προσφορά και λόγω των ημερών (βλ. Βλακ Φράιντεϊ). Και σε καμία περίπτωση δε μπορώ να ξεπεράσω τα 1200€, όσο καλή προσφορά και αν βρω.
Αυτό που θα ήθελα λοιπόν, είναι να αγοράσω ένα μηχάνημα με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, που όμως να μπορώ να δουλεύω άνετα για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε τα χρήματα που θα δώσω πρέπει να αξιοποιηθούν σε χαρακτηριστικά που πραγματικά χρειάζομαι. Και σε αυτό θα ήθελα τη βοήθειά σας.
Οι ανάγκες εργασίας μου είναι κυρίως:

  • Σχέδια σε AutoCAD κυρίως 2D, όμως ενίοτε αρκετά βαριά.
  • 3D σχέδια που –ως ώρας– για το μεγαλύτερο όγκο που έχω κανει έχω χρησιμοποιήσει το SketchUp, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο ελαφρύ πρόγραμμα τρισδιάστατης σχεδίασης από όσα έχω χρησιμοποιήσει, αλλά σίγουρα με μεγάλη έλλειψη δυνατοτήτων για τεχνικό σχέδιο. Θα ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιήσω 3D CAD και BIM εφαρμογές, όπως π.χ. Rhino και Revit.
  • Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ και με rendering, και θα ήταν καλοδεχούμενο να μπορεί το μηχάνημά μου να το διαχειριστεί, αλλά δεν είναι στις βασικές ανάγκες μου.
  • Βαριά αρχεία Excel, όχι τόσο ως προς τον όγκο των δεδομένων, αλλά με πολλές και πολύπλοκες συναρτήσεις (και σε μεγάλο βαθμό volatile, λόγω της ανάγκης να είναι δυναμικές).
  • Photoshop για –μάλλον– σχετικά απλή επεξεργασία, αλλα σίγουρα πιο περίπλοκη από αυτήν που μπορώ να κάνω με τις συνήθεις απλές εφαρμογές (Ναι, μπορεί να υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, ακόμα και freeware, ίσως πιο ελαφριές, που να κάνουν την επεξεργασία που θέλω, αλλά ο συγκεκριμένος ηλίθιος αυτό έμαθε, αυτό βολεύτηκε, αυτό εμπιστεύεται!..).
  • Επίσης δεν είναι σπάνιο να βρεθώ με ανοιχτά ταυτόχρονα 2-3 σχέδια AutoCAD, άλλα τόσα αρχεία Excel, Photoshop, Αcrobat, Firefox με 50+ καρτέλες (μία εκ των οποίων στο youtube να παιζει μουσική στο background) και 2-3 ακόμα εφαρμογές... (Δίνω και ιδέα για επεισόδιο "Multitasking για ηλίθιους" :)

Ο υπολογιστής που είχα ήταν ο ASUS ZX553VD-DM970T (με 1 σκληρό 256 GB SSD και όχι dual 128 GB SSD + 1 TB HDD, όπως φαίνεται στο link).
Η εμπειρία μου με την NVIDIA GeForce GTX 1050 κάρτα γραφικών που είχε δεν ήταν καλή: δε συνεργαζόταν καθόλου με το AutoCAD (εάν την είχα ενεργοποιημένη, το AutoCAD κατέρρεε). Ακόμα και ενημερώνοντας τους drivers δεν υπήρξε αποτέλεσμα, οπότε είχα απενεργοποιήσει τη χρήση της για το AutoCAD και δούλευα με την ενσωματωμένη Intel. Στο 2D σχέδιο γενικά δεν είχα παράπονο, αλλά στο 3D δεν την πολυπάλευε. Αντίστοιχο πρόβλημα είχα αντιμετωπίσει και με το Google Earth (την desktop εφαρμογή): κράσαρε με ενεργοποιημένη τη GeForce, ψιλοσερνόταν με την Intel. Η εμπειρία μου λοιπόν με τη συγκεκριμένη κάρτα δεν είναι ιδιαίτερα καλή αλλά δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς έφταιγε (γιατί π.χ. εδώ βλέπω κάποιους ευχαριστημένους χρήστες CAD και 3D modeling). Υποψιάστηκα ελαττωματικό υλικό και έστειλα το μηχάνημα για έλεγχο στο πλαίσιο της εγγύησης, αλλά μου είπαν ότι δεν υπήρχε hardware πρόβλημα...
Επίσης, δεν ήταν καθημερινό αλλά ούτε και ιδιαίτερα σπάνιο το σύστημα να κολλάει, με χρήση CPU στο 100% (ο επεξεργαστής που είχα ήταν  ο i7-7700HQ (4 cores, 8 threads, 2.80 GHz base / 3.80 GHz max turbo fr., 6 Mb cache, 8GT/s bus speed). Νομίζω ότι κάποιες φορές είχα πετύχει και χρήση του δίσκου (στα στατιστικά απόδοσης του Task Manager) στο 100%. Αλήθεια, τι σημαίνει αυτό? Ο σκληρός μου δεν είχε γεμίσει, νομίζω οτι είχα 30-40GB ελεύθερα. Πάντως ήταν αρκετά γεμάτος και δεν άρεσε στον windows explorer που τον έδειχνε στο κόκκινο. Υποθέτω λοιπόν ότι χρειάζομαι καλύτερο επεξεργαστή και μεγαλύτερο σκληρό.
Με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα να ζητήσω είτε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για μηχάνημα είτε για επιμέρους υποσυστήματα (επεξεργαστή, κάρτα γραφικών) ή έστω κάποιες συμβουλευτικές κατευθύνσεις σε τι να δώσω βαρύτητα.
Έχω ξεκινήσει έρευνα αγοράς, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα σχετικός οπότε δυσκολεύομαι πολύ στην εκτίμηση των χαρακτηριστικών και προσπαθώντας να τα συγκρίνω καταλήγω με περισσότερες απορίες... Παραθέτω τις βασικές στη συνέχεια:

  • Σκληρός δίσκος: Ένας σκληρός 256GB SSD / 512GB SSD ή dual disk 128GB SSD + 1Tb HDD? Ισχύει ότι είναι καλύτερο από πλευράς απόδοσης να έχει κανείς σε διαφορετικούς δίσκους, από τη μία το λειτουργικό μαζί με τις εγκατεστημένες εφαρμογές και από την άλλη τα αρχεία δεδομένων που αποθηκεύει και δουλεύει? Αν όντως ισχύει, δείχνει καλύτερη η 2η επιλογή, αλλά αρκούν τα 128 GB για λειτουργικό και εφαρμογές? Και είναι καλύτερα ακόμα και αν ο HDD είναι 5400rpm και όχι 7200 (δεν αναφέρεται πάντα στα χαρακτηριστικά των laptop η ταχύτητά του). Στην περίπτωση που δεν έχει 2ο σκληρό κατά την αγορά, υπάρχει πιθανότητα να έχει τη δυνατότητα να προστεθεί? (ούτε αυτό φαίνεται στα χαρακτηριστικά. Πώς το μαθαίνω?)
  • Κάρτα γραφικών: Με δεδομένα ότι στην κατηγορία τιμών που ψάχνω δεν υπάρχουν workstation laptops με επαγγελματικές κάρτες Quadro ή FirePro (οπότε είτε παίρνω laptop με ενσωματωμένη κάρτα είτε gaming laptop με dedicated κάρτα), την κακή εμπειρία που είχα με την GeForce GTX 1050 και ότι τα περισσότερα gaming αυτής της κατηγορίας που έχω βρει φοράνε αυτήν ακριβώς (έχω βρει και κάποιες εξαιρέσεις με: GTX 1650‑4GB, MX130‑4GB, RTX 2060‑6GB, GTX 1660Ti-6GB όπως και GTX 1050 Ti‑4GB – μήπως κάποια από αυτές έχει καλύτερη συμβατότητα?), καθώς και ότι γενικά οι απαιτήσεις από την κάρτα γραφικών για gaming ή για CAD είναι διαφορετικές μεταξύ τους, αξίζει να επενδύσω χρήματα για dedicated κάρτα ή είναι καλύτερο να πάρω οικονομικότερο μηχάνημα με επεξεργαστή AMD Ryzen και ενσωματωμένη μια καλή Vega, που έχω ακούσει-διαβάσει ότι την παλεύουν αξιοπρεπώς με εφαρμογές CAD, και να δώσω τα επιπλέον χρήματα για αναβάθμιση μνήμης ή καλύτερο επεξεργαστή?
  • Μνήμη: Πόση μου χρειάζεται – 8GB, 12GB, 16GB, 24GB, 32GB? Πώς να το εκτιμήσω? Συμφέρει να πάρω ένα φτηνότερο μηχάνημα με μικρότερη αρχική μνήμη και την αναβαθμίσω? Το κόστος τους ξεκινάει από ~25€ τα 8 GB και ~50€ τα 16 GB (και μηχάνημα στα λεφτά που διαθέτω, με μνήμη >16GB δεν υπάρχει, ενώ και με 16GB είναι λίγα και γενικά έχουν υψηλή τιμή). Επίσης, πόσο σημαντική είναι η ποσότητα της μνήμης έναντι της ταχύτητάς της (π.χ. καλύτερα 12GB με χαμηλότερη ταχύτητα, από 8GB με υψηλότερη?). Μνήμες με διαφορετική ταχύτητα συνεργάζονται? Αγοράζοντας chip μνήμης, ο αριθμός modules τι σημαίνει: π.χ. 16GB DIMM 2, σημαίνει 2 chip των 8GB?
  • Επεξεργαστής: Προφανώς χρειάζομαι έναν «ισχυρό» επεξεργαστή. Σε ποιά χαρακτηριστικά όμως να δώσω μεγαλύτερη βάση: αριθμό πυρήνων‑threads? μνήμη cache? ταχύτητα? (και bonus ερώτηση: σχετικά με τις base και max turbo ταχύτητες, κοιτώντας χαρακτηριστικά επεξεργαστών μου δόθηκε μια εντύπωση ότι είναι καλό ένας επεξεργαστής να έχει χαμηλή base και υψηλή max. Ισχύει?). Και φυσικά: Ιntel ή AMD? Ο σχετικός οδηγός πρίν από 1+ χρόνο προέκρινε AMD Ryzen για επαγγελματικές εφαρμογές. Ισχύει ακόμα ή κάτι έχει αλλάξει στις νέες γενιές? π.χ. ο i7-8750H είναι 6πύρινος ενώ από όσο βλέπω σε Ryzen δεν υπάρχει ακόμα.
  • Extra χαρακτηριστικά: •Μου είναι αρκετά χρήσιμο το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Υπάρχουν μη gaming επιλογές που να διαθέτουν τέτοιο (και στις gaming που να είναι τουλάχιστον μονόχρωμο)? •Η συνδεσιμότητα προφανώς είναι χρήσιμη, αλλά αν βρω κάποιο μηχάνημα με καλά –κατά τα άλλα– χαρακτηριστικά αλλά λίγες θύρες USB και χωρίς card reader τον αφήνω? (OK, μάλλον όχι) •Περνάω αρκετές ώρες τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή. Το IPS monitor που κάποια μηχανήματα διαθέτουν είναι πιο ξεκούραστο? Είναι λόγος να προτιμήσω κάποιο μηχάνημα γι’ αυτό?
  • Κατασκευαστής: Υποθέτω ότι συνεχίζει να ισχύει η άποψη του Κυρίτση από το 2014 ότι  «Η καλύτερη μάρκα laptop είναι αυτή που πιστεύουμε πως είναι η καλύτερη»? ‘Η αλλιώς «Κι αν σου cazzi

Στις περιπτώσεις που έχω βρει, περιλαμβάνονται κάποιες που μου φαίνονται ιδιαίτερα VfM, π.χ.:

  • Στην πιο budget κατηγορία αυτός στα 600€, με 12 GB DDR4-3.400 SDRAM και dual disk, αλλά με τον HDD στα 5400rpm και παλιότερο Ryzen5-2500U με ενσωματωμένα γραφικά Vega 8,
  • Στην πιο ανεβασμένη κατηγορία αυτός στα 1100€ [edit: τόσο είχε απόγευμα Κυριακής, πάει, πέταξε :’( ], με 8 GB DDR4-3.666 SDRAM και dual disk με με τον HDD στα 7400rpm, 6πύρινο επεξεργαστή i7-9750H και ξεχωριστή κάρτα γραφικών RTX 2060- GDDR6 6GB.

Κατ’ αρχάς ο πρώτος μου επαρκεί? Και στη συνέχεια, ενώ σαφώς προσφέρει περισσότερα ο δεύτερος, θα χρησιμοποιηθεί για τις επαγγελματικές εφαρμογές που χρειάζομαι η ξεχωριστή κάρτα ή θα πάει τσάμπα? Και οι υπόλοιπες διαφορές (ταχύτερη –αλλά  λιγότερη– μνήμη + ταχύτερος SSD + καλύτερος επεξεργαστής) αξίζουν τη –σχεδόν– διπλή τιμή του πρώτου? [Edit: φιλοσοφικό, πια, το συγκεκριμένο ερώτημα]
Έχω βρει και άλλες επιλογές με διάφορους συνδυασμούς χαρακτηριστικών και τιμών, τους οποίους προσπαθώ να αξιολογήσω (με τις προσφορές να τρέχουν, και τις τιμές να αλλάζουν, οπότε μάλλον δεν έχει νόημα να τις γράψω).
Οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη, και επειδή μάλλον παραπήρα σοβαρά το «Όσο πιο αναλυτικά περιγράψεις την ερώτηση...» εδώ από κάτω, ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το χρόνο σας!!

2 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, μήπως να σκεφτόσουν την αγορά ενός destop συστήματος? Σίγουρα με αυτό το budget θα έκανες πολύ καλύτερα τη δουλειά σου...
Καλό είναι να έχεις δύο σκληρούς δίσκους, ένα για το λογισμικό και ένα για τα αρχεία σου..Από τη στιγμή που σε ενδιαφέρουν τα 3d γραφικά χρειάζεσαι καλή κάρτα γραφικών...από μνήμη τα 16GB είναι ιδανικά.. Συνεπώς, από τις δύο επιλογές που αναφέρεις η δεύτερη θα ήταν ιδανική..Σε τέτοια κατηγορία τιμής η μάρκα δεν έχει καμία απολύτως σημασία.. 
Βέβαια δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα...ενδεικτικά σου αναφέρω μερικές προτάσεις:
1, 2, 3, 4

Kon/nos Kountousias απάντησε πριν 4 έτη

κατα τη γνωμη μου παρε σταθερο υπολογιστη με 32 gb μνημη, επεξεργαστη της amd καποιον πολυπυρηνο, καρτα γραφικων 1060 με 6 gb και οτι αλλα πραγματα θες. Η ιδεα ειναι να δωσεις 700 για σταθερο και 500 για λαπτοπ. το κολπο ειναι πως αν σου χαλασει η καρτα γραφικων λογω υπερχρησης την αλλαζεις εντος εγγυησης ενω στο λαπτοπ δεν αλλαζει. σταθερος των 700 θα ειναι εφαμιλλος με λάπτοπ των 1200 συν θα σου κρατησει τα διπλα, τριπλα ισως χρονια...