Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΔιάφοραΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ NAS Ή ΟΧΙ
Nikos Tsalikidis ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα!! Κατ αρχας συγχαρητήρια για το site σας και όλη την προσπάθεια σας την οποία ακολουθώ φανατικά! Ήθελα εφόσον μπορείτε να μου πείτε την αποψη σας στο εξής: έχω ένα γραφειο με δυο θέσεις εργασίας που δουλεύουμε προγράμματα μηχανικών και office. Απλές εφαρμογές autocad χωρίς rendering κτλ. Επειδή ήθελα να ανοίγω αρχεία ταυτόχρονα και να διαβάζουμε ταυτόχρονα read only τα αρχεία που δουλεύουμε έχω ένα φάκελο σε ένα παλιό nas το 212p που έχει wd red κλασικό σκληρό. Βλέπω ότι ζορίζεται πολύ. Το ερώτημα μου είναι το εξής: αν αγοράσω καινούριο nas (qnap 253d) και μάλιστα με 2 θύρες 2.5gbe με σύζευξη που θα συνδέονται σε δυο χιλιάρες port στο managed switch που έχω με port trunk και το nas έχει δίσκο ssd θα αλλάξει δραματικά ή ταχύτητα του δικτύου; Σημειώνω πως οι υπολογιστές έχουν κλασική χιλιάρα θύρα Ethernet. Ή δεν υπάρχει λόγος όποτε θα κάνω το εξής: θα δουλεύω στα pc που θα συγχρονίζονται απευθείας με το nas και απλά δεν θα ανοίγω ταυτόχρονα τα αρχεία λόγω conflict? Ποια είναι η αποψη σας; Με ενδιαφέρει πολύ να μπορώ να ανοιγω ταυτόχρονα τα αρχεία... Σας ευχαριστώ πολύ!!

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Νομίζω χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις. Τι εννοείς όταν λες ταυτόχρονο άνοιγμα των αρχείων? Εξαρτάται από το πως δουλεύετε. Ρωτάω γιατί βλέπω τη μαγική λέξη... συγχρονισμός (και conflict). Είναι άλλο πράγμα το ταυτόχρονο άνοιγμα του ίδιου φυσικού αρχείου στο NAS (χρησιμοποιώντας ένα δικτυακό όνομα, πχ \\MyNAS\DAT\Drawings\Building1.DWG) κι άλλο ο "συγχρονισμός" του παραπάνω αρχείου με ένα αρχείο στον τοπικό δίσκο και στη συνέχεια άνοιγμα του τοπικού αρχείου. Στη 2η περίπτωση πρόκειται για δύο διαφορετικά αρχεία, οπότε δε βλέπω γιατί δε θα μπορούσαν να ανοίγονται ταυτόχρονα. Όσον αφορά την 1η περίπτωση, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που ανοίγουν τα αρχεία οι εφαρμογές, δλδ αν τα ανοίγουν σε shared, compatibilty ή exclusive mode - και δεν ξέρω αν υπάρχουν και ρυθμίσεις γι αυτό. Σε περίπτωση που το ανοίγει exclusive δε γίνεται τίποτε. Ενδεχομένως το AutoCAD να το ανοίγει, να το φορτώνει στη μνήμη και μετά να το κλείνει. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν να μπορέσει να το διαβάσει κι ο 2ος υπολογιστής, αφού όμως το διαβάσει και το αφήσει ο 1ος. Αν όμως εξακολουθεί να το κρατά ανοιχτό ή lock-αρισμένο, μάλλον δε θα σε αφήσει και θα προκαλέσει conflict (sharing violation). Αυτό συμβαίνει με τα αρχεία του Office (τουλάχιστον μέχρι κάποια συγκεκριμένη version), πχ όταν έχεις ανοιχτό το Book1.xlsx βλέπεις δίπλα κι ένα προσωρινό αρχείο ~$Book1.xlsx, το οποίο σβήνεται όταν το κλείσεις. Μερικά απλά test (πχ ταυτόχρονο άνοιγμα του ίδιου αρχείου, ή/και άνοιγμα του ίδιου αρχείου στον 2ο υπολογιστή ενόσω ο 1ος το έχει ανοιχτό) μπορούν να σου αποκαλύψουν πως ακριβώς λειτουργεί. Το σημαντικό εδώ είναι ότι τα παραπάνω εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τρόπο που είναι φτιαγμένη η εφαρμογή, και δεν έχουν καμμία σχέση με τον τύπο ή την ταχύτητα του NAS ή την τοπολογία του δικτύου, δλδ αν δε δουλεύει με το παλιό NAS δε θα δουλεύει και με το καινούριο (αν βέβαια το καινούριο είναι πιο γρήγορο θα χρειαστεί να περιμένεις λιγότερο για να το ανοίξει ή να το κάνει synchronize ο 2ος υπολογιστής, εφόσον ο 1ος θα το αφήσει γρηγορότερα, αλλά... that's it!).
Όσον αφορά την ταχύτητα, τι εννοείς ότι το παλιό NAS "ζορίζεται πολύ"? Πως ξέρεις ότι είναι το NAS κι όχι το δίκτυο ή η εφαρμογή? Το bottleneck δλδ μπορεί να είναι στο NAS, στο δίκτυο ή στο τοπικό μηχάνημα (CPU, μνήμη, κάρτα γραφικών ή background processes, πχ Antivirus). Για να το διαπιστώσεις πρέπει να κάνεις κάποια performance tests, όπως πχ διάβασμα απευθείας από το NAS και σύγκριση με διάβασμα από τοπικό δίσκο). Οπωσδήποτε το διάβασμα από τον τοπικό δίσκο θα είναι πιο γρήγορο, εφόσον δεν παρεμβάλλονται το NAS και το δίκτυο, αλλά αυτό θα πρέπει να επηρεάζει την ταχύτητα μέχρι ένα βαθμό (μη συγκρίνεις βέβαια διάβασμα από το NAS με HDDs με διάβασμα από τοπικούς SSDs!). Το ζήτημα είναι αν η ταχύτητα είναι αποδεκτή. Για τη σύγκριση καλό θα είναι να κλείσεις όλες τις συσκευές (shutdown, restart και αναμονή μέχρι οι υπολογιστές να "ηρεμήσουν") και μετά να δοκιμάσεις να φορτώσεις τα αρχεία, κι αυτό για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα, αποφεύγοντας το caching των αρχείων (λόγω του caching μπορεί το 2ο διάβασμα να είναι πιο γρήγορο από το 1ο, εφόσον το λειτουργικό ενδέχεται να το έχει στην cache). Ένας ακόμα έλεγχος αφορά το δίκτυο (δες στα Network Properties, αν όντως λειτουργεί στα 1000Mbps και δεν έχει κατέβει στα 100). Οπωσδήποτε ένα NAS με SSDs και καλύτερη σύνδεση στο δίκτυο θα είναι πιο γρήγορο, το ερώτημα είναι πόσο (εφόσον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες) και αν αξίζει.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Η καλύτερη λύση για ταυτόχρονη επεξεργασία εγγράφων είναι οι cloud υπηρεσίες της Google και της Microsoft.

Όσο αφορά τον NAS, δεν έχω ψάξει τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ ριψοκίνδυνο να ανοίγουν δύο άτομα το ίδιο αρχείο σε συστήματα που δεν έχουν σχεδιαστεί γι αυτό.

Στην εταιρεία μου, παρότι έχουν και NAS, μας έχουν ζητήσει να κάνουμε ταυτόχρονη επεξεργασία μόνο μέσω cloud, οπότε υποθέτω πως υπάρχει λόγος.