Βίκυ Σπυροπούλου ρώτησε πριν 1 έτος

Hello σας!
θέλω να φτιάξω ένα pc για game και εργασία (εργάζομαι μόνιμα από το σπίτι). Το ποσό δεν θέλω να φύγει πάνω από τα 1200-1300 ευρώ..

14 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα Βίκυ, θα σου πρότεινα να δεις τη σύνθεση μας εδώ ή εδώ.

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Γιώργο σε ευχαριστώ, να ρωτήσω κάτι.. για τον i5.. βλάκεία θα μου πεις αλλά άσχετη είμαι.. όταν έχουμε φτάσει σε i9.. ποιος ο λόγος να πάς σε κάτι τέτοιο? δηλαδή i5 έχει το pc που έχω τώρα το οποίο είναι 5ετίας..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Ο τύπος επεξεργαστή (i3/i5/i7/i9) αφορά χαρακτηριστικά και δυνατότητες (πυρήνες, συχνότητα, cache κλπ) - τα μεγαλύτερα μοντέλα είναι και πιο γρήγορα. Επιλέγεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Η γεννιά του επεξεργαστή είναι άλλο πράγμα, αφορά το socket (πχ LGA1151/1200/1700) στο οποίο τοποθετείται, τα chipsets/motherboards με τα οποία είναι συμβατά, το PCIe, τις RAM κλπ. Πχ ο i5-12400 είναι i5 12ης γεννιάς, μπαίνει σε motherboard με βάση LGA1700 και chipset της σειράς 600 (πχ B660 ή Z690), λειτουργεί με μνήμες DDR4 και DDR5 (ανάλογα με το motherboard) και υποστηρίζει PCIe4.0.
 
Από γεννιά σε γεννιά οι επεξεργαστές βελτιώνονται και προσφέρουν και αυξημένη ταχύτητα. Στο site userbenchmark.com μπορείς να συγκρίνεις διάφορους επεξεργαστές και να πάρεις μια ιδέα πόση αύξηση μπορείς να περιμένεις με την αναβάθμιση. Πχ ένας i5-12400 (12ης γεννιάς) είναι περίπου 40-50% πιο γρήγορος από έναν i5-9400 (τον αντίστοιχο 9ης γεννιάς). Υποστηρίζει όμως και PCIe4.0, οπότε μπορεί και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες μιας αντίστοιχης κάρτας γραφικών.
 
Δεν ξέρω ποιον επεξεργαστή έχεις ήδη, και αν σε καλύπτει. Αναφέρομαι για το gaming κυρίως, γιατί για την "εργασία από το σπίτι" πιστεύω ότι αρκεί, εκτός κι αν τρέχεις απαιτητικές εφαρμογές. Με πιο γρήγορο επεξεργαστή και κάρτα τα παιχνίδια επιτυγχάνουν περισσότερα fps (frames per second), δλδ πιο απρόσκοπτη και ομαλή κίνηση. Δεν ξέρω αν τα χρειάζεσαι, δλδ αν το πρόβλημα είναι ο ανεπαρκής (?) επεξεργαστής. Αν το σύστημα είναι γενικά αργό στην απόκρισή του, πχ να αργεί ακόμα και να ανοίξει κάποιο menu κάποιες φορές, ή να καθυστερεί όταν αλλάζεις εφαρμογή ή παράθυρο, το πρόβλημα μπορεί να είναι η λίγη μνήμη ή χρήση HDD (αντί για SSD), και μπορεί ίσως να λυθεί με μια ανάλογη αναβάθμιση. Ελπίζω να έχεις Windows 64bit, γιατί με τα 32-bit βλέπει μέχρι 4GB RAM, από τα οποία μόνο τα 3GB είναι usable. Στο site pc-builds.com μπορείς να πας στο menu Calculators και εκεί να δώσεις τη σύνθεσή σου και να δεις ποιο component είναι το bottleneck (οπότε χρειάζεται και upgrade), για General Tasks, Processor-Intensive Tasks ή Graphics-Intensive Tasks, γενικά ή για συγκεκριμένα games και αναλύσεις, και να συγκρίνεις εναλλακτικά components.

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Για την δουλειά μπαίνω σε σελίδες οπότε είμαι οκ.. office θέλω να λειτουργεί σφαίρα πράγμα που δεν συμβαίνει ούτε με το i mac που έχω και δεν ξέρω τι κατάρα με κυνηγά(!).
Το παλιό μου pc το μόνο καλό που έχει είναι οι 16GB RAM ,το  650w τροφοδοτικό και ο ssd. Δεν ξέρω αν αξίζει να κάνω προσπάθεια αναβάθμισης.( δεν αφήνει να σου κάνω upload. είναι i5 8400 2,8.)

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Για τυχόν παιχνίδια δεν ξέρω, πάντως ένα σύστημα με i5-8400, 16GB RAM, SSD και 64-bit Windows είναι απολύτως επαρκές για browsing και Office - δεν είναι ότι πιο σύγχρονο, αλλά αυτές οι εφαρμογές δεν είναι απαιτητικές (οι browsers χρησιμοποιούν πλέον πολλή μνήμη, ιδιαίτερα αν έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά, αλλά έχεις αρκετή). Btw τί εννοείς με το ότι "το Office δε λειτουργεί σφαίρα", σε καθυστερεί? Ή τι περιμένεις ακριβώς? Σίγουρα θέλει λίγο πιο πολύ χρόνο να ανοίξει απ' ότι το Notepad, αλλά αυτό είναι λογικό, και κανονικά ο χρόνος πρέπει να είναι αποδεκτός για ένα σύστημα σαν το δικό σου. Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Μήπως τρέχουν πολλά background processes στο μηχάνημα (πχ Updates, Telemetry, Cortana, Shadow-Copy Service, Indexer...) ή μήπως έχεις κανέναν ιό, δεν ξέρω τι να πω άλλο. Παλιότερα είχα μια εφαρμογή ("Driver" υποτίθεται) για την κάρτα οθόνης η οποία κατέβαζε συνεχώς διαφημίσεις ("bloatware" λέγεται αυτό - το απανεργοποίησα). Ας το δει κάποιος τεχνικός, να ελέγξει τί τρέχει στο background δηλαδή, αλλά και το hardware (αν αξιοποιείται στο max των δυνατοτήτων του, αν βλέπει όλη τη μνήμη, dual channel, αν ανεβάζει θερμοκρασίες και κάνει throttle down κλπ). Αν έχεις και κάρτα γραφικών ίσως να δείτε και τα drivers, ενώ αν η CPU είναι ο i5-8400 (και όχι ο i5-8400F, δλδ χωρίς γραφικά) μήπως να δείτε και αν γίνεται να απενεργοποιήσετε τα ενσωματωμένα  γραφικά - η κάρτα είναι πιο γρήγορη - και τα ενσωματωμένα γραφικά ακόμα θα αρκούσαν btw). Επίσης, τί σε κάνει να πιστεύεις ότι το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια του επεξεργαστή? Btw ο i5-8400 έχει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις με τον i5-9400 που ανέφερα στην προηγούμενη απάντησή μου. Στο site userbenchmark.com υπάρχει και μια εφαρμογούλα που την τρέχεις και σου λέει αν το σύστημα έχει την αναμενόμενη για τη σύνθεσή του απόδοση - πρέπει να κλείσεις όλες τις άλλες εφαρμογές κατά τη διάρκεια του test.

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Στην αρχή το σύστημα αυτό είχε on board αλλά μετά βρήκα μια AMD rADEON r5 200series και έβαλα. Πιστεύεις οτι αν άλλαζα μια κάρτα γραφικών θα έλυνα το πρόβλημα των games?
Η αλήθεια είναι οτι κάποια στιγμή  ανέβαζε θερμοκρασίες άλλαξα πάστα (ναι μόνη μου :P) και επίσης ξεκίνησα να δουλεύω σε opera γιατί θέλω 20 καρτέλες μαζί ανοιχτές.. Επίσης κατά διαστήματα το βγάζω και το φυσάω από σκόνες κτλ.. δηλαδή είναι σε καλή κατάσταση..
Τώρα όσο για το office κοίτα, εργάζομαι πάνω σε αρχεία που είναι σχετικά μεγάλα, report κτλ.. και όταν πρέπει να ανοίξει, το πατάω και συνήθως δεν νιώθει με την πρώτη, θέλει για να ανοίξει το χρόνο του..
Επίσης αν το ζορίσω θα μου κλείσει... και ξέρεις τι είναι να κάνεις μισθοδοσία και να πρέπει να παραδόσεις και να τα χάνεις ΌΛΑ??? 
Και όλα αυτά τα παθαίνω και στο mac όχι τόσο συχνά αλλά στο pc ήταν καθημερινό το σκάλωμα..
Θα δω την εφαρμογή που μου είπες.. αν βγάλω άκρη..
Απλά το κακό είναι οτι είμαι εκτός Αθήνας.. και εδώ δεν ξέρω και που να απευθυνθώ για βοήθεια!

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Δεν μπορώ να σου ανεβάσω εικόνα.. :( 
Λοιπόν, η σελίδα μου δείχνει οτι υπάρχει ασυμβατότητα με στην motherboard! και η κάρτα γραφικών τώρα μόνο με το opera έχει 50 βαθμούς.. όλα τα άλλα είναι μια χαρά..

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Βίκυ, ο i5 που έχεις είναι τέσσερις γενιές πίσω σε σχέση με ένα 12ης γενιάς - Δεν είναι όμως τόσο παλιός έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Για gaming θεωρώ ότι μπορείς να κρατήσεις το σύστημα που έχεις και απλά να πάρεις μία κάρτα γραφικών.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις upload εικόνες σ' αυτό το site, μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις μια υπηρεσία image hosting όπως το imgur.
 
Η ασυμβατότητα που λες ακούγεται αρκετά περίεργη, αν υπάρχει κάποια ασυμβατότητα δε θα έπρεπε να λειτουργεί καν. Τι ακριβώς λέει δλδ? Τα μεγάλα αρχεία δεν πρέπει να είναι σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα με τον SSD - δε θα είναι και της τάξεως των πολλών megabytes πια. Το ότι "κλείνει" (τι κάνει δλδ, βγάζει μπλε οθόνη?) είναι θέμα, δλδ μη αξιόπιστη λειτουργία, και πρέπει κάποιος να το δει - πρόβλημα ανεπάρκειας του CPU δε φαίνεται να είναι πάντως. Όσο για την κάρτα οθόνης, δε μπόρεσα να τη βρώ ακριβώς, βρήκα πάντως κάποιες όπως R5 220, 230 κλπ, με τιμή 50-65€. Αν πρόκειται γι αυτές, είναι ανεπαρκείς για τα σημερινά παιχνίδια, και μάλιστα χειρότερες κι από τα ενσωματωμένα γραφικά του i5-8400. Πρόκειται για μια πολύ βασική και παλιά κάρτα, την οποία μπορεί να εγκαταστήσει κανείς αν έχει επεξεργαστή χωρίς ενσωματωμένα γραφικά και χρειάζεται μια απλή κάρτα χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιδόσεις, ίσα-ίσα για να έχει εικόνα. Έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι δε χρησιμοποιεί τη RAM του συστήματος αλλά τη δική της. Με μια καλύτερη κάρτα γραφικών οπωσδήποτε θα δεις βελτίωση σε παιχνίδια και fps. Δεν ξέρω και δε μπορώ να προτείνω κάποια, πάντως έχεις και περιορισμούς από motherboard και επεξεργαστή, καθώς και τα δύο υποστηρίζουν PCIe3.0, κι αν βάλεις μια με PCIe4.0 (νεότερη) θα είναι μεν πιο γρήγορη, αλλά δε θα κάνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων του PCIe4.0. Δεν ξέρω αν τα προβλήματα αξιοπιστίας που αναφέρεις έχουν να κάνουν με την κάρτα. Ένα θετικό που ίσως προκύψει με την αλλαγή της κάρτας είναι και η πιθανή αντιμετώπισή τους (αν είναι παλιά, μεταχειρισμένη, overclocked, κακοσυντηρημένη στο παρελθόν κλπ, ή απλά αν άρχισε να χαλάει κάπως είναι αρκετά πιθανό).

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Γιώργο, αυτή η κάρτα είναι η πρόταση σου?
Χρήστο,
Μου βγάζει κόκκινο στην cpu και στη MBD μου έχει κόκκινο θαυμαστικό για την cpu & ssd. Και δεν ανεβάζει καθόλου τα στατιστικά στο gaming και τα άλλα 2. Που σημαίνει?
 Όσο για τα οffice αυτό που κάνει είναι απλά να τα κλείνει, ή να μην ανταποκρίνονται και έτσι χάνω κάθε τι που κάνω.
Θα μπορούσα να πάρω δοκιμαστικά μια άλλη κάρτα με χαμηλότερη τιμή για να δω πως θα πάει? και αν ναι ποια?? Και τελικα αξίζει να μπω σε όλη την διαδικασία ή να πάω για άλλο pc?
εμ.. κάτι που ξέχασα και δεν ξέρω αν θα παίξει ρόλο, θα χρειαστώ 2 οθόνες.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Δε μπορώ να γνωρίζω τί μπορεί να σημαίνει το μαρκάρισμα με κόκκινο ή ένα κόκκινο θαυμαστικό σ΄αυτήν την εφαρμογή, υποθέτω θα έχει και κάποια περιγραφή δίπλα ή σαν tip αν το κάνεις hover με το mouse. Τί γράφει εκεί ακριβώς? Δεν καταλαβαίνω και τι εννοείς με το "δεν ανεβάζει τα στατιστικά". Αν έχεις τρέξει την εφαρμογή (από το https://cpu.userbenchmark.com/Software) στο τέλος σου ανοίγει μια σελίδα (στο site τους) με τα αποτελέσματα. Στείλε μας το link, αν δε μπορείς να το ανεβάσεις με άλλο τρόπο (πχ screenshots, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί). Το ότι το Office κλείνει, είναι μη αποδεκτό και πρέπει να διορθωθεί. Και πάλι όμως θα πρέπει να εμφανίζει κάποιο μήνυμα όταν το κλείνει. Συνήθως προσπαθεί να σώσει και ένα αντίγραφο δίπλα στο original αρχείο, κι όταν το ξαναανοίξεις σου εμφανίζει μια λίστα με τα προηγούμενα αρχεία απ' όπου μπορείς να κάνεις restore, μερικώς έστω. Ελπίζω να κρατάς αντίγραφα, ή ακόμα καλύτερα να αποθηκεύεις τα αρχεία σου (επαγγελματικά είναι!) σε κάποιο NAS, στο δίκτυο, εξωτερικό δίσκο ή cloud κι όχι μόνo στον SSD - η ταχύτητα θα είναι μικρότερη βέβαια. Για την κάρτα οθόνης, τι να πω, μπορείς να δοκιμάσεις μια άλλη, αν κάποιος εκεί δέχεται να σου δώσει μια μεταχειρισμένη για test για κάποιο διάστημα (για καινούρια δεν παίζει, μετά θα είναι κι αυτή μεταχειρισμένη, με τη συσκευασία ανοιγμένη, οπότε χάνει αξία). Για τη 2η οθόνη, εκτός των άλλων πρέπει να προσέξεις και τον αριθμό και τύπο των εξόδων της, χρειάζεσαι μια κάρτα με τουλάχιστον 2 ψηφιακές εξόδους (DisplayPort, HDMI ή έστω DVI-D - οι περισσότερες έχουν), και βέβαια να σιγουρευτείς ότι είναι συμβατές με τις οθόνες σου.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Βίκυ, θεορώ ότι το σύστημα που έχεις είναι μια χαρά για τη χρήση που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά της κάρτας γραφικών που σου πρότεινα παραπάνω. Από τη στιγμή που έχεις και άλλα θέματα με το σύστημα σου τότε ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν μαζί με την κάρτα γραφικών να έκανες και ένα καθαρό format στο σύστημα σου.

Βίκυ Σπυροπούλου απάντησε πριν 1 έτος

Γιώργο, βρήκα από ένα φίλο την GeForce GT 730 4GB κάνει για να την δοκιμάσω?

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Ότι θα κάνει δεν υπάρχει αμφιβολία, απλά για gaming που όπως λες σε ενδιαφέρει δεν κάνει..