Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Προγράμματα / SoftwareΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΧΕΙΩΝ
Theodore Tzias ρώτησε πριν 2 έτη

Καλημέρα,
Σε laptop με windows 10 κατέβασα από την ιστοσελίδα της τράπεζας της Ελλάδος ένα αρχείο zip. Τα ονόματα των αρχείων που περιείχε τα έβγαζε αλαμπουρνέζικα αλλά όχι το περιεχόμενο τους. Το ίδιο και όταν έκανα unizip. Σε επιτραπέζιο pc με windows 10που έκανα το ίδιο μου έβγαζε τα ονόματα των αρχείων κανονικά στα Ελληνικά. Γιατί συμβαίνει αυτό. Τι μπορώ να κάνω ;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Τζιας Θεόδωρος
 
 
 

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Στα Windows (όχι μόνο στα 10 αλλά και σε πολύ παλιότερες εκδόσεις) τα filenames είναι Unicode, δλδ μπορείς να έχεις χαρακτήρες από διάφορες κωδικοσελίδες (Ελληνικά, Δυτικής Ευρώπης, Κεντρικής Ευρώπης κλπ) στο ίδιο filename. Όταν κοπιάρεις ή δημιουργείς ένα αρχείο, το όνομά του περιέχει 2 bytes ανά χαρακτήρα, εφόσον είναι Unicode.
Σε άλλα file-systems τα filenames μπορεί να χρησιμοποιούν κωδικοσελίδα με 1 byte ανά χαρακτήρα, ANSI ή OEM, πχ Windows-1253 Greek. Όταν κοπιάρεις ένα τέτοιο αρχείο σε δίσκο των Windows, πρέπει το αρχικό ANSI filename να μετατραπεί σε Unicode. Αυτό φαίνεται πως επηρεάζεται από την default codepage της εγκατάστασης των Windows. Το σύστημα δε γνωρίζει ποιά ήταν η (αρχική) κωδικοσελίδα του αρχείου, απλώς "θεωρεί" ότι είναι ίδια με την κωδικοσελίδα των Windows.
Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που έχεις διαφορετικά αποτελέσματα στους δύο υπολογιστές. Μάλλον το laptop έχει Αγγλικά Windows ενώ το desktop Ελληνικά. Μπορείς βέβαια να αλλάξεις τη γλώσσα των Windows σε Ελληνικά, αλλά φαντάζομαι δε θα το ήθελες. Η default codepage των Windows όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ίδια με τη γλώσσα, πχ δε χρειάζεται να έχεις ελληνική γλώσσα Windows για να έχεις και την ελληνική codepage. Αυτό μπορείς να το αλλάξεις αν θέλεις από Settings->Time & Language->Language->Administrative language settings, όπου στο tab Administrative και στο group Language for non-Unicode programs πατάς Change system locale και αλλάζεις τη γλώσσα σε Greek (Greece). Έχε όμως υπόψη σου ότι αυτό θα επηρεάσει όλες τις μη-Unicode εφαρμογές (αν ακόμα έχεις κάποια τέτοια), καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνει set ανά εφαρμογή - γίνεται set για ολόκληρο το σύστημα και χρειάζεται και restart.
Άλλη λύση μπορεί να είναι να τα κατεβάσεις πρώτα σε ελληνικό μηχάνημα και μετά να κοπιάρεις αλλού, αν αυτό είναι δυνατό και αποδεκτό ως διαδικασία. Πιστεύω ότι εφόσον ta filenames γράφτηκαν σωστά κατά το πρώτο κοπιάρισμα, θα κοπιαριστούν σωστά από Windows σε Windows, χωρίς να έχει σημασία η κωδικοσελίδα τους, καθώς είναι Unicode και στις δύο περιπτώσεις.

Theodore Tzias απάντησε πριν 2 έτη

Έκανα ότι μου γράψατε και το πρόβλημα διορθώθηκε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Με εκτίμηση 
Τζιας Θεόδωρος