Diamond ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα θέλω να αναβαθμίσω τα bios της μητρικής Gigabyte b450m ds3h σε F60 από F1 που θα είναι λογίκα γιατί δεν την εχώ κάνει ποτέ αναβάθμιση, έτσι ώστε να υποστηρίζει ryzen 5ης γενίας. Αν κάτι πάει στραβά μετα θα μπορω να το γυρισω παλι σε F1?

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα,
Δεν ξέρεις τι BIOS έχει τώρα, αν την αγόρασες πρόσφατα μπορεί να έχει και νεότερο. Σε κάποια μοντέλα υπάρχει ένα sticker, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα σημεία, Google-αρε Gigabyte BIOS sticker και δες τις εικόνες. Σε κάποια μάλιστα γράφει RYZEN 5000 READY, ή κάτι παρόμοιο. Αν τη χρησιμοποιείς ήδη (με κάποιον παλιότερο επεξεργαστή) μπορείς να το δεις με διάφορους τρόπους: με κάποια εφαρμογή όπως HWiNFO ή Speccy, από το registry, από το command-line ή και μέσα από το ίδιο το BIOS.
Δεν υπάρχει λόγος να θέλεις να πας σε παλιότερο BIOS, τότε δε θα υποστηρίζει τους νεότερους επεξεργαστές. Ακόμα, οι κατασκευαστές συνιστούν να έχεις το τελευταίο, για το δικό σου motherboard η τελευταία είναι η F63c - και δεν είναι Beta - ενώ αρκετά καινούρια χαρακτηριστικά φαίνεται να έχει η F62. Γιατί θέλεις να βάλεις την F60? Εφόσον πρόκειται να κάνεις αναβάθμιση ούτως ή άλλως γιατί να μην πας στην τελευταία? Ίσως έτσι γλυτώσεις και μια αναβάθμιση στο μέλλον. Ένα ακόμα, βλέπω στη σελίδα στο παραπάνω link ότι για κάποιες πριπτώσεις πρέπει πρώτα να πας στην F32 πρωτού να πας σε νεότερη - δεν ξέρω αν η παρατήρηση εξακολουθεί να ισχύει και για τις versions μετά την F50.
Τώρα... αν κάτι πάει στραβά... έχεις πρόβλημα! Η αναβάθμιση BIOS δεν είναι "transactional", μπορεί δυστυχώς να μείνει στη μέση, και τότε μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ πια. Δεν υπάρχει τρόπος "επαναφοράς στην αρχική", το τσιπάκι δεν είναι ROM. Καλό είναι να κάνει την εργασία ένας τεχνικός, αν προβληματίζεσαι, πχ κάποιο μαγαζί κοντά σου, ή το support από το κατάστημα αγοράς. Δε ζητάνε και περιουσίες πια. Έχουν UPS και μπορεί ακόμα να σου τοποθετήσουν προσωρινά κάποιον παλιότερο AM4 επεξεργαστή, μόνο για να μπουν στο BIOS. Το καλύτερο θα ήταν νομίζω να το κάνει ο τεχνικός που θα κάνει και τη συναρμολόγηση.

Diamond απάντησε πριν 1 έτος

Την εχω απο το 19 με ryzen 3 2200g το sticker λεει rev 1.0 αρα δεν εχει παρει update ποτε τωρα θελω να παω σε ryzen 5 5600x για αυτο θελω να παω σε F60 απλα ελεγα αμα το βαλω το F60 και δεν δουλευει σωστα κατι  να ξανα βαλω το F1 η να το γυρισω στις εργοστασιακες ρυθμισεις το επομενο που δεν εχω καταλαβαει απο το site ειναι αν οντως μπορω να παω σε F60 κατευθειαν η να κανω αλλα update πρωτα αν και θα το ρωτησω στην Gigabyte αυτο για ποιο σιγουρα.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Το sticker που λες (rev 1.0) αφορά τη version/revision του motherboard, όχι του BIOS. Δες στις φωτό που αλλού μπορεί να βρίσκεται. Αλλά εφόσον έχεις ένα μηχάνημα που λειτουργεί μπορείς να το δεις μέσα από τα Windows, με τους τρόπους που σου ανέφερα παραπάνω, ή και μέσα από το ίδιο το BIOS screen - αυτά είναι πιο αξιόπιστα από το sticker, εφόσον σου δείχνουν αυτό που πραγματικά έχει μέσα. Η παρατήρηση σχετικά με το F32 αφορά στην "καλύτερη" (?) λειτουργία του USB, εν προκειμένω χρήσιμη αν χρησιμοποιείς το Flash Utility (που επικοινωνεί μέσω του USB).
 
Update του BIOS μπορείς να κάνεις και μέσα από τα Windows, με το utility @BIOS (dl από το site της Gigabyte). Το καλό μ' αυτό είναι ότι δεν έχεις την επικοινωνία μέσω του USB. Αν αποφασίσεις να το χρησιμοποιήσεις, καλύτερα κατέβασε εσύ το BIOS αντί για την εφαρμογή, κλείσε όλες τις εφαρμογές και σιγουρέψου ότι δεν τρέχει κάποια βαριά background process, όπως Windows Update, Telemetry, Indexer, Shadow Copy κλπ. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι αν το update διακοπεί ή αποτύχει, μπορείς να το ξαναεπιχειρήσεις, όσο ακόμα ο υπολογιστής λειτουργεί εννοείται. Περιπτώσεις με mobos που δε ξαναλειτούργησαν ποτέ έχουν αναφερθεί και με το @BIOS και με το Q-Flash, κάποιοι συνιστούν το ένα, κάποιοι το άλλο, δεν ξέρω, εγώ το έχω χρησιμοποιήσει 3 φορές και δεν είχα πρόβλημα. Ας απαντήσει και κάποιος πιο σχετικός.
 
Όσον αφορά τη δυνατότητα "επαναφοράς των εργοστασιακών ρυθμίσεων", όπως στα κινητά, αυτή δεν υπάρχει. Το BIOS, αν και παραδοσιακά ονομάζεται ROM-BIOS, στην πραγματικότητα δε βρίσκεται σε κάποια ROM, εφόσον έχει τη δυνατότητα επανεγγραφής. Για EPROM πρόκειται, η οποία γίνεται update. Δεν υπάρχει κάπου αποθηκευμένη η αρχική έκδοση δηλαδή, έτσι ώστε να μπορείς να την επαναφέρεις. Προβλήματα δεν πρέπει να περιμένεις με τα νεότερα BIOS versions, κάθε μια προσφέρει βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, και να επαναλάβω ότι οι κατασκευαστές πάντα συνιστούν να έχεις την τελευταία, γιατί προτιμάς να έχεις μια παλιότερη, δεν ξέρω. Για το mobo σου λέει ότι η 5η γεννιά Ryzen υποστηρίζεται "Since BIOS Version F60", αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεσαι ακριβώς αυτήν και ότι οι επόμενες δε θα τους υποστηρίζουν.
 
Όσο για τον επεξεργαστή, ο 5600X είναι αρκετά ισχυρός, έχε όμως υπόψη σου ότι η μητρική σου δε θα αξιοποιεί το PCIe4.0 που υποστηρίζει, θα λειτουργεί σε PCIe3.0. Μπορείς να δεις και τον 5600, ο οποίος είναι αρκετά φθηνότερος και ~3% πιο αργός. Ο 5600G είναι λίγο πιο αργός, αλλά προσφέρει αρκετά καλά ενσωματωμένα γραφικά και υποστηρίζει PCIe3.0 - είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση upgrade ενός συστήματος με B450.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα φίλε μου! Οι οικονομικές και μεσσαίας κατηγορίας μητρικές συνήθως δεν προσφέρουν επιλογή για επαναφορά του BIOS. Αν πάει λάθος κάτι στη διαδικασία, η μητρική αχρηστεύεται. Αλλά πέρα από το αν είσαι άτυχος  και γίνει διακοπή ρεύματος, δεν έχεις άλλον μεγάλο κίνδυνο.