Γεώργιος Πολυτσόπουλος ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα,
Θέλω να αναβαθμίσω ένα παλιό υπολογιστή που έχω. Είναι κυρίως για κάποια φύλλα excel που χρησιμοποιεί ο πατέρας μου. Είναι αρκετά παλιός υπολογιστής. Θα κάνω την αναβάθμιση σε ssd και σε windows 10. Αλλά θα ήθελα να αναβαθμίσω και τις ram επειδή είναι μόνο 2gb και δεν ξέρω ποιες να αγοράσω.
\"\"\"\"

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Απ΄ ότι είδα στο internet τα συγκεκριμένα μοντέλα δέχονται RAM DDR2 μέχρι 4GB. Κοίταξα σε skroutz και bestprice, και δεν υπάρχουν ούτε καν ως search options. Υπάρχουν στο e-shop, αλλά μόνο σε Mushkin και Patriot.
Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν αξίζει η αναβάθμιση. Τα 4GB είναι λίγα για τα σημερινά δεδεμένα, καθώς γεμίζουν πολύ γρήγορα αν ανοίξεις μια-δυο εφαρμογές και ταυτόχρονα και μια-δυο σελίδες στον browser. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλά memory<->disk swaps (για το pagefile ή αλλιώς virtual memory). Επιπλέον τα Windows-10 τρέχουν και πολλά background processes (btw καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις ή να ελαχιστοποιήσεις έστω processes όπως Telemetry, Cortana, Shadow Copy Service, Indexer κλπ). Δηλαδή πολλή δουλειά για το δίσκο, και ενώ ένας SSD θα επιταχύνει μεν την απόκριση του συστήματος, θα έχει πιθανότατα πρόωρη φθορά.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πολύ παλιό μηχάνημα, δλδ μπορεί να χαλάσει ξαφνικά ανά πάσα στιγμή, ενώ περιέχει components τα οποία είναι πλέον αμφίβολο αν μπορούν να βρεθούν (καλού-κακού κάνε και έναν οπτικό έλεγχο για φουσκωμένους πυκνωτές). Αν χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς ή ως προσωπικό/οικονομικό αρχείο, νομίζω δεν αξίζει το ρίσκο (κίνδυνος απώλειας δεδομένων), οπότε και θα ήταν δικαιολογημένη η αντικατάστασή του, με ένα (σχετικά) σύγχρονο μηχάνημα, έστω και low-end, πχ intel i3/i5 10ης/11ης γενιάς.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα
Θα συμφωνήσω με τον Χρήστο ότι δεν αξίζει η αναβάθμιση, καθώς δεν θα έχεις άνετη χρήση στα Windows 10.