ΑΤΤΑΡΤΗ ΚΑΦΕ ρώτησε πριν 6 έτη

Καλημέρα. Εχω ένα laptop HP Pavillion με ι3 στα 2.4 και  4 Ram το οποιο μετα από μια αναβαθμιση των Windows10 εγινε παρα πολύ αργο στην wifi συνδεση, όπως και στην συνδεση με ethernet καλωδιο.Θεωρησα ότι επειδή είναι μηχανημα 7-8 χρονων "του επεσε βαρια" η αναβαθμιση των Windows και ετσι αγορασα ένα νέο ASUS Vivobook με AMDA9 και ταχυτητα 3.0 (με boost στα 3.6) με μνημη παλι 4. Επειδή δεν διορθωθηκε το πρόβλημα θεωρησα ότι φταιει η συνδεση, μιλησα με τον παροχο του Internet (Vodafone) και αντικαταστήσαμε τον router με έναν πιο καινουργιο αλλα παλι τιποτα.Το επομενο που εκανα ηταν να αναβαθμισω από ADSL σε VDSL γραμμη, αλλα μαντεψτε, παλι τιποτα στο ASUS ενώ το HP εγινε ελαφρα πιο γρηγορο. Διαβαζοντας τα σχετικα αρθρα σας ελεγξα τα προγράμματα που τρεχουν κατά την εκκινηση του ASUS και κατηργησα τα ASUSGiftBox και ένα πρόγραμμα μουσικης, SmartNoise η SmartMusic, κατι τετοιο, χωρις αποτέλεσμα.Αλλαξα το antivirus που ειχα ,το Avast με το Bitdefender, δεν αλλαξε κατι. Τσεκαρα το καναλι εκμπομπης του Wifi με το wifiinfoview και είναι το νο6 με ελαχιστη συνδεσιμοτητα από γυρω δικτυα.Επειδη δεν ξερω τι άλλο να κοιτάξω , παρακαλω δωστε μου τα φωτα σας στο αν φταιει κατι στο laptop η στο internet και πως μπορω να το διορθωσω γιατι οι καθυστερήσεις είναι πραγματικα μεγαλες (8-10 δευτερόλεπτα για να μπει σε site τραπεζας, εμφανιση blank επομενων αναρτησεων στο facebook κτλ).Σημειωτεον ότι στο ASUS εχω κατεβασει ελαχιστα προγράμματα , μονο το OpenOffice, το MacriumReflect,το Fortnite αλλα απενεργοποιησα τον launcher του από την εκκινηση και το Bitdefender). Σας ευχαριστω  για την βοηθεια σας και σας συγχαιρω για το site,το οποιο είναι πραγματικα πολύ χρησιμο και ολοκληρωμενο.

12 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια,
Το αργό ίντερνετ δεν έχει καμία σχέση με έναν αργό υπολογιστή. Άλλο είναι η αργή ταχύτητα download και άλλο τα κολλήματα του browser λόγω αδύναμου συστήματος. 
Έτρεξες ένα speedtest να δεις τι ταχύτητες σύνδεσης πιάνεις και αν είναι φυσιολογικές;
Τα 4GB RAM είναι εξαιρετικά λίγο, οπότε είναι φυσικό ο υπολογιστής να κολλάει σε πολλές εργασίες.
Κάνε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών -> διαχείριση εργασιών και δες αν κάποιο άχρηστο πρόγραμμα ξεκινάει μαζί με τα Windows. Επίσης, δες ποιες εφαρμογές καταναλώνουν τους πόρους του συστήματος.
Τέλος, χρησιμοποίησε ελαφριά προγράμματα για κάθε χρήση. Για παράδειγμα τον Firefox ή τον Opera για browser. 

ΑΤΤΑΡΤΗ ΚΑΦΕ απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα, ευχαριστω πολύ για την τοσο αμεση ανταποκριση. Ετρεξα το speed test το οποιο μου δινει νουμερα στο download μεταξυ 16 και 19 όταν και τα δυο laptop είναι ανοιχτα και στο internet ενώ όταν είναι μονο το ASUS δινει 0,11 και 0,14 (δυο φορες το ετρεξα). το upload σε ολες τις περιπτώσεις κυμαίνεται γυρω στο 3,84, 3,86 3,90. Δεν ξερω αν είναι φυσιολογικες οι τιμες.Στην Διαχειριση εργασιων , στην εκκινηση εμφανίζονται EpicGamesLauncher (Απενεργ) googledrivesync.exe (ενεργοπ) MacriumReflect UI watcher (απενεργ) Microsoft OneDrive (απενεργ) Windows Defender Notification (ενεργοπ). Στις διεργασίες παρασκηνιου τρεχουν αρκετα πραγματα που δεν καταλαβαίνω τι είναι όπως πχ asBhcSrv.exe, ASLDR service. ATK media, ATKOSD2, COM surrogate, Conexant Audio message service,HControl, RichVideoModule, RuntimeBroker κτλ. Να σημειωσω ότι μπαινοντας στο VDSL της  Cosmote σε γειτονικο σπιτι ηταν σαφως πιο γρηγορο και με περισσοτερες συσκευες διπλα (4 κινητα , 1 λαπτοπ) ενώ στο σπιτι μου υπαρχουν τα δυο laptop κι ένα κινητο.
Η ερωτηση είναι μπορει με τα παραπανω στοιχεια να διευκρινιστεί αν φταιει το laptop η η συνδεση η κατι άλλο που δεν μπορω να φανταστω ? Υπαρχει καποια συμβουλη για να καλυτερεψει η κατασταση , ειτε από πλευρας laptop ειτε από πλευρας συνδεσης? Ζητω συγνωμη αν με την ελλειψη γνωσεων μου σε θεματα τεχνολογιας σας κουρασα και σας ευχαριστω ξανα για την βοηθεια .

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Η μέτρηση έγινε με ενσύρματη σύνδεση λαπτοπ-ρουτερ; Αν όχι, δοκίμασε με ενσύρματη. Το Wifi ρίχνει πολύ τη ταχύτητα. Ειδικά σε συσκευές με παλιότερα πρωτόκολλα wifi. 
Βέβαια τα 19 είναι μια χαρά ταχύτητα για ADSL και δεν είναι αυτή η αιτία των κολλημάτων.
Απλά αν έχεις VDSL θα πρέπει να πιάνεις σχεδόν τη μέγιστη ταχύτητα του πακέτου σου με ενσύρματη σύνδεση. 50αρα γραμμή έχεις;
Στην εκκίνηση δεν υπάρχουν αχρείαστα προγράμματα, οπότε δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις.
Η μόνη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθείς ελαφριά προγράμματα για να εξοικονομείς όσο περισσότερη RAM γίνεται.
Τα 4GB RAM είναι ελάχιστα, ειδικά για βαριά προγράμματα όπως ο Chrome. Ένας υπολογιστής αυτή την εποχή πρέπει να έχει από 8GB και πάνω για να λειτουργεί άνετα.
Αν το λαπτοπ σου δέχεται αναβάθμιση, θα ήταν καλό να αυξήσεις τη RAM κάποια στιγμή.
Όταν υπάρχουν τα κολλήματα, στη διαχείριση εργασιών βλέπεις να λειτουργεί η μνήμη ή ο επεξεργαστής στο 100%; Αν ναι, τότε είναι σίγουρα θέμα υλικού. 

ΑΤΤΑΡΤΗ ΚΑΦΕ απάντησε πριν 6 έτη

Καλημέρα. Οι μετρήσεις που ανεφερα είναι με ασυρματη συνδεση, οπου παρεμβαλεται ένα δωματιο μεταξυ router-laptop, όμως το ASUS είναι αγορασμενο πριν 6 μηνες αρα λογικα τα πρωτοκολα wifi θα είναι οκ. Ναι, 50αρα θεωρητικα είναι η γραμμη αλλα πρακτικα δεν εχει διαφορα σε ταχυτητα από την ADSL .Με ανοιχτα τα site του pcsteps, το facebook και την αρχικη σελιδα της Τρ.Πειραιως (όλα από τον Edge) εχει μια σχεδόν σταθερη καταναλωση μνημης στο 87-88% ενώ η CPU κυμαίνεται σε σχετικα χαμηλα επίπεδα (αν και 2 φορες χτυπησε κοκκινο για δευτερόλεπτα και επανηλθε, όπως και μια φορα ο δισκος ). Αρα λοιπον, αν καταλαβαίνω καλα μια αναβαθμιση στα 8 θα βελτιωνε πρακτικα και την ταχυτητα του internet. Αλλα επειδή είναι laptop μηπως το "ανοιγμα" εστω και από το service μεγαλης εταιρειας μεταπωλησης υπολογιστων εμπεριεχει κινδυνους καθως εχω ηδη παρατηρησει ανεπαρκες επιπεδο γνωσεων και επαγγελματισμου σε αρκετα τεχνικα τμηματα μεγαλων εταιρειων ??

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Τώρα παρατήρησα ότι αναφέρεις ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από update. Αν πριν δεν είχες θέμα, ίσως απλά το update προκάλεσε κάποιο θέμα.
Μια επαναφορά των Windows 10 πιθανότατα να σου έλυνε το πρόβλημα. 
Αν ωστόσο επιμένεις να πας πίσω στα Windows 8, δεν υπάρχει θέμα από άποψη εγγύηση ή τεχνικών προβλημάτων.
Απλά τα κλειδί που έχεις τώρα ισχύει για Windows 10 και δεν είμαι σίγουρος αν θα λειτουργήσει στα 8.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ απάντησε πριν 2 έτη

Έχω 200αρα σύνδεση fiber έως το κουτί του σπιτιού μου!!
Όταν κάνω speedtest στο pc με καλωδιακή σύνδεση η ταχύτητα φτάνει αυτήν που αγόρασα και αρκετές φορές την ξεπερνάει!!!
Όταν όμως κάνω το ίδιο test στο tablet με wi fi το οποίο είναι σχετικά νέας τεχνολογίας (αγορά πριν ένα έτος) η ταχύτητα που μου δείχνει το test είναι με το ζόρι 75 mbps!!!!!!
Καταλαβαίνω ο,τι λόγω χρησιμοποίησης wi fi η ταχύτητα πέφτει και είναι λογικό αλλά τόση μεγάλη διαφορά??? Είναι λογικό η υπάρχει θέμα και με τι???

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείς να δοκιμάσεις να αλλάξεις κανάλι στο wifi και να δεις αν γίνεται το ίδιο. Οδηγίες θα βρεις εδώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ απάντησε πριν 2 έτη

Έχω κάνει δίκτυο mesh οπότε σήμα έχω άριστο στο σπίτι και η σύνδεση γίνεται στα 5ghz απλά η διαφορά μεταξύ wifi στο tablet και με καλώδιο ethernet στο pc  που έχει το speedtest μου κάνει τρομερή εντύπωση (80 μέσω wifi  200 με ethernet) αλλά βέβαια κάπου λογικό να υπάρχει διαφορά απλά η μεγάλη διαφορά μου προξενεί μεγάλη εντύπωση και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο θέμα καθως είμαι πρωτάρης σε τέτοιου είδους παροχη εκτός αν χρειάζεται κάποια παραμετροποίηση το router!!!
Να τονίσω επίσης ο,τι το router μου είναι το speedsmart και το mesh repeater το speed home που τα παρέλαβα από τον COSMOTE.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μήπως απλά το tablet δεν έχει καλή κάρτα δικτύου; Είναι ένα τέτοιο θέμα με ένα παλιό laptop. Δοκίμασε με δίκτυο 2,4GHZ και 5 GHZ, αν το υποστηρίζει το router και οι συσκευές σου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ απάντησε πριν 2 έτη

Τα δοκίμασα και στα δύο δίκτυα σε όλες τις συσκευές και οι διαφορές είναι πολύ μικρές με καλύτερες ελαφρώς στα 2,4ghz!!
Πιστεύω ο.τι είναι θέμα router διότι δοκίμασα ακριβώς τα ίδια πράγματα με ένα FRITZBOX 7590 ενός φίλου και η ταχύτητα δεν έφτασε τα 200mbps που είναι η σύνδεση μου αλλά τα 145mpbs στα απομακρυσμένα δωμάτια βέβαια διότι σχετικά κοντά στα router δεν είχα θέμα με κανένα χτύπαγαν 203mpbs καμπάνα!!
Τι λέτε αξίζει να βάλω το χέρι στην τσέπη για ένα τέτοιο ακριβό router και να κάνω mesh με ένα ανάλογο repeater της ίδιας εταιρείας??

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Αν με άλλο router δεν είχες πρόβλημα, τότε είναι πιθανό όντως να είναι θέμα του router. Αν έχεις θέμα και με άλλες συσκευές, τότε σίγουρα αξίζει η αλλαγή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ απάντησε πριν 2 έτη

Αυτό θα κάνω τελικά γιατί με το FRITZ BOXπηγε καλά!!!
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας είστε ευγενεστατοι!!!