Καλησπέρα.
Το ZTE MU5001 είναι ασύρματο 5G router / hotspot
Αν είμαστε σε περιοχή με καλό 5G όλα μέλι γάλα.
Στην περιοχή Α η συσκευή έχει 5 γραμμές 5G σήμα, παρόλα αυτά η ταχύτητα είναι μικρή, κάπου στα 150Mbps.
Στην περιοχή Β, η συσκευή έχει 4 γραμμές 5G σήμα και η ταχύτητα είναι 800Mbps.
Η συσκευή έχει 2 υποδοχές για εξωτερική κεραία.
Το ερώτημά μου είναι το εξής.
Θα μπορούσαμε να συνδέσουμε κατευθυντική κεραία στην συσκευή και από το σημείο Α να "στοχεύσουμε"; την κεραία; της περιοχής Β ώστε να έχουμε καλύτερη ταχύτητα ;
Ξέχασα να γράψω πως η απόσταση είναι κάπου στα 4χλμ.
Καλησπέρα Κωνσταντίνε
Με άλλες συσκευές πιάνεις κανονικές 5G ταχύτητες; Ρωτάω για να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι θέμα του δικτύου.
Με άλλη 5G συσκευή ίδια ταχύτητα. Μπορεί να υπάρχει 5G αλλά δε σημαίνει ότι κατεβάζεις και με υψηλές ταχύτητες.
Στην αθήνα παράδειγμα στο πολεμικό μουσείο με 5G έχω μετρήσει με speedtest.net 600+ Mbps.
100 βήματα παραπέρα η ταχύτητα ήταν 250.
Στη Κηφησιά 330 και την υψηλότερη ταχύτητα την είχα βρει στην Λυκόβρυση κοντά στα 900Mbps
Έχει να κάνει με την τοποθεσία που βρισκόμαστε, την κεραία που παίρνουμε σήμα.
Και με το 4G έτσι . Άλλες ταχύτητες έχουμε σε μια περιοχή άλλες σε άλλη έχοντας τημ ίδια συσκευή.
Αν με άλλη συσκευή είχα 300+, θα ήταν θέμα της συσκευής.
Οπότε σκεφτόμουν αυτό, αν δηλαδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεθυντική κεραία για να πάρουμε ήμα από άλλη κεραία και να έχουμε καλύτερη ταχύτητα.
Οι κατευθυντικές κεραίες λειτουργούν πάντοτε σε ζεύγη, μία κεραία μόνη της δεν κάνει τίποτα.
Υπάρχουν κεραίες και extenders για δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αλλά και είναι πανάκριβα και αφορούν τον ίδιο χώρο, όχι το να στείλεις δίκτυο 4 χιλιόμετρα μακριά.
Αυτές οι συσκευές έχουν να κάνουν με το αν το σήμα παραείναι αδύναμο για να υπάρξει κάποια σταθερότητα. Αμφιβάλλω αν θα βοηθήσουν στο να αυξηθεί η ταχύτητα.
Επίσης, η σελίδα που έστειλα στο τέλος αναφέρει πως υπάρχουν νομοθετικά θέματα στη Γερμανία, αλλά πιθανότατα και στην Ελλάδα, όσον αφορά την ενίσχυση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Οι κατευθυντικές κεραίες δεν είναι απαραίτητο να είναι σε ζεύγος.
Μπορούμε να έχουμε ζεύγος στην περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε σήμα από ένα μέρος σε ένα άλλο (συνήθως μεγάλες αποστάσεις) και να βάλουμε και στα 2 μέρη από μια κεραία. Αυτό όμως όταν θέλουμε να "μεταφέρουμε" το δικό μας σήμα.
Στην περίπτωση που περιγράφω εγώ χρειαζόμαστε μία κεραία μιας και εμείς θέλουμε να πάρουμε σήμα από μια υπάρχουσα κεράια, αυτή της κινητής τηλεφωνίας.
Θα έχουμε καλύτερο σήμα σίγουρα, αλλά για την ταχύτητα δε μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά.
Το σκεφτόμουν ως εξής.
Αν είμαστε μέσα στο σπίτι και έχουμε αρκετά αδύναμο σήμα με μικρή ταχύτητα, βγαίνοντας στο μπαλκόνι έχουμε καλύτερο σήμα και υψηλότερη ταχύτητα.
Σκεφτόμουν επίσης το πως έχουμε δορυφορικά κανάλια και το "πιάτο" πρέπει να είναι στις Χ μοίρες.
Αν δεν κάνω λάθος σε ένα επεισόδιο στο youtube ο Άγγελος εξηγούσε πως λειτουργεί το κινητό έχοντας επικοινωνία με τις κεραίες που βρίσκονται κοντά μας και το πως εξακολουθούμε να έχουμε απρόσκοπτη επικοινωνία αλλάζοντα θέση όπως παράδειγμα όταν είμαστε σε ένα αυτοκίνητο.
Με όλα αυτά, έκανα την σκέψη για το αν με μια κατεθυντική κεραία θα μπορούσαμε να πάρουμμε σήμα από μια κεραία (που θέλουμε) κάποια χιλόμετρα μακριά μας σαν να ήμασταν στην περιοχή αυτή.
Ανάθεμα δηλαδή.
Με το καλωδιακό internet σε μια περιοχή είχες ADSL 6Mbps και στο δίπλα τετράγωνο είχες 20. Προφανώς το δίκτυο ήταν καλύτερο.
Στην περιοχή που είμαι εγώ, τρεις διπλανοί δήμοι είχαν 18+ Mbps. Μάλιστα 2 δρόμους πιο κάτω είχαν 12+ Mbps. Τώρα γιατί στη δική μου πολυκατοικία και σε κάτι διπλανές είχαμε με το ζόρι 6Mbps να το εξηγήσω πως θα πέρναμε γραμμές από αρχαίο καφάο;
Με το 5G στην περιοχή που είμαι έχω 150Mbps και αν περπατήσω 100 βήματα παρακάτω έχω 340+.
Να φτιάξω ένα δεντρόσπιτο στην περιοχή εκεί ; Να στήσω σκηνή ; Να πάρω τροχόσπιτο ; Να βάλω το 5G router εκεί και να πάρω ένα 100 μέτρων ethernet μέχρι το pc ; Μια κεραία που να παίρνει σήμα από το router; Ανάθεμα δηλαδή.
Γιώργος Τράντζας συμφωνώ στο ότι οι κεραίες αυτές είναι για να βελτιώσουμε το σήμα μας. Θα βελτιώσει το σήμα μας από κάποια κοντινή μας κεραία. Παρόλα αυτά, επειδή τις λέμε κατευθυντικές, έχω κάποια εικασία ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε σήμα από κάποια άλλη κεραία σε μεγαλύτερη απόσταση. Τουλάχιστον αυτό με βολεύει να εικάζω. Για αναμετάδοση δικού μας σήματος με 2 κατευθυντικές, εντάξει είναι κάτι σίγουρο.
Οπότε... γιατί όχι να μην είναι εφικτό να πάρουμε σήμα από κεραία κινητής τηλεφωνίας που δεν μπορούμε να πάρουμε χωρίς την χρήση αυτής.
Σε ευχαριστώ πάντως για τις πηροφορίες σου
Please login or Register to submit your answer