Demetris Katrantsiotis ρώτησε πριν 8 έτη

Γεια σας,

Θα ήθελα την βοήθειά σας σχετικά με την δημιουργία ή την αγορά ενός NAS storage.

Έψαξα σε διάφορα sites, αλλά έχω μπερδευτεί κάπως, λόγω της πληθώρας πληροφόρησης καθώς και συμβουλών που υπάρχουν, σχετικά με το αν είναι καλό να αγοράσω κάποιο έτοιμο NAS storage ή να φτιάξω ένα δικό μου.

Είμαι μουσικός και έχω μία μεγάλη βιβλιοθήκη ήχων (samples) πάνω από 24ΤΒ τα οποία χρησιμοποιώ στις παραγωγές που κάνω. Έχω ένα κεντρικό PC ( DAW ) που τρέχει το πρόγραμμα ηχογράφησης (Cubase Pro 8) ταυτόχρονα με δύο sample players (Kontakt 5 και HaLion 5) τα οποία διαβάζουν δείγματα από τους εσωτερικούς σκληρούς του κεντρικού PC. Λόγω όμως περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου των εσωτερικών σκληρών αποφάσισα να χρησιμοποιήσω έναν εξωτερικό Nas storage, σαν αποθήκη δηλαδή, για να μπορώ να έχω άμεση πρόσβαση σε όλη την βιβλιοθήκη των ήχων μου.

ΟΙ σκληροί θα είναι αποκλειστικά για ανάγνωση δειγμάτων και όχι σώσιμο δεδομένων οπότε, δεν με ενδιαφέρει αν θα υποστηρίζει RAID.

Επίσης θα ήθελα να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να συνδεθούν δικτυακά στο NAS και άλλα PC που έχω και τα οποία τρέχουν και αυτά sample players (Kontakt 5 και HaLion 5).

Καθε βοήθειά σας θα μου είναι πολύτιμη

Ευχαριστώ

Δημήτρης

2 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Γεια σου Δημήτρη,

Το να φτιάξεις μόνος σου ένα παλιό υπολογιστή ως NAS είναι μεν απλό, θα έχεις όμως τον όγκο και το θόρυβο ενός ολόκληρου υπολογιστή, και το να κάνεις ένα υπολογιστή αθόρυβο μπορεί να είναι αρκετά ακριβό.

Η αλήθεια είναι πως εφόσον δεν χρειάζεσαι RAID, ούτε θα γράφεις δεδομένα 24/7 πχ από κάποιο καταγραφικό, ένας απλός εξωτερικός δίσκος με δυνατότητα Ethernet με χωρητικότητα 4TB θα σε καλύψει πλήρως, με αρκετά χαμηλό κόστος και χωρίς καθόλου θόρυβο. Όλοι οι υπολογιστές θα τον βλέπουν μέσω δικτύου.

Ένα NAS θα σου κοστίσει τουλάχιστον 200 ευρώ και αυτό χωρίς τους σκληρούς δίσκους, που θα πρέπει να τους αγοράσεις ξεχωριστά.

Αν πάντως δεν επαρκούν τα 4TB για τις ανάγκες σου, μπορείς να πάρεις αυτό το NAS και δύο δίσκους των 3TB

Demetris Katrantsiotis απάντησε πριν 8 έτη

'Αγγελε ευχαριστώ για τη βοήθεια.