Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΔιαγραφή “ανύπαρκτου” φακέλου
xalasmenos mpamias ρώτησε πριν 1 έτος

Πώς μπορώ να διαγράψω έναν κενό φάκελο στην επιφάνεια εργασίας των windows 11 όταν μου γράφει ότι ο φάκελος δεν υπάρχει.

9 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα φίλε μου
Λογικά ο φάκελος δεν υπάρχει πλέον και απλά η επιφάνεια εργασίας έχει κολλήσει. Δοκίμασε να κάνεις δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας -> Refresh. 

xalasmenos mpamias απάντησε πριν 1 έτος

Το έκανα και τίποτα. Δοκίμασα να τον μετενομάσω, να τον μεταφέρω, να του αλλάξω εικονίδιο, να του βάλω μέσα αρχεία αλλά τίποτα δεν έκανε. Μόνο έγραφε ότι ο φάκελος δεν υπάρχει.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Πολύ περίεργο, γιατί στην επιφάνεια εργασίας ο χρήστης έχει όλα τα δικαιώματα, και εφόσον πας να τον σβήσεις από τον Explorer (από εκεί λειτουργεί στην πραγματικότητα) δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις κάνει mistype το filename.
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να πας στο δίσκο (C:) όπου επιλέγεις right-click->Properties->Tools->Error checking, δλδ έλεγχο μήπως υπάρχουν λάθη.
Αν όλα είναι OK μπορείς να δοκιμάσεις να το σβήσεις από το command prompt (CMD), χρησιμοποιώντας το 8.3 όνομα, με τρόπο παρόμοιο μ' αυτόν που περιγράφω εδώ. Η εντολή για διαγραφή ενός folder είναι rm ή rmdir (remove directory). Η επιφάνεια εργασίας κανονικά βρίσκεται στη θέση C:\Users\UserName\Desktop - πας εκεί με την εντολή cd (change directory).
Tip: Γενικά αυτές οι εντολές με το /? σου εμφανίζουν τη σύνταξη και τα options, πχ rd /? θα σου εμφανίζει τη σύνταξη της rd. Ότι εμφανίζεται μέσα σε [ ] είναι προαιρετικό.

xalasmenos mpamias απάντησε πριν 1 έτος

Στον έλεγχο δεν βρήκε σφάλματα και με τη γραμμή εντολών δεν καταλαβαίνω τις εντολές.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Οι εντολες είναι οι παρακάτω:

 • cd και δίπλα το path για την επιφάνεια εργασίας.
 • rmdir και δίπλα το όνομα του φακέλου. Πριν γράψεις την εντολή, στα αρισερά πρέπει να φαίνεται πως είσαι στην επιφάνεια εργασίας. 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Τις command-line εντολές τις δίνεις εσύ. Το παράθυρο το ανοίγεις από το Alt+R (Run) δίνοντας cmd, ή από το Search στην taskbar ή από το μενού Windows System->Command Prompt. Θα σου εμφανίσει ένα μαύρο παράθυρο όπου μπορείς να γράφεις τις εντολές (εκτελούνται με το Enter). Αριστερά από το > βλέπεις το folder στο οποίο βρίσκεσαι, ενώ στα δεξιά μπορείς να γράφεις.
Τρέχοντας το cmd εμφανίζεται το παράθυρο όπου βλέπεις το current folder:
C:\Users\Nikos> (πχ), ή
C:\Windows\System32>
Με την εντολή cd (change directory) μετακινείσαι στα folders. Οπότε:

 1. Αν βρίσκεσαι στο Windows ή System32 δίνεις τα παρακάτω, ενώ αν βρίσκεσαι ήδη στο C:\Users\Nikos πας στο βήμα 2:
  (με bold σημειώνω αυτά που γράφεις εσύ)
  C:\Windows\System32>cd C:\    θα σε πάει πάνω στο C:\
  C:\>
  C:\>cd Users    θα σε πάει στο Users folder
  C:\Users>
  C:\Users>cd Nikos    θα σε πάει στο Nikos κάτω από το Users
  C:\Users\Nikos>
  Τώρα βρίσκεσαι στο C:\Users\Nikos
 2. Πιο κάτω από το folder του χρήστη υπάρχει η επιφάνεια εργασίας του (Desktop). Πας εκεί:
  C:\Users\Nikos>cd Desktop
  C:\Users\Nikos\Desktop>
 3. Βλέπεις τι υπάρχει εκεί, με την εντολή dir - με το option /X σου εμφανίζει και λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου και του ονόματος σε "σύντομη" (8.3) μορφή. Πχ το New Folder (2) έχει δίπλα και τη σύντομη μορφή του, που είναι NEWFOL~2.

  C:\Users\Nikos\Desktop>dir /X

 4. Προσπαθείς να διαγράψεις το folder με την εντολή rd (remove directory), χρησιμοποιώντας το σύντομο όνομα, πχ:

  C:\Users\Nikos\Desktop>rd NEWFOL~2

  θα την διαγράψει ή θα σου εμφανίσει μήνυμα λάθους, οπότε βλέπεις τι γίνεται.

Να επαναλάβω το tip με την option /? (help) στις εντολές, σου εμφανίζει τη σύνταξη, δλδ πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις, πχ rd /? θα σου εμφανίζει τη σύνταξη της rd. Εκεί βλέπεις και τα προαιρετικά options (μέσα σε [] ) τα οποία τροποποιούν τη λειτουργία της. Για παράδειγμα ενώ η rd FolderName θα αποτύχει αν το folder δεν είναι άδειο, με την option /S θα διαγράψει κι ότι βρίσκεται από κάτω της. Αυτά τα περιγράφει το help που σου εμφανίζει.

xalasmenos mpamias απάντησε πριν 1 έτος

Έγραψα όλες τις εντολές όπως μου περιγράψατε, εμφάνισε όλα όπως μου τα είπατε, αλλά μετά την εντολή rd, μου εμφάνισε το μύνημα " Ο Φάκελος δεν είναι κενός". Ο φάκελος όμως είναι άδειος.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Αν λέει ότι δεν είναι κενός... μάλλον δεν είναι!.. 😃
Μπορείς να κάνεις τα εξής:

 • Να δοκιμάσεις την εντολή rd με option /S, όπως λέει και στο help:
  rd /S FolderName, σβήνει και ότι υπάρχει από κάτω. Αν δώσεις και /Q δε θα ρωτήσει καν. Προσοχή, μπορεί να σβήσει πραγματικά πολλά αρχεία!
 • Να δεις τί πραγματικά υπάρχει εκεί. Πας στον Explorer, View->Options->Files and Folders,  επιλέγεις το “Show hidden files, folders and drives” και κάνεις uncheck το “Hide protected operating system files (Recommended)” - μπορείς αργότερα να τα επαναφέρεις αν θέλεις. Οπότε μπορείς να διαγράψεις και το folder, αν διαγράψεις τα αρχεία πρώτα.

xalasmenos mpamias απάντησε πριν 1 έτος

Το πρόβλημα λύθηκε! Με τη γραμμή εντολών.
Σας ευχαριστώ πολύ.