Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Προγράμματα / SoftwareΕίναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε τον παλιό Adobe Acrobat 10 Pro;
dimitris petsavas ρώτησε πριν 1 έτος

Γεια σας
Ο κανόνας λέει ότι, ένα πρόγραμμα που δεν υποστηρίζεται πλέον,
μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ασφαλείας (ευπάθειες, τρωτά σημεία κλπ) και,
βεβαίως, είναι καλύτερο να διατηρούμε την πιο πρόσφατη έκδοση οποιουδήποτε
λογισμικού εκτελούμε.
Τούτου δοθέντος, έχω την παρακάτω ερώτηση:
Στο pc χρησιμοποιώ την εφαρμογή Adobe Acrobat 10 Pro (ελληνική έκδοση)
Ως γνωστόν, η έκδοση αυτή έχει σταματήσει να υποστηρίζεται προ πολλού.
Ως ελάχιστο μέτρο ασφαλείας απενεργοποίησα το Acrobat JavaScript.
Σημειώνεται ότι, η εν λόγω εφαρμογή, εγκαταστημένη στα Windows 11,
λειτουργεί απρόσκοπτα...
Τι κινδύνους αναλαμβάνω χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή
Adobe Acrobat 10 Pro, δεδομένου ότι αυτή δεν ενημερώνεται?
Σας ευχαριστώ
 
 
 

6 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Δεν νομίζω μια τέτοια εφαρμογή να αποτελεί πρόβλημα ασφάλειας. Άλλωστε είναι απλώς ένας editor, δλδ εκτελείται κατά βούληση από τον χρήστη, δεν είναι κάποιο service που εκτελείται συνέχεια. Δλδ δε νομίζω κάποιος hacker να στοχοποιήσει μια τέτοια εφαρμογή, δεν είναι πολύ χρησιμοποιούμενη, είναι και παλιά έκδοση, και θα έπρεπε να μπεί στο σύστημα σου πρωτού να μπορεί να τη μολύνει.
Αλλά και πάλι, δε βρίσκω τον λόγο να θέλει πλέον κανείς να χρησιμοποιεί μια τέτοια εφαρμογή. Νομίζω καλύπτεσαι από άλλα πακέτα. Για εγγραφή σε .pdf μπορείς να το κάνειες με το Word, κάνεις Save (για να αποθηκεύσεις τη δουλειά σου) και μετά Save As->.pdf για να βγάλεις το .pdf (Export δλδ). Δεν ξέρω τι παραπάνω σού παρέχει το Acrobat (ο original editor είναι), κι αν αξίζει. Για εμφάνιση PDF, δεν εγκαθιστώ πλέον ούτε τον (free) Acrobat Reader, είναι μια πολύ βαριά εφαρμογή, κατεβάζει ενημερώσεις συνέχεια (Adobe Acrobat Update Service) και έχει πολλές απενεργοποιημένες λειτουργίες με τη "σύσταση" ότι τις υπστηρίζει η πληρωμένη έκδοση... Εμφάνιση των .pdf κάνουν πλέον και οι browsers, οπότε δε βρίσκω τον λόγο να εγκαταστήσω οποιοδήποτε σχετικό πακέτο της Adobe.
Δες και αυτό το link.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΒΑΣ απάντησε πριν 1 έτος

Φίλε Χρήστο,
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Γνωρίζω και ήδη έχω κάνει χρήση των υπηρεσιών που παρέχονται από διάφορες εφαρμογές για την προβολή, επεξεργασία κλπ αρχείων pdf.
Ωστόσο, χρησιμοποιώ τον παλιό Adobe Acrobat Pro αρκετά χρόνια, έχω εξοικειωθεί με το περιβάλλον του και, τέλος πάντων, μου παρέχει συγκεντρωμένα εργαλεία για να κάνω ότι χρειάζομαι με αρχεία pdf. Άλλες εφαρμογές έχουν περιορισμένες δυνατότητες...
Πέραν τούτου, είναι και η συνήθεια! Αλλά, θα μου πεις ότι, ένας οδηγός που κυκλοφορεί σε μια χώρα στο αριστερό μέρος του δρόμου, αν πάει σε άλλη χώρα (όπου οδηγούν στο δεξιό μέρος του δρόμου) θα οδηγήσει το αυτοκίνητό του εξίσου καλά...
Σε κάθε περίπτωση, με καθυσήχασες ως ένα βαθμό, σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που περιγράφεις αλλά, θα ήθελα και άλλες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Δημήτρη! Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για την ερώτησή σου, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κενά ασφαλείας έχει ο κώδικας κάθε εφαρμογής. Το πρόβλημα είναι ότι αν μια στις 100 βρεθεί κάτι, η εταιρεία δεν θα το επιδιορθώσει, από τη στιγμή που το προιόν δεν υποστηρίζεται πλέον.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΒΑΣ απάντησε πριν 1 έτος

Γιώργο, είσαι σαφέστατος!
Παρόλα αυτά, συμφωνείς μερικώς ή ολικώς με την άποψη του Χρήστου, που περιγράφηκε παραπάνω?
(Δεν νομίζω μια τέτοια εφαρμογή να αποτελεί πρόβλημα ... στο σύστημα σου πρωτού να μπορεί να τη μολύνει.)

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Συμφωνώ στο ότι δεν κινδυνεύεις ιδιαίτερα ως απλός χρήστης. Για εταιρική χρήση δεν θα το συζήταγα καν. Αλλά και πάλι, πολλές φορές οι επιθέσεις γίνονται μαζικά, χωρίς να στοχεύουν εσένα συγκεκριμένα. Οπότε, καλό είναι πάντα να έχεις ενημερωμένο λογισμικό στο σύστημά σου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΣΑΒΑΣ απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!
"Γηράσκω δ’αεί πολλά διδασκόμενος"
Νάσαι καλά...