Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΕρωτήσεις για ψύκτρα cpu και ψύξη κουτιού υπολογιστή
dagoulis ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Άγγελε!
Καταρχήν, συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά που κάνετε εδώ στο PcSteps.
Πριν 2,5 χρόνια ήρθε στα χέρια μου ένα FUJITSU SCENIC W 600 (i865G). Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του είναι:
• Pentium 4 3.0GHz
• Motherboard Fujitsu d1567 (socket 478)
• Τροφοδοτικό
• RAM 512Mb
• 40GB
• XP Rro
Πρόσθετα, έχει μία ATI RADEON 9250 128ΜΒ στην οποία συνδέεται, μέσω VGA, μία TV PHILIPS 22PFL3206h/58
Τέλος, στο ήδη υπάρχον hardware, πρόσθεσα μία NEC PCI USB 2.0 Host Controller Card (4-Ext, 1-Int. Ports). Η χρήση του είναι βασικά για Office (Word-Excel) και σύνδεση στο Internet.
Πριν ένα χρόνο άρχισε να κάνει το εξής: Είτε δεν άνοιγε παρά μόνο μετά από πολλές προσπάθειες και αφού είχα αποσυνδέσει τα πάντα από πάνω, είτε ενώ άνοιγε κανονικά μόλις ζοριζόταν λίγο (πολλαπλές οθόνες ως επί το πλείστον) μαύριζε η οθόνη και έβγαζε μήνυμα ‘κανένα σήμα’. Ο υπολογιστής όμως λειτουργούσε κανονικά γιατί κατόπιν έκανα κλείσιμο πατώντας το κουμπί On/Off.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόβλημα έκανα επίσκεψη σε service όπου πολύ απλά μου είπαν ότι είναι θέμα τροφοδοτικού αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γιατί το τροφοδοτικό είναι fix με τον επεξεργαστή, χωρίς να μου αναλύσουν τι σημαίνει αυτό και να μου πουν τυχόν λύσεις στο πρόβλημα...
Έτσι άρχισα να ψάχνομαι μόνος μου και οφείλω να σας πω πάλι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την προσπάθεια σας. Μέσα από τα άρθρα σας κατανόησα πολλά πράγματα για την λειτουργία των υπολογιστών και αποφάσισα να προσπαθήσω να δώσω λύση στο πρόβλημα.
Άλλαξα το τροφοδοτικό με ένα CORSAIR VS450 και το κουτί με ένα COOLMASTER ELITE 372. Το συγκεκριμένο κουτί είχε ήδη ένα ανεμιστήρα στο πίσω μέρος 120mm και εγκατέστησα άλλον έναν ίδιο στο μπροστινό μέρος. Και οι 2 τροφοδοτούνται απευθείας από την motherboard. Πρόσθεσα επίσης 2GB RAM(1+1). Σύνολο 2,5GB.
Μετά από ψάξιμο στα manuals και στο YouTube κατάφερα να συνδέσω όλες τις καλωδιώσεις σωστά!!!! Ο υπολογιστής άνοιξε κανονικά και δουλεύει ‘ρολόι’ σχεδόν… Το ‘σχεδόν’ το αναλύω στην πρώτη ερώτηση μου.
Και τώρα (επιτέλους !!!) οι ερωτήσεις μου.
1) Θα ‘θελα να μου προτείνεις μια ψύκτρα για τον επεξεργαστή γιατί ήταν αναμενόμενο ότι θα χρειαστεί από την στιγμή που ‘έφυγε’ το παλιό τροφοδοτικό, του οποίου ο ανεμιστήρας έκανε απαγωγή της θερμότητας από την passive ψύκτρα. Το max μέχρι 30 euro. Έχω βρει αυτή http://www.cosmodata.gr/product/165736/psiktra-akasa-675s-intel-478p η οποία ταιριάζει στο socket. Αν έχεις καλύτερη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη.
Που θα την συνδέσω για να παίρνει ρεύμα; Αν έχω προσέξει καλά, δεν έχει άλλη αναμονή για ανεμιστήρα η μητρική. Βέβαια οι ανεμιστήρες του κουτιού έχουν αντάπτορες για να τους συνδέσω απευθείας στα καλώδια του τροφοδοτικού.
Ενημερωτικά, έχω το advance system care και στην επιφάνεια εργασίας μου βγάζει ενδείξεις για την ποσοστιαία % χρήση τόσο της ram όσο και του cpu. Πριν την ‘αναβάθμιση’ η ram ήταν στα κόκκινα ενώ ο επεξεργαστής έφτανε μέχρι 97-98%, το μέγιστο που είχα παρατηρήσει, αλλά πάντα ήταν κυμαινόμενο. Τώρα η ram φτάνει μέχρι 30% max ενώ ο επεξεργαστής στο 5λεπτο έφτασε στο 100% και έμεινε εκεί μόνιμα. Μέχρι που έκλεισε ο υπολογιστής προφανώς από την υπερθέρμανση.
2) Το κουτί έχει πάρα πολλές θύρες εισαγωγής αέρα. Προκειμένου να ελαττώσω την εισερχόμενη ποσότητα σκόνης μήπως να έβαζα αυτό το φίλτρο που βάζουν στους απορροφητήρες; Μπορείς να την πεις και χαζή την ερώτηση….
Η αλήθεια είναι ότι οι ανεμιστήρες είναι σαν να μην υπάρχουν. Τόσο αθόρυβοι! Έχω όμως απορία μήπως δεν δουλεύουν στο μέγιστο της απόδοσης τους λόγω μη σωστής σύνδεσης. Φυσικά στο χέρι μου καταλαβαίνω να έρχεται με καλή ροή ο αέρας τόσο ο εισερχόμενος όσο και ο εξερχόμενος.
3) Το τροφοδοτικό με ποια διάταξη να το βάλω; Ο ανεμιστήρας προς τα κάτω ή προς τα πάνω;
4) Ο HDD έχει σχεδόν 8GB free space. Από ένα παλιό laptop, αφού‘χτύπησε’ πρώτα ο σκληρός του, μετά από 3 μήνες παρέδωσε πνεύμα και το μηχάνημα όποτε μου έμεινε ο 2,5άρης…. Έχει μέσα εγκατεστημένα ΧΡ Home καθώς και όλα τα αρχεία του laptop. Τι πρέπει να κάνω για να τον συνδέσω στο desktop;
Αυτά προς το παρόν, γιατί σου έχω δώσει μπόλικη εργασία. Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός. Αναμένω τις απαντήσεις σου και τις τυχόν παρατηρήσεις σου. Για οποιοδήποτε επιπλέον διευκρίνιση είμαι στην διάθεση σου.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Φιλικά
Νίκος

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Νίκο,

Η αλήθεια είναι πως αν δώσεις 30 ευρώ για ψύκτρα, σχεδόν διπλασιάζεις την αξία του υπολογιστή, και αυτό μόνο και μόνο επειδή άλλαξες τροφοδοτικό.

Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις αυτή την ψύκτρα, η οποία είναι συμβατή και με πιο σύγχρονα socket, οπότε θα τη χρησιμοποιήσεις αν αλλάξεις στο μέλλον μητρική-επεξεργαστή-RAM.

Μου φαίνεται λίγο απίθανο η μητρική να μην έχει θύρα για την ψύκτρα του επεξεργαστή. Αν έχει μόνο μία θύρα, συνέδεσε την ψύκτρα εκεί, και βάλε τους ανεμιστήρες του κουτιού στο τροφοδοτικό.

Υπάρχουν ειδικά φίλτρα για κουτιά, αλλά το θέμα με τα φίλτρα είναι πως κόβουν την εισροή του αέρα, και θα πρέπει να βάλεις ισχυρότερους ανεμιστήρες για να έχεις την ίδια ψύξη.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος σύνδεση στους ανεμιστήρες. Πιθανώς απλά οι συγκεκριμένοι να είναι αθόρυβοι.

Το τροφοδοτικό κανονικά με ένα τρόπο μπαίνει με βάση το κουτί, γιατί οι βίδες του είναι σε τραπεζοειδή διάταξη, όχι σε ορθογώνια. Αν λοιπόν το βάλεις ανάποδα, θεωρητικά δεν θα έπρεπε να βιδώνει, εκτός αν το κουτί έχει έξτρα οπές για βίδες.

Η μητρική έχει SATA? Αν ναι, ο δίσκος συνδέεται κανονικά, δεν έχει καμία παραξενιά. Θα πρέπει όμως να κάνεις format, δεν μπορείς να έχεις την ίδια εγκατάσταση Windows σε άλλο υπολογιστή.