Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΕρώτηση για φορμάτ και νέο bootable δίσκο
p4n0s86 ρώτησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα, πήρα έναν SSD 240GB τον οποίο σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ως κύριο δίσκο για το λειτουργικό (Win10). Αυτή τη στιγμή έχω έναν WD 2TB χωρισμένο σε 2 partitions (1,5TB και 500GB).

Η ερώτηση μου είναι, αν αφαιρέσω τον HDD, κάνω restore default settings στο BIOS, install στον SSD και ρύθμιση να εκκινεί μόνο αυτός με το σύστημα και τέλος να βάλω τον άλλον ξανά, ούτως ώστε να μην κάθομαι να κρατάω backup αυτά που χρειάζομαι (τα έχω σε εξωτερικό, αλλά υπάρχει θέμα, θα το αναφέρω πιο κάτω), θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο boot?

Να τον συνδέσω μετά δηλαδή και μέσω των Windows να πάρω επιτόπου ότι θέλω και στο τέλος να τον κάνω φορμάτ. Και τέλος, το πρόβλημα που έχω με τον εξωτερικό, το είχα πάθει ξανά πριν αρκετούς μήνες, το είχα αναφέρει εδώ και το είχα λύσει, βάζοντας το USB στο front panel του κουτιού.

Είναι ένας Freecom XS 1TB USB και τον είχα βάλει τη νύχτα πριν πέσω για ύπνο να κάνει ανασυγκρότηση. Την επόμενη μέρα που άνοιξα το pc δεν τον διάβαζε. Κοιτάζω στα reports του Auslogics και τελευταία καταχώρηση έλεγε "canceled by user", οπότε μάλλον στάθηκα άτυχος και κόπηκε το ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Το θέμα είναι τώρα ότι δεν τον βλέπει και στο μπροστά πάνελ. Ούτε στη Διαχείριση Συσκευών (όπου αφέρεσα και ότι σχετικό πρόγραμμα υπήρχε και το έβαλα να ψάξει για νέες συσκευές), ούτε στην Διαχείριση Δίσκων. Με το Recuva που έψαξα, δεν τον βλέπω επίσης.

Κάποιος μου πρότεινε να αφαιρέσω τη θήκη USB και να τον δοκιμάσω με SATA εσωτερικά, αλλά έχει μια λαστιχιένια θήκη που μοιάζει σαν να έχει σχεδιαστεί για να μην βγαίνει. Προσπάθησα από μια σχισμή που έχει και ήταν σαν κολλημένη. Με λίγη βία μπορώ να τη "διαλύσω" βέβαια και μετά να μην έχει λαστιχιένια επένδυση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό να το δοκιμάσω.

Τι μπορώ να κάνω τώρα; Δεν έχω κάτι που δεν το ξαναβρίσκω, είναι όμως γύρω στα 800GB data που θα μου πάρει χρόνια να τα ξαναμαζέψω.

ΥΓ. Συγνώμη αν τα κείμενα μου βγαίνουν συνεχώς τεράστια, απλά προσπαθώ να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται, να μην σας κουράζω με απορίες. Ευχαριστώ

6 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα, ναι δεν θα έχεις πρόβλημα, αρκεί να βάλεις το σύστημα σου να κάνει boot από τον ssd.

Όσον αφορά το δεύτερο σου πρόβλημα, μάλλον ο δίσκος μας έχει χαιρετήσει..

Δοκίμασε να τον ανοίξεις με προσοχή, δεν μπορεί με κάποιο τρόπο θα ανοίγει. Ψάξε για κανένα βιντεάκι στο youtube. Δοκίμασε να τον βάλεις σε sata ή σε μία άλλη εξωτερική θήκη μπας και, αλλά μην έχεις πολλές ελπίδες. Ακούγεται κανένας θόρυβος όταν το βάζεις σε λειτουργία ?

p4n0s86 απάντησε πριν 8 έτη

Όχι δεν ακούγεται μηχανικός θόρυβος γι' αυτό έχω ελπίδες. Δεν έπεσε ας πούμε, αυτό είναι το θέμα, είναι τόσο εύκολο να μας χαιρετήσει, αν απλά διακόπηκε η λειτουργία του εν μέσω ανασυγκρότησης;

Το ίδιο πράγμα είχα πάθει και πριν μήνες, πάνω στην ανασυγκρότηση κούνησα κατά λάθος το καλώδιο και έκανε αποσύνδεση χωρίς ασφαλή καράργηση. Μετά όμως, μου δούλεψε κανονικά πάλι, τώρα γιατί;

Μετά το φορμάτ, που θα είναι καθαρή η εγκατάσταση, λογικά δεν θα τον δει αν έχει φάει κανένα σκάλωμα τώρα με τις θύρες; Θα προσπαθήσω να τον ανοίξω, απλά λέω να το αφήσω ως τελευταία λύση, γιατί όπως είπα δε μου φαίνεται πως τον σχεδίασαν για να ανοίγει.

Αυτός είναι, μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ. Εξωτερικά είναι όλος έτσι, με λαστιχιένια επένδυση και έχει αυτή τη σχισμή μόνο την οποία προσπάθησα να κόψω και να ανοίξω λίγο κι από κάτω ξεπρόβαλε κόλλα και λέω ώπα κάτσε μη τον διαλύσω εντελώς.

p4n0s86 απάντησε πριν 8 έτη

ΥΓ. Τον δοκίμασα και σε ένα λάπτοπ, αλλά τίποτα. Δεν φαίνεται καν να παίρνει ρεύμα για να λειτουργήσει όταν τον ακουμπάω. Όταν τον βάζω μόνο στο front panel του desktop αρχίζει να δουλεύει όπως κανονικά.

(σημ: έχει δική του τροφοδοσία, όχι από USB)

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 8 έτη

Από αυτά που μου λες, μάλλον ο δίσκος έχει χαλάσει.. Αφού τον δοκίμασες και αλλού και πάλι δεν δούλεψε δεν θα αλλάξει κάτι και μετά το φορμάτ. Δοκίμασε να τον ανοίξεις μήπως δουλέψει απευθείας σε sata, αν και το βρίσκω δύσκολο. Μην φοβάσαι όσο βρίσκεις κόλλες δεν υπάρχει πρόβλημα. Λογικά θα είναι κάποιο μοντέλο με ιδιαίτερη προστασία για κραδασμούς. Μπορεί να στον έκαψε το ρεύμα. Γενικά μην αφήνεις συσκευές με εξωτερική τροφοδοσία να μένουν ανοιχτές πολλές ώρες χωρίς την προστασία UPS ή έστω ενός πολύμπριζου ασφαλείας.

p4n0s86 απάντησε πριν 8 έτη

Έχω πολύπριζο ασφαλείας. Και UPS είχα, αλλά ήταν TurboX και το κλαψα νωρίς. Γύρω στα 4 χρόνια δούλευε απροβλημάτιστα ρε γαμώτο, σπάνια τον έβγαζα απ' το ρεύμα γιατί τον είχα να πετάω μέσα ότι θέλω backup.

Και με το CrystalDiskInfo που έχει δώσει ο Άγγελος τον τσέκαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Τα πάντα τέλεια να κάνεις, άμα δε σε θέλει και είσαι γκαντέμης...

Τέλος πάντων, ελπίζω να τον αναστήσω με κάποιο τρόπο, γιατί και μόνο που σκέφτομαι όσα θέλω να ξαναμαζέψω, απελπίζομαι.

Ευχαριστώ.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 8 έτη

Έτσι είναι αυτά στο ξαφνικό γίνονται. Εάν δεν έχεις UPS καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς το δίσκο μόνο όταν τον χρειάζεσαι. Η ΔΕΗ μας κάνει πολλά νούμερα τον τελευταίο καιρό..