alex tagar ρώτησε πριν 2 έτη

Καλημέρα σας.
Σας ακολουθώ χρόνια και είμαι αναγνώστης σας. Θα ήθελα παρακαλώ τα φώτα σας σχετικά με το νέο μου υπολογιστή. Κατασκεύασα ένα desktop υπολογιστή με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
CPU: Intel core i5-11400 
Mobo: Gigabyte Β560M DS3H
GPU: On board
RAM: Corsair 16GB (2x8GB): CMK16GX4M2B3200C16.
ΟS: Windows 11 pro
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι η μνήμη αντί να χρονίζει στα 3200MHz(nominal) χρονίζει στα 2133MHz (native). Έκανα update στο bios  στην τελευταία του version(F3->F7), αλλαξα κανάλια στις μνήμες, αλλά συνεχίζει να χρονίζει στην μικρότερη ταχύττητα παρότι ο επεξεργαστης και το motherboard το επιτρέπουν.
Έκανα και χειροκίνητη αλλαγή στο bios, αλλά μετά δε bootαρει το PC.
Έχετε κάποια πρόταση ή παραμένω στην υφιστάμενη ταχύτητα?
Παρακαλώ για τις απόψεις σας και τυχόν αλλαγές που προτείνετε για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Α. ΤΑΓΑΡΗΣ
 

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείς να ενεργοποιήσεις κάποιο XMP profile. Αρχίζεις από τα 2133MHz και το ανεβάζεις βήμα-βήμα, ενώ δεν πας πάνω από τα 3200. Τα latencies δεν τα πειράζεις με το χέρι (τουλάχιστον στην αρχή), δέχεσαι τις default τιμές που σου βγάζει (όσο ανεβάζεις τη συχνότητα μπορεί να ανεβαίνουν κι αυτά). Και βέβαια, οι μνήμες πρέπει να βρίσκονται στα slots A2 και B2, σύμφωνα με το manual.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, δοκίμασε αυτό που αναφέρει ο Χρήστος..σε κάθε περίπτωση οι intel επεξεργαστές/μητρικές είναι λίγο μυστήριοι με τις υψηλές συχνότητες που συγχρονίζουν οι ραμ..