Cyberbob Me ρώτησε πριν 6 έτη

Καλημέρα παιδιά και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε. Αγόρασα νέο υπολογιστή και με τη βοήθεια φίλου που έχει περισσότερη εμπειρία το στήσαμε. Προσπαθώντας να αλλάξουμε κάποιες ρυθμισεις στο bios (σειρά εκκίνησης) όταν φτάναμε στο σημείο του save κόλλαγε, δεν έκανε save και αναγκαζόμασταν να κάνουμε restart. Οταν άνοιγε πάλι δεν είχε κρατήσει τις ρυθμίσεις. Θεωρήσαμε πως το update του BIOS πιθανών να διορθώσει τη κατάσταση. Παρόλο που η διαδικασία έφτασε στο 100% μετα μαύρισε η οθόνη και έμεινε έτσι για αρκετή ώρα. Μετα απο 10-15 λεπτά αφου δε γινόταν τίποτα κάναμε restart κι απο εκει και πέρα δεν ξαναείδαμε το BIOS ποτέ. Κάναμε δοκιμή για επαναφορά βγάζοντας και βάζοντας τη μπαταρία αλλα δεν άλλαξε κάτι. Επίσης παρατηρήσαμε οτι ανάβει κόκκινο το φωτάκι DRAM που δηλώνει οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκεΙ. Δοκιμάσαμε όλους τους πιθανούς συνδιασμούς (1 μόνο RAM, και οι 2, καμία) και πάντα άναβε το λαμπάκι. Πριν την αναβάθμιση πάντως έβλεπε τις RAM κανονικά. Η motherboard είναι η MSI Z170A GAMING PRO CARBON. Η αγορά της είχε γίνει 1 ημέρα πρίν. Η ερώτηση μου είναι ισχύει η εγγύηση σε αυτην τη περίπτωση; Θεωρώ πώς θα έπρεπε να ισχύει γιατί η ίδια η μητρική σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις update. Ισχύει το DOA των 7 ημερών; Και κάτι τελευταίο, με την επιστροφή της κάρτας στο κατάστημα να πω με λεπτομέρειες ότι έγινε ή να αναφέρω οτι δεν φόρτωνε το BIOS εξαρχής;

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, προσπάθησα να το εξηγήσω όσο καλύτερα γίνεται. Αναμένω με αγωνία την απάντηση σας. Ευχαριστώ.

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,

Θα διευκολύνετε πολύ τη ζωή σας αν πείτε πως απλά η μητρική δεν άναψε ποτέ. Ο τεχνικός στο μαγαζί θα τη δοκιμάσει, θα δει πως δεν ανάβει, και θα την επιστρέψει σαν DOA, δεν πρόκειται να ψάξει αν έγινε BIOS update ή οτιδήποτε άλλο, ούτε και έχει τρόπο να το αποδείξει.

Προφανώς είχε ήδη κάποιο corruption η ROM που περιέχει το BIOS, και γι’ αυτό είχε πρόβλημα με την αποθήκευση των ρυθμίσεων και με την αναβάθμιση.

Cyberbob Me απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα και πάλι, ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση.

Τα πράγματα πήγαν χειρότερα απ’οτι υπολόγιζα.

Την πήγα στο κατάστημα, ολα καλά κι όλα ωραία μέχρι που ανοίγει ο τεχνικός το πορτάκι που μπαίνει ο επεξεργαστής.

Και… υπάρχουν στραβωμένα pins. (Που πρόσεξα για πρώτη φορά εκείνη τη στιγμή)

Το οποίο σημαίνει: δεν ισχύει η εγγύηση, δεν ισχύει το DOA, δεν ισχύει τίποτα.

"Αν θέλεις δοκίμασε να καθαρίσεις την πάστα γύρω γύρω και να τα ισιώσεις, αλλίως πάρε καινούργια".

Και κάπως έτσι κλαίω τα λεφτά που έδωσα. Άραγε μπήκε στραβά ο επεξεργαστής και στράβωσαν; (Έκλεισε όμως κανονικά το πορτάκι)

Άραγε ήταν έτσι εξ’αρχής και δεν το παρατηρήσαμε; Δεν θα μάθουμε ποτέ, και να μαθαίναμε δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξω οτι ήταν έτσι απο την αρχή.

Υπάρχει τρόπος να ισιώσουν τα pins σε σημείο να είναι ασφαλές και να μη πάθει καμία ζημιά ο επεξεργαστής που είναι και πολύ ακριβότερος; Γίνεται αντικατάσταση του socket;

Άν επικοινωνήσω με την MSI Europe υπάρχει ελπίδα ή θα πέσω πάνω σε τοίχο;

Φωτογραφίες εδω: http://imgur.com/a/FRyCW

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Μέσα στο καλοκαίρι ένας φίλος αγόρασε υπολογιστή, και ήμουν μαζί του όταν παρέλαβε τα κομμάτια. Ο υπάλληλος του e-Shop πρότεινε και άνοιξε τη μητρική ειδικά για να ελέγξουμε το ενδεχόμενο να είχε στραβωμένα pins, γιατί προφανώς είναι κάτι που συμβαίνει με κάποια συχνότητα.

Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να είχε γίνει και στην περίπτωσή σου, και να μην ήταν κάποιο λάθος στην εγκατάσταση, όπου πραγματικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για λάθη που θα στράβωναν τα pins. Δυστυχώς, εκ των υστέρων άντε να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας.

Σίγουρα πάντως δεν βοηθάει το γεγονός πως παραβάλατε πάστα. Ορισμένες θερμικές πάστες είναι αγώγιμες, και μπορούν να προξενήσουν βραχυκύκλωμα. Αυτό βέβαια δεν αφορά το στράβωμα.

Το socket δυστυχώς δεν αλλάζει, και τα pins είναι τόσο λεπτεπίλεπτα, που η απόπειρα να ισιώσουν μπορεί να τα κόψει. Είναι σχετικά απίθανο να προκληθεί ζημιά στον επεξεργαστή, αλλά δεν αποκλείεται και τελείως.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με την MSI, δεν χάνεις τίποτα. Αν δεν υπήρχε η πάστα, θα μπορούσες να ισχυριστείς πως η μητρική ήρθε έτσι, που είναι και το πιθανότερο. Αλλά με δεδομένο πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαρίσει η πάστα σε εκείνο το σημείο, φαίνεται πως έγινε εγκατάσταση, και μάλιστα όχι με ιδιαίτερα επαγγελματικό τρόπο.

Δυστυχώς, όπως το βλέπω μάλλον το όλο περιστατικό πρόκειται για ένα μάθημα των 160-170 ευρώ. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι ο λόγος που προτείνω στους αναγνώστες να παραγγέλνουν όλα τα υποσυστήματα από ένα μαγαζί, και να ζητούν συναρμολογημένο τον υπολογιστή. Όχι γιατί η συναρμολόγηση είναι δύσκολη, αλλά επειδή θα αποφευχθούν τέτοιες αποτυχίες και ταλαιπωρία.