p4n0s86 ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα,

Α) Έχω ένα pc για δευτερεύουσες εργασίες, που είναι λίγο αρχαίο. Έχει την Asus P4P800-X μητρική και προχθές που ήθελα να το καθαρίσω και να το συμμαζέψω λίγο, είδα ότι έχουν σπάσει τα 2 στηρίγματα από αυτή τη μικρή μαύρη ψύκτρα(?) που γράφει πάνω ASUS και είναι δίπλα από αυτή του επεξεργαστή. Σε τι ακριβώς χρησιμεύει και τι πρόβλημα θα έχω πλέον, αφού δεν ξαναμπαίνει;

Β) Συνδέοντας πάλι το pc μου έκανε "νερά" η κάρτα, τα δείχνει "σκρατσαρισμένα" τα γραφικά, άρα μάλλον μας χαιρέτησε, οπότε ΑΝ έχω πρόβλημα με την μητρική με αυτό που έσπασε κι αφού είναι παλιό το pc, έλεγα να δώσω μέχρι €100 και να πάρω ότι πιο φθηνό κυκλοφορεί σε μητρική/επεξεργαστή/μνήμες, να του βάλω και LXLE και να είναι κομπλέ.

Μια βόλτα μου δείχνει την Asrock AM1B-M ως φθηνότερη μητρική με onboard κάρτα γραφικών, socket AM1, περίπου €30 και τον AMD A4-3400 φθηνότερο cpu με 2 Cores στα 2.7GHz, περίπου €20, αλλά socket FM1. Εδώ θέλω μια βοήθεια στην συμβατότητα μεταξύ των sockets της AMD. Μπαίνει ο FM1 στο AM1;

Αν δεν μπαίνει, λογικά μετά πάω στην Asrock FM2A58M-DG3+ με FM2+ socket περίπου €40 και στον AMD Athlon X2 340, στα 3.2GHz, με 2 Cores και FM2 socket στα €30. Τι πιστεύετε για τις συγκεκριμένες επιλογές hardware, μιας και θέλω ένα pc για τα πολύ βασικά (σερφάρισμα και ίσως μουσική και γενικά δευτερεύουσες εργασίες); Τι θα μου αντι-προτείνατε;

Γ) Αν αντί όλων αυτών, επέλεγα την αγορά μιας 2ης φθηνής οθόνης για το κύριο pc και να έχω μία με VGA/DVI και μία με HDMI και το παλιό pc να πάει στα σκουπίδια, θα ήταν προτιμότερο;

Ευχαριστώ.

6 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Πάνο. Η ψύκτρα που γράφει Asus ψύχει το chipset της μητρικής, οπότε αφού έχει σπάσει ίσως να έχεις θέμα με την υπερθέρμανση.

Το AM1 και το FM1 είναι διαφορετικά socket, δεν έχουν καμία συμβατότητα μεταξύ τους.

Δεν πιστεύω πως αξίζει να ρίξεις χρήματα σε τόσο παλιό PC αν δεν έχεις απόλυτη ανάγκη ένα δεύτερο υπολογιστή. Στη θέση σου θα το σούταρα.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Δηλαδή Άγγελε δεν αξίζει λες να δώσω μέχρι κατοστάρικο για τη μητρική που είπα και το cpu που είναι FM2 socket και μαζί 4GB Ram; Γιατί στην ουσία θα μιλάμε για άλλο pc, απλά γλιτώνω κουτί, δίσκο και τροφοδοτικό που θα βάλω αυτά που έχω.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Εξαρτάται καθαρά από το πόσο χρήσιμος θα σου είναι ένας δεύτερος υπολογιστής.

Προσωπικά μετά από μια πρόσφατη αναβάθμιση έφτιαξα ένα δεύτερο PC με σχετικά καλά χαρακτηριστικά, i5 1ης γενιάς, 16GB RAM κλπ, και έχω να τον ανοίξω από όταν του πέρασα Windows 10 τον Ιούλιο, τον έχω και κάθεται.

Σε ποια περίπτωση θα σε βολεύει πιο πολύ να μπαίνεις στο Internet από τον δεύτερο υπολογιστή, αντί από τον βασικό σου? Αυτή είναι η ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσεις.

Από την άλλη, άμα δώσεις αυτό το κατοστάρικο για μια δεύτερη οθόνη που ανέφερες, θα αλλάξει σημαντικά ο τρόπος που χρησιμοποιείς το βασικό σου PC. Για εμένα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Μερικές περιπτώσεις που θα μου χρησίμευε, με σειρά αναγκαιότητας:

  1. Χάλασε το λάπτοπ της αδερφής μου και θα μπορούσα να της δανείσω αυτό μέχρι να μπορέσει οικονομικά να το στείλει για επισκευή.
  2. Αν κάνω κάτι στο βασικό pc που είναι full screen (πχ παιχνίδι) και χρειαστεί να διακόψω προσωρινά.
  3. Να το βάλω μόνιμα στο σαλόνι στην TV να την κάνω smart (λέμε τώρα, χαχα). Καμιά ταινία κτλ
  4. Πειραματόζωο για δοκιμές, μόνιμο download αρχείων και τα σχετικά

Πάνω κάτω πήρες μια ιδέα πιστεύω. Η 2η οθόνη κι εγώ νομίζω θα ήταν προτιμότερη, αλλά δεν βρίσκω κάτι αξιόλογο στα €100, οπότε μου φαίνεται καλύτερη επιλογή η αλλαγή στο παλιό.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Κάνε την αναβάθμιση τότε. Χειρότερο δεν πρόκειται να είναι σε σχέση με τον αρχαίο επεξεργαστή που είχε. Αν όμως και το τροφοδοτικό είναι εξίσου παλιό, δεν αποκλείεται να είναι στα τελευταία του, και άμα καεί μπορεί να σου κάψει και τίποτα από τα καινούρια υποσυστήματα.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Καλά χειρότερο δεν θα είναι ναι, απλά λέω αν έχεις γνώμη για το συγκεκριμένο hardware, μην είναι τίποτα της πλάκας δηλαδή με τόσα λίγα χρήματα και κάνω μια τρύπα στο νερό.