Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΜεταφορά λειτουργικου χωρις μεταφορα προγραμμάτων
Nikos Oikonomou ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας. Εχω ένα συστημα με 2 ssd(Samsung και WD). Στον Samsung έχω windows και τα προγραμματα (παιχνίδια). Θέλω να αγοράσω έναν NVMe και σε αυτόν να κάνω dual boot με linux mint. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να μεταφέρω τα windows  σε αυτόν αλλά τα προγραμματα και τα παιχνιδια να παραμεινουν στον Samsung ssd που είναι ήδη. Με λίγα λόγια ο NVMe να έχει μόνο τα 2 λειτουργικά και ο ssd τα προγραμματα μου. Ευχαριστώ εκ των προτερων. 

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Εξαρτάται από τον τρόπο που είναι φτιαγμένες οι εφαρμογές. Γενικά πάντως δε γίνεται, γιατί οι εφαρμογές αποθηκεύουν τα settings στη registry ή σε configuration files, κι εκεί καταγράφεται και η τοποθεσία όπου οι εφαρμογές είναι εγκατεστημένες, συνήθως C:\Program Files\CompanyName\ApplicationName, εκτός κι αν είχες επιλέξει διαφορετικό folder κατά την εγκατάσταση. Αν τοποθετήσεις τον ίδιο δίσκο, στη νέα εγκατάσταση θα έχει άλλο drive letter, πχ D: ή E:, κι επομένως οι εφαρμογές δε θα λειτουργούν. Κι ύστερα, το partition στον NVMe θα σου τρώει χώρο, με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη φθορά του (ποτέ μην τους γεμίζεις πάνω από 75-80%!).
Νομίζω, η καλύτερη λύση θα ήταν cloning του λειτουργικού και των εφαρμογών στον NVMe, οπότε και αποφεύγεις την επανεγκατάσταση του λειτουργικού και των εφαρμογών, αν και χάνεις τα πλεονεκτήματα της φρέσκιας εγκατάστασης - αλλιώς πρέπει να τα εγκαταστήσεις όλα από την αρχή. Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν από τους παλιότερους SSD (ο οποίος θα πρέπει και να γίνει format, ή και ξανά partition, αν η εγκατάσταση των Windows σου έχει δημιουργήσει πολλαπλά - συνήθως 4 - partitions).

Nikos Oikonomou απάντησε πριν 3 έτη

Έγινε ευχαριστώ πολυ ... Μάλλον θα παω για εγκατάσταση των παντων από την αρχή δεν τη γλιτώνω!! 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Για αρχή, μπορείς να κάνεις μεταφορά ολόκληρο τον δίσκο με τις οδηγίες εδώ. Μετά μπορείς να μεταφέρεις τις εφαρμογές στον άλλον δίσκο με τις οδηγίες εδώ.

Nikos Oikonomou απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ παρα πολυ!!!