ΠΕΤΟΥΣΗ ΕΥΔΟΚΙΑ ρώτησε πριν 2 έτη

Ο υπολογιστής μου μου βγάζει μήνυμα για την μνήμη Ram,ότι είναι λίγη.Πρέπει να αγοράσω και άλλη μνήμη ή θα βελτιωθεί η κατάσταση αν αφαιρέσω αρκετά προγράμματα και αρχεία;

1 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Πόση είναι η RAM? Πόση από αυτήν είναι χρησιμοποιήσιμη? (usable) Επιλέγεις Settings->System->About. Βλέπει το σύστημα όλη τη εγκατεστημένη μνήμη, ή μήπως λειουργεί πχ το 1 από τα 2 Dimms? Έχε ακόμα υπόψη σου τα 32-bit Windows δε μπορούν να δούν πάνω από 4GB (λόγω περιορισμών του addressing, 2^32=4GB), ανεξάρτητα από το πόση έχεις εγκατεστημένη. Η usable θα είναι τότε γύρω στα 3GB.
Η επιπλέον μνήμη μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους απόκρισης λόγω των λιγότερων swaps (memory<->disk). Ωστόσο, το μήνυμα ότι "η μνήμη είναι λίγη" αναφέρεται όχι στη φυσική, αλλά στη συνολική virtual μνήμη (φυσική+swapfile), και έχει να κάνει με τις εφαρμογές που εκτελούνται εκείνη τη στιγμή, όχι όσες είναι εγκατεστημένες. Επομένως, το να αφαιρέσεις προγράμματα τα οποία δε εκτελούνται ταυτόχρονα δε θα βοηθήσει. Μπορείς όμως να κοιτάξεις στα Task Manager και Resource Monitor, μήπως υπάρχει κάποια εφαρμογή ή driver η οποία δεσμεύει πολλή μνήμη. Ακόμα, μπορείς μέσα από το Task Manager (tab Startup) να περιορίσεις τις εφαρμογές που τρέχουν κατά την έναρξη, αν δεν τις χρειάζεσαι.
Όσον αφορά το swapfile, τα Windows μπορεί να αυξήσουν το μέγεθός του αν η διαθέσιμη virtual μνήμη δεν επαρκεί για τις εφαρμογές που τρέχεις (και τότε είναι που λαμβάνεις το μήνυμα, ότι η μνήμη δε φτάνει). Το κάνει όμως μόλις όταν τη χρειαστεί, και τότε ο υπολογιστής σχεδόν "παγώνει" για λίγο. Θα είχε ίσως νόημα ή επιλογή ενός μεγαλύτερου swapfile από την αρχή (οπότε δε θα χρειαστεί να κάνει επέκταση).