Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΜπορώ να μεταφέρω και τηλεφωνικό σήμα μέσω του LAN που έχω απο το γραφείο στο σπίτι?
Ath Liakos ρώτησε πριν 10 έτη

Σχεδιο

Έχω την παραπάνω διάταξη και δεδομένου ότι θέλω να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την σύνδεση μου θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ με κάποιο τρόπο να έχω και τηλέφωνο στο σπίτι μέσα απο το ασύρματο δίκτυο.

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Ουσιαστικά θέλεις να μετατρέψεις την τηλεφωνική γραμμή σε Voice Over IP (VOIP) προκειμένου να μεταφερθεί από το δίκτυο.

Γνωρίζω ένα-δυο άτομα που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το VOIP, θα τους στείλω την ερώτησή σου, και είμαι σίγουρος πως θα σου βρουν μια λύση.

Lefteris Mourikis απάντησε πριν 10 έτη

Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει πως επιτυγχάνεται η σύνδεση μεταξύ γραφείου/σπιτιού. Φαντάζομαι πρόκειται για κάποια μικροκυματική ζεύξη ή κάτι παρόμοιο. Όπως και να έχει όμως, από την υπόλοιπη περιγραφή καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μία Layer 2 σύνδεση μεταφοράς δεδομένων (data).

Αν μέχρι στιγμής είναι όπως τα γράφω, δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τηλεφωνικού σήματος. Το τηλεφωνικό σήμα (ISDN/PSTN/POTS) χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία και πρωτόκολλα από το Ethernet/IP που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές.

Η μόνη λύση θα ήταν να υπάρχει κάποιο τηλεφωνικό κέντρο τεχνολογίας IP (IP PBX) στο γραφείο και ένα IP Phone ή κάποιο ATA (Analog Terminal Adapter) που θα συνδέεται στο τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου μέσω της υφιστάμενης ζεύξης. Έτσι θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην τηλεφωνική γραμμή του γραφείου (εισερχόμενες/εξερχόμενες).

Η εγκατάσταση και παραμετροποίηση ενός IP PBX καθώς και η σύνδεση του IP Phone ή ATA σε αυτό απαιτεί αγορά εξοπλισμού και τεχνογνωσία. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις λίγο πολύ για όλες τις τσέπες και τις ανάγκες. Κάποιες δουλεύουν καλύτερα και κάποιες λιγότερο καλά. Μία από τις βασικές παραμέτρους είναι η ποιότητα και το bandwidth (upstream/downsteram) της ζεύξης των δύο χώρων.

Ελπίζω να έριξα λίγο φως. :)

Ath Liakos απάντησε πριν 10 έτη

Για αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Το θεωρητικό bandwidth είναι 300Mbps το πραγματικό λίγο πιο πάνω από 45MBps έως 90MBps. Για το κόστος υλοποίησης σίγουρα αποκλείουμε ακριβές λύσεις. Ο αριθμός των IP τηλεφώνων που θα έχουμε είναι 3 και δεδομένου του κόστους της κάθε συσκευής (70~80€) είναι σταθερός.

Τώρα το μεγάλο κόστος και η δυσκολία στο να στηθεί και να δουλεύει είναι στο IP-VOIP κέντρο. Μου πρότειναν λύσεις με κόστος γύρο στα 200~250€ (με δυνατότητα παραμετροποιήσεων) αλλά διάβασα ότι γίνεται και σχετικά φτηνά με Sipoura αλλά γενικά τις αποφεύγουν όσοι γνωρίζουν απο δίκτυα εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων τους καθώς και των τυχαίων προβλημάτων που παρουσιάζουν.

Κάθε πρόταση - άποψη δεκτή. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Lefteris Mourikis απάντησε πριν 10 έτη

Η Sipura έχει εξαγοραστεί από τη Linksys από το 2009, ενώ η Linksys εξαγοράστηκε από τη Cisco, η οποία την ξαναπουλάει... Οπότε, Sipura δεν υπάρχει πια. Σε Linksys/Cisco υπάρχει το Linksys SPA 3102, που μπορεί να συνδεθεί με μία αναλογική γραμμή. Επίσης, υπάρχει το PAP2T και το SPA 2102 που διαθέτουν 2 θύρες FXS για σύνδεση απλής τηλεφωνικής συσκευής.

Ο συνδυασμός δύο από τα παραπάνω (ένα SPA 3102 και ένα από τα άλλα δύο) αποτελεί μία λύση. Η ποιότητα όμως είναι δοκιμασμένα πολύ χαμηλή και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Το καλό σε όλα αυτά είναι ότι το διαθέσιμο bandwidth είναι πολύ ικανοποιητικό και δίνει περιθώριο για σχεδιασμό ιδιαίτερα οικονομικών λύσεων, όπως η παραπάνω που περιγράφω.

Η πλήρης λύση βέβαια παραμένει αυτή με έναν Asterisk IP PBX (VoIP) και μίας καλής τηλεφωνικής συσκευής.