gianni gianni ρώτησε πριν 8 έτη

Χρόνια πολλά,
Μπαίνοντας στο ζουμί, μετά απο 6-7 χρόνια συμβίωσης με τον υπολογιστή μου που έγιναν μόνο μικρές αλλαγές ήρθε η ώρα να πάω σε αγορά νέου υπολογιστή. Τον παλιό μάλλον θα τον δωρίσω στον γέρο μου να έχει να παίζει και να τα λέμε κανα skype οπότε δεν θα κρατήσω σχεδόν τίποτα απο παλιό pc.
Λοιπόν πιστεύω ότι δίνω ένα πολύ γερό ποσό για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδια οπότε πιστεύω θα φτιάξω δυνατό σύστημα.

Το πόσο που διαθέτω είναι απο 800 μέχρι 1000Ε.
Δεν είμαι άτομο που παίζει παιχνίδια(αν και φυσικά με δυνατό υπολογιστή θα μπώ στον πειρασμό να το κάνω και αυτό. Θα το χρησιμοποιώ κυρίως για browsing, ταινίες κτλ. Θα θέλω να στήσω καμια virtual machine και ίσως αργότερα καμιά java κτλ. Γενικά πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα οτι και αν θέλω να κάνω.Απλά η κατεύθυνση που έχουμε είναι ότι δεν πρόκειται για gaming pc.

Οθόνες έχω δύο. Την Dell U2414h και την samsung syncmaster T220. Στο πιό μακρινό μέλλον θα πάρω άλλη και θα βγεί στην σύνταξη η samsung. Για την ώρα όμως δεν ενδιαφέρομαι για νέα οθόνη.

Για την ώρα επίσης ΔΕΝ θα χρειαστώ νέο ποντίκι-πληκτρολόγιο ούτε ηχεία(έχω logitech 5.1)

Δεν με ενδιαφέρει να αγοράσω απο συγκεκριμένο κατάστημα και θα προτιμήσω όπου βρώ τις καλύτερες τιμές αν και ίσως θα προτιμούσα να τα πάρω μαζεμένα απο το eshop εφόσον συνολικά δεν έχει μεγάλη διαφορά η τιμή. Βρίσκομαι στην Αθήνα.
Το σύστημα θα το συναρμολογήσω μόνος μου.
Λειτουργικό σύστημα δεν θέλω. Έχω άδεια με windows 8.1 που τα έχω αναβαθμίσει σε 10.
Στο σύστημα δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για μελλοντικές αναβαθμίσεις(ίσως ram ή κάποιος δίσκος) και δεν υπάρχει περίπτωση για διπλές κάρτες γραφικών κτλ.
Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με overclocking ούτε στον επεξεργαστή ούτε στην κάρτα γραφικών.
Να ενημερώσω ότι έχω αγοράσει ήδη τροφοδοτικό και συγκεκριμένα το Coolermaster g650m(το τσίμπησα απο crazy sundays στα 77,9).

Οπότε πάμε πιό συγκεκριμένα, χρειάζομαι:

1) Νέο κουτί. Πάω για αγορά midi ή full tower; Έως τώρα είχα midi. Τα full τα θεωρώ λίγο γομάρια και προτιμώ να πάω πάλι σε midi αλλά αν υπάρχει λόγος δεν αποκλείω την επιλογή full. Επίσης το τροφοδοτικό που έχω αγοράσει(coolermaster g650m) μπαίνει σε midi ή με περιορίζει να πάω αποκλειστικά σε full; Για την ώρα έχω δεί το coolermaster silencio 550 rc-550 και το Bitfenix Shinobi.
2) Επεξεργαστής: Θέλω αποκλειστικά intel. Θα φτάσει το μπάτζετ για i7 ή πάμε σε i5 και συγκεκριμένα σε ποιόν;
3) Θα χρειαστώ ανεμιστηράκι για επεξεργαστή ή μου φτάνει το ανεμιστηράκι που έχουν οι επεξεργαστές απο το εργοστάσιο. Αν χρειάζομαι το υπολογίζω βαριά στο 30ευρω. Επίσης θέλω το σύστημα μου να μην είναι θορυβώδες
4) Μητρική: Θέλω μητρική με ddr4. Ποιά άλλα χαρακτηριστικά θεωρείτε must; Επίσης θα ήθελα να έχει εξόδους για οθόνες(ώστε σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος με κάρτα γραφικών να μην ξεμείνω χωρίς υπολογιστή ούτε για λίγο). Όπως και πρέπει να έχει κάρτα ήχου για να μην αγοράσω ξεχωριστή(έχω ηχεία logitech 5.1)
5) RAM: όπως είπα πάμε σε DDR4. Ποιό χρονισμό όμως να επιλέξω γιατί βλέπω ότι υπάρχουν πολλοί. Σκέφτομαι κάτι σε 2x8 ώστε να πάω με 16 και αργότερα(πχ σε 1-2 χρόνια) να προσθέσω άλλα 16. Οπότε δεν θέλω πρόταση για 4x4 ή κάτι ανάλογο.
6) Κάρτα γραφικών: Δεν θα είναι gaming το pc αλλά θα του βάλω και κάρτα γραφικών. Όπως το σκέφτομαι απλά δεν θα δώσω 4-5 κατοστάρικα αλλά νομίζω χωράει στο μπάτζετ μια κάρτα με 200-200κάτι ευρώ. Θα παίζει με δύο οθόνες όπως είπα και πριν και καλό θα είναι να είναι πάνω από full HD.
7)Σκληρός δίσκος: Έχω ήδη έναν ssd samsung 850 evo 250gb όπου θα είναι το λειτουργικό σύστημα και χρειάζομαι και έναν HDD(μάλλον προσανατολίζομαι σε 1Tb)
8)DVD ROΜ: σχεδόν άχρηστα στην εποχή μας αλλά δεν είναι μεγάλο το κόστος. Σκέφτομαι να δώσω κανα 15ευρω για αυτό.

Όπως έγραψα και παραπάνω δεν προορίζεται για gaming pc και ούτε θα κάνω πειράματα με oc. Θέλω να είναι ένα pc που θα μου βγάλει χρόνια όπως και το προηγούμενο. Άντε στο μέλλον να προσθέσω κανα δίσκο και περισσότερη ram, όπως επίσης μελλοντικά θα αλλάξω ποντίκι-πληκτρολόγιο και ίσως αγοράσω δεύτερη καλή όθόνη, αυτά όμως μελλοντικά.
Το μπάτζετ δεν θέλω σε καμία περίπτωση να περάσει το χιλιάρικο, που θεωρώ ότι είναι και υπεραρκετά εφόσον χρειάζομαι συγκεκριμένα πράγματα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Γιάννη,

Δες τη σύνθεση των 1400 ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή. Χωρίς την κάρτα γραφικών και το τροφοδοτικό, με αυτή τη RAM και αυτή την κάρτα γραφικών βγαίνει στα 1001,28 ευρώ. 

gianni gianni απάντησε πριν 8 έτη

Λοιπόν απο ότι φαίνεται θα βγώ λίγο εκτός μπάτζετ και θα περάσω το χιλιάρικο για να καταφέρω να χωρέσω τον i7 επειδή όλοι μου λένε ότι αξίζει η υπέρβαση.
Το κουτί όμως ( NZXT LEXA S) δεν μου αρέσει.
Απο εμφάνιση θα πήγαινα καρφί για COOLERMASTER RC-550M SILENCIO που απο εμφάνιση είναι ακριβώς αυτό που θέλω αλλά δυστυχώς παντού διαβάζω ότι απο θερμοκρασίες τα πάει χάλια οπότε μάλλον το αφήνω.
Σκέφτομαι να πάω στο BITFENIX SHINOBI window είτε στο black/green είτε στο germany edition. Ποιά η γνώμη σου;
Θα έχω πρόβλημα με τοποθέτηση ψύχτρας επεξεργαστή;
Πιό συγκεκριμένα σκέφτομαι
cpu: i7 6700
mobo: asrock z170 gaming k6 retail που την έχει στο CRAZY SUNDAYS
ram: ddr4 2x8 απλά δεν ξέρω σε τί χρονισμό
dvdr: 15-20 ευρώ
HDD μάλλον αυτόν που μου πρότεινες με 59Ε
Κουτί περιμένω τη γνώμη σου-80κάτι ευρώ
και GPU 200-250 ευρώ. Αν θες πρότεινε μου

Για αρχή ίσως δεν πάρω ψύχτρα και μείνω με την ψύχτρα που θα έχει ο επεξεργαστής και αν δεν βγαίνω οικονομικά ίσως για 2-3 εβδομάδες μέχρι να ξαναπληρωθώ να μην πάρω κάρτα γραφικών και να παίξω με την on board(δεν είναι πολύ να κάνω υπομονή μέχρι τέλος του μήνα.
Τέλος αν μπρορείς θέλω τη γνώμη σου για τις ram. θα δώ διαφορά στο χρονισμό; δλδ να πάω όντως σε 3000 αντί για 2400; αξίζει λες τη διαφορά;

gianni gianni απάντησε πριν 8 έτη

GPU ίσως αυτή;
/s/6441065/Gigabyte-GeForce-GTX960-4GB-WindForce-2X-OC-GV-N960WF2OC-4GD.html

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλή επιλογή είναι το Bitfenix Shinobi. Δεν αναφέρει μέχρι τι ψύκτρα παίρνει, αλλά δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα.

Οι DDR4 στα 3000MHz cl15 συμφέρουν αρκετά. Για να πάρεις καλύτερες RAM, θα πρέπει να πάρεις 2400 cl12, που είναι πιο ακριβές. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πιο αργό.

Η R9 380 είναι καλύτερη επιλογή από την 960 σε ό,τι benchmark έχω δει.