Δημήτρης Πιτιακούδης ρώτησε πριν 2 έτη

Γειά σας.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και συγχαρητήρια στην ομάδα σας.
Ήρθε η ώρα να απευθυνθώ και εγώ σε ειδικούς του αντικειμένου ζητώντας την γνώμη σας για το πρώτο μου desktop που αποφάσισα να "δημιουργήσω". Μετά από σχεδόν τρίμηνη "εξερεύνηση" κατέληξα σε κάποια τμήματα:

  1. GIGABYTE B550 AORUS PRO V2
  2. AMD RYZEN 5 5600G
  3. G.SKILL Ripjaws V 32Gb DDR4 (2x16) CAS:18
  4. SAMSUNG 980 PRO PCIe 4.0 NVMe - 250GB
  5. Samsung 870 Evo SSD 1TB
  6. Be Quiet Dark Rock 4 

Προοπτική για προσθήκη κάρτας γραφικών (?), ενός SSD, ενός HDD και ίσως δύο fan ακόμη (διαθέτει 2 το case). Αναφέροντας τα παραπάνω θα ήθελα να μου προτείνετε PSU.
Το σύστημα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για σουίτα γραφείου και στο μέλλον για παιχνίδια. Το ποσό που διαθέτω είναι 1200 ευρωπαϊκά νομίσματα. (λογισμικό εκτός προϋπολογισμού/πρόταση)
Πιθανών να μου έχει διαφύγει κάτι, γι'αυτό θα ήθελα στις παρατηρήσεις σας να είστε "σκληροί", όπως προανέφερα η πρώτη μου σύνθεση/συναρμολόγηση.
Όσο για την συναρμολόγηση..........ελπίζω να τα καταφέρω.
Με εκτίμηση.

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Δημήτρη και ευτυχισμένο το νέο έτος

Η σύνθεση σου είναι τίμια για το κόστος της. Πρέπει να τονίσω μόνο ότι η μητρική απαιτεί BIOS update για να δεχθεί τον 5600G.

Οι κάρτες γραφικών αυτήν την περίοδο έχουν ελλείψεις και είναι οι τιμές είναι στο θεό, οπότε δύσκολα θα προσθέσεις κάποια σύντομα.

Ωστόσο, θα προτείνουμε ένα μεγαλύτερο τροφοδοτικό για να είσαι καλυμμένος. Σε τι κατηγορία κάρτας σκέφτεσαι να πας; Επίσης, σε ενδιαφέρει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο τροφοδοτικό, πχ να είναι full modular;

Επίσης, βεβαιώσου πως η ψύκτρα χωράει στο κουτί που θα επιλέξεις.

Δημήτρης Πιτιακούδης απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Γιώργο,
Ξεκινώντας θα ήθελα να σου τονίσω πως δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου με συναρμολόγηση η/υ (πρωτάκι δλδ). Αυτό που έκανα τα τελευταία χρόνια ήταν λύση/καθαρισμό και "άρμοση", που λεν και στο ΕΣ, ενός λάπτοπ με προεγκατεστημένα (s)Vista τα οποία μετατράπηκαν σε WIN7.
Στη σύνθεση που σου περιέγραψα παραπάνω πρόσθεσα ενα τροφοδοτικό της Seasonic (Prime GX-650 Fan Full Modular 80+ Gold). Όσο για την ψύξη, στο κουτί αναφέρει ότι παίρνει έώς 170χιλ. ενώ η συγκεκριμένη είναι 160χιλ.
Τσέκαρα για το Bios Update, όντως χρειάζεται (F13). Όλα εκείνα τα updates που αναφέρει, (για driver, bios, utility), θα πρέπει να τα εκτελέσω ή θα μου βγάζει αναβαθμίσεις?
Για κάρτα μελλοντικάάά.
Επέλεξα να κάνω εγκατάσταση του λογισμικού στον SAMSUNG 980 PRO PCIe 4.0 NVMe – 250GB (σωστό ή λάθος).
Όσο για λογισμικό Win10 Pro ή να συνεχίσω με αναβάθμιση σε 11 (με προσθήκη TPM)? (Αυτά κα τα παραπάνω είναι τα σουαχίλι για μένα, που είπε και η Έλενα σε κάποιο βίντεο). 
Θα ήταν χαρά μου η συναρμολόγηση να γίνει μαζί σας αλλά "παρεμβάλλονται" γύρω στα 1000χιλ.
Ευχαριστώ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Τα Seasonic είναι πολύ αξιόπιστα τροφοδοτικά, οπότε δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα.

Όσο αφορά το BIOS update, πρέπει να κάνεις εγκατάσταση αμέσως τη νεότερη έκδοση, εκτός αν αναφέρεται ρητά ότι απαιτείται να κάνεις εγκατάσταση πρώτα μια άλλη έκδοση.

Το πιο τυπικό είναι να γίνεται η εγκατάσταση του λειτουργικού στον M.2 για να έχεις ταχύτερο boot, οπότε είναι σωστή κίνηση.

Όσο αφορά το λειτουργικό, εξαρτάται από το τι βολεύει εσένα, καθώς και τα δύο λειτουργικά υποστηρίζονται κανονικά από τη Microsoft.

Οι Ryzen έχουν ενσωματωμένο TPM, απλά πρέπει να ενεργοποιήσεις την επιλογή FTPM στο BIOS.

Δημήτρης Πιτιακούδης απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ Γιώργο.