Dimitra Nibelungen ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα,
Κατόπιν περιστατικού μηνύματος με ιό σε επαφές μου στο facebook και παραγγελία iphone μέσω του λογαριασμού μου κινητής τηλεφωνίας που δεν έκανα εγώ, ζήτησα από τον τεχνικό που συνήθως πηγαίνω τον υπολογιστή μου να κάνει έλεγχο. Αυτός με ενημέρωσε ότι έχει απενεργοποιηθεί το αντιβιοτικό μου και είναι γεμάτο spyware το σύστημα μου. Έχει λοιπόν τώρα μία εβδομάδα το λαπτοπ μου και λέει το πρόγραμμα το καθαρίζει και δεν ξέρει πόσο θα κάνει ακόμα και μετά χρειάζεται να γίνει το ίδιο για όλες τις συσκευές του σπιτιού και το μόντεμ. Δεν ξέρω αν με δουλεύει. Υπάρχει περίπτωση να σκανάρει το αντιβιοτικό (Symantec Endpoint Protection Professional) και να κάνει live updates κανονικά αλλά να το έχει απενεργοποιήσει ο ιός και ούτε αυτό ούτε το malwarebytes να μη βρίσκουν τους ιούς; Πώς μπορώ να ελέγχω τα λάπτοπ και τα smartphone του σπιτιού έγκυρα ώστε να μη δώσω όλο μου το μηνιάτικο στον τεχνικό; Μπορώ να αντιγράφω τα αρχεία μου σε έναν σκληρό δίσκο και να κάνω format και μετά να μη μολυνθώ πάλι ξαναπερνώντας τα μέσα στο λαπτοπ άμα έχω πρώτα εγκαταστήσει ενεργό αντιβιοτικό; 
Να' στε καλά όποιος πάρει τον χρόνο να μου απαντήσει

7 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Δήμητρα, είναι ακραία αυτά που αναφέρεις, πόσο μάλλον να ελεγχθεί και το modem σου για malware..Στη χειρότερη περίπτωση ένα format στον υπολογιστή σου και αλλαγή των κωδικών στους λογαριασμούς σου θα ήταν αρκετή..Με ένα καλό και ενημερωμένο antivirus μπορείς πάλι να ελέγξεις όλα τα μέσα που έχεις αποθηκευμένο περιεχόμενο για να είσαι σίγουρη..Πάντως γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αλλάξεις "τεχνικό"..

Deleted User απάντησε πριν 2 έτη

Γειά σου κι από μένα ,αν και με τις υπόλοιπες συσκευές που συνδέεσαι έχεις θέματα με ιούς , ιδίως αν σου γίνεται ανακατεύθυνση σε άλλες ιστοσελίδες ,ένα hard reset στο ρούτερ θα τα διορθώσει όλα πιστεύω. Διάβασε κι εδώ.
https://www.pcsteps.gr/198479-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-router/

Dimitra Nibelungen απάντησε πριν 2 έτη

Χίλια ευχαριστώ για την απάντηση. Άμεσα σκέφτηκα να το καθαρίσω μόνη μου με τη βοήθεια φίλων που το 'χουν ξανακάνει. Αυτό που με φόβησε περισσότερο και τελικά το πήγα σε αυτόν τον τεχνικό αντί να κάνω format μόνη μου είναι ότι μου ' πε πώς πρέπει να καθαρίσει τους λογαριασμούς μου κι ότι όσο οι χάκερς τους παρακολουθούν ακόμα και να αλλάξω κωδικούς από άλλες καθαρές συσκευές, αυτοί απλά θα πάρουν τους καινούργιους κωδικούς μου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Επίσης, πώς μπορώ να τσεκάρω μόνη μου στο μέλλον με σιγουριά; Ειδικά των γονιών μου πού είναι μεγάλης ηλικίας και κάνουν κλικ σε ότι να' ναι. Με antivirus είναι αρκετό; Προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο; Κάποιον τεχνικό που προτείνετε στην Αθήνα;

Dimitra Nibelungen απάντησε πριν 2 έτη

Το reset ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα αν και δεν είχαμε τέτοια σημάδια που αναφέρεις Dimitris 008

Dimitra Nibelungen απάντησε πριν 2 έτη

Το reset ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα αν και δεν είχαμε τέτοια σημάδια που αναφέρεις Dimitris 008

Dimitra Nibelungen απάντησε πριν 2 έτη

Μάλιστα στο τηλ της Cosmote όταν επικοινώνησα για να ελέγξουν ποιες συσκευές έχουν μπει από το μόντεμ, με συνδέσαν με δικούς τους τεχνικούς να ρωτήσω για τον καθαρισμό του λάπτοπ και όταν είπα ότι είχα antivirus και παρόλα αυτά μου βρήκαν spyware κτλ. η απάντηση που έλαβα ήταν ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι και να παρω τηλ την αστυνομία ηλεκτρονικού εγκλήματος μήπως με έχουν στοχοποιήσει. Το ' κανα κι αυτό γιατί τρόμαξα. Για γέλια ήταν.

Deleted User απάντησε πριν 2 έτη

Αν ο χάκερ ξέρει πχ να κάνει brute force επίθεση κλπ...ναι είναι δυνατόν αυτό που λες.
Πρέπει όμως να τους αλλάξεις και να βάλεις ασφάλεια 2 παραγόντων (2fa) όπου είναι δυνατόν. Και μπορείς να πάρεις εφεδρικούς κωδικούς ανάκτησης όπου προσφέρονται. Εξαρτάται όπου επίσης συνδέεσαι ,αν έχεις τικάρει την επιλογή "Να παραμένω σε σύνδεση".
Ασφάλεια 100% δεν υπάρχει. Όλα έχουν ευπάθειες ,antivirus ,λειτουργικό σύστημα και λοιπά προγράμματα. Αν κάνεις κλικ όπου να ναι ,φυσικό είναι να πιάσεις ιό. Φρόντιζε το antivirus ,λειτ. σύστημα και προγράμματα να είναι πάντοτε ενημερωμένα.
 
Για τα αμφιβόλου ποιότητας αρχεία ,μπορείς να τα τσεκάρεις και με το virustotal.com μα καλύτερα να τα τρέχεις μέσα από μία εικονική μηχανή.
 
Αν έχεις win10 pro ,την έχουν ενσωματωμένη. Μπορείς όμως να την περάσεις και στα Home .