Giorgos Patsatsos ρώτησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα,
έχω μια σύνδεση 200Mbps, η οποία κατά μέσο όρο δουλεύει στα 205. Στο ρούτερ έχω συνδεδεμένο έναν υπολογιστή και ένα Switch, πάνω στο οποίο έχω συνδεδεμένους δύο υπολογιστές. Στον υπολογιστή που είναι απευθείας και στον έναν από τους δύο που είναι με Switch πιανμω κανονικά τα 205. Στον τρίτο, πιάνω σταθερά 94,4Mbps (δεν πάει ούτε 94,3, ούτε 94,5), ενώ Upload κανονικά 20,κάτι. Να τονισω ότι το καλώδιο είναι δύο κομμάτια, συνδεδεμένα με μια μουφα. Τι φταίει; Έχω δοκιμάσει τα πάντα: Να πάω τον υπολογιστή δίπλα στο ρούτερ (205), να περάσω ένα πρόχειρο καλώδιο από το Switch (205), να βάλω καλώδιο από το Switch στη μούφα (94,4), από τη μούφα στο PC (94,4) και να συνδέσω απευθείας το PC στο ένα κομμάτι (94.4). Υπάρχει περίπτωση να είναι χαλασμένο το καλώδιο; Επειδή η αντικατάσταση του ενός κομματιού, είναι αδύνατη (μεγάλο μέρος του είναι κυριολεκτικά θαμμένο στον τοίχο (όχι με κάποιο σωλήνα, σκετο μέσα στον τοίχο)), ενώ του άλλου είναι εφικτή. Από όσο ξέρω, στο Fast Ethernet (100Mbps) χρησιμοποιούνται μόνο τα 4 καλώδια, ενώ στο Gigabit Ethernet και τα 8. Επίσης, να τονίσω ότι και τα δύο ήταν καλώδια με το μέτρο (Cat6) και τους έχω βάλει βύσματα. Απλώς είναι δύο κομμάτια γιατί μπήκαν σε διαφορετικές φάσεις (αφού μετακίνησα το γραφείο). Υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγξω, ακόμα και αν χρειαστεί να κόψω τα βύσματα, αν υπάρχει συνέχεια και σα 8; Τέλος, το Switch και ο προβληματικός υπολογιστής δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, το Switch είναι σίγουρα Gigabit, από την TP Link, πρόσφατα αγορασμενο.

9 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα Γιώργο, μήπως ο υπολογιστής με τη χαμηλή ταχύτητα έχει παλιό hardware και δεν μπορεί να υποστηρίξει τη γραμμή? Ίσως να δοκιμάσεις να συνδέσεις τον υπολογιστή απευθείας στο router για να δεις εάν είναι θέμα hardware ή καλωδίωσης.

Giorgos Patsatsos απάντησε πριν 3 μήνες

Σας είπα, το δοκίμασα και έπιανε κανονικά 200. Το ίδιο και στο Switch. Μήπως φταίει το καλώδιο;

Giorgos Patsatsos απάντησε πριν 3 μήνες

Τι άλλο θα μπορούσε να φταίει;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Δοκίμασε και άλλον υπολογιστή σε αυτό καλώδιο για να βεβαιωθείς για το εάν φταίει το καλώδιο.

Giorgos Patsatsos απάντησε πριν 3 μήνες

Το δοκίμασα και δεν άλλαξε κάτι. Το ερώτημα είναι φύσει το καλώδιο, τα βύσματα ή η μούφα;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Το βύσμα λίγο δύσκολο να φταίει, πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγξεις τη μούφα και μετά το καλώδιο.

Giorgos Patsatsos απάντησε πριν 3 μήνες

Δηλαδή, τι ακριβώς να ελέγξω;
 
Μου έχει τύχει παλιότερα, σε άλλο καλώδιο, όταν είχα ακόμα 100 Mbps σύνδεση, να κλειδώνει στα 94. Αφού άλλαξα το βύσμα (το είχα αλλάξει πριν αρχίσει το πρόβλημα), αμέσως 102 Mbps. 
 
Επίσης, ενώ το καλώδιο γράφει πάνω CAT 6, υπάρχει περίπτωση να μην είναι;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Για να βεβαιωθείς θα πρέπει να τα δοκιμάσεις όλα, ένα, ένα.

Giorgos Patsatsos απάντησε πριν 3 μήνες

Επειδή έχω βαρεθεί με τα προβλήματα, έχω ήδη αγοράσει καινούριο μονοκόμματο καλώδιο και θα το περάσω, να είναι σίγουρος.