Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ Ή ΚΑΡΤΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ;;
Anti- Illuminati ρώτησε πριν 6 έτη

Καλημέρα σας,
εχθές στο σύστημά μου (i3 8350k, 970 evo M2, 8gb DDR4, Corsair 550W 80 PLUS GOLD, Windows 10 Home 64, Z370 Killer SLI) αντικατέστησα την κάρτα γραφικών που είχα Nvidia GT 730 2GB με την GTX 680. Παρεμπιπτόντως πριν μπω στο θέμα, έκανα ένα σοβαρό λάθος που δεν ξέρω αν παίζει ρόλο στο πρόβλημά μου, αλλά το πιαστράκι στο ένα pcie slot έσπασε γιατί ξέχασα να το πατήσω όταν ήθελα να βγάλω την παλιά κάρτα. Έχοντας λοιπόν κάνει αυτό, το αφήνω στην άκρη και ξεκινάω την τοποθέτηση της GTX 680 στο slot, την βίδωσα με το βιδάκι και κούμπωσα και τα 2 εξάπινα καλώδια επάνω της και το 8πινο βύσμα στο τροφοδοτικό. Με μια απλή εκκίνηση windows ναι μεν πήγαν τα πράγματα φυσιολογικά αλλά το bios δεν εμφανίστηκε στην οθόνη ως συνήθως και άνοιξε μονάχα η επιφάνεια εργασίας. Αναγνωρίστηκε κανονικά η κάρτα στη διαχείριση συσκευών και ενημέρωσα τον τελευταίο οδηγό που έχει βγάλει η nvidia για την συγκεκριμένη κάρτα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο ''γολγοθάς''. Παρατήρησα ότι και με μηδενική εργασία, η χρήση του cpu και του M2 δίσκου έχει κάποια μικρά αλλά αφύσικα σκαμπανευάσματα κάθε 6-7 δευτερόλεπτα, δηλαδή μπορεί από το 0-1% να κάνει ένα μικρό ανέβασμα 25-35% και να ξαναπέσει. Σημειωτέον ότι δεν βρέθηκε κάποιο malware-trojan που να το προκαλεί αυτό. Το πιο σημαντικό όλων όμως δεν θα ήταν παρά το gaming. Κάθε παιχνίδι που τρέχω σε οποιαδήποτε υψηλή ή χαμηλή ανάλυση ξεκινάει κολλήματα με κάποιες φορές αλλοιωμένο λίγο ήχο ώσπου κρασάρει. Η nvidia στην GTX 680 γράφει ότι τροφοδοτικό minimum είναι τα 550W και δεν θεωρώ ότι το δικό μου είναι ανεπαρκές ή ελαττωματικό κατά την άποψή μου, αφού με την προηγούμενη κάρτα δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα, νομίζω ότι η corsair έχει πολύ αξιόπιστα τροφοδοτικά. Επίσης, χρησιμοποιώ και αξιόπιστο UPS. Σκέφτομαι ότι η κάρτα ίσως είναι ελαττωματική, ίσως δημιουργεί ανεπάρκεια τροφοδοσίας ή κάτι τέτοιο. Εσείς τι λέτε; Ζητώ συγγνώμη για όλο αυτό το κείμενο. Θα παρακαλούσα αν γίνεται να πάρω και μια απάντηση από τον κ.Κυρίτση.

Ευχαριστώ προκαταβολικά να είστε καλά.

6 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα,
Το τροφοδοτικό είναι αρκετά για την σύνθεσή σου. Δεν υπάρχει λόγο να πάρεις κάποιο με περισσότερα Watt.
1)Σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται η οθόνη του BIOS κατά την εκκίνηση. Δεν χρειάζεται να σε απασχολεί, αφού η κάρτα αναγνωρίζεται.
Είχα το ίδιο πρόβλημα και λύθηκε επιλέγοντας ως πηγή εξόδου από το BIOS μόνο την εξωτερική κάρτα γραφικών και όχι και τις δύο (ενσωματωμένα γραφικά + κάρτα γραφικών). 
Παρότι δεν βλέπεις την οθόνη του BIOS, αν πατήσεις το πλήκτρο, λογικά θα μπεις κανονικά. 
Αν δεν μπορείς να μπεις, σύνδεσε απλά την οθόνη στην μητρική.
2)Δεν είναι περίεργο να υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα στη κατανάλωση πόρων. Είδες ακριβώς ποια διεργασία απασχολεί το σύστημα εκείνη την στιγμή;
3)Είσαι σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τους drivers; Δοκίμασε να τους εγκαταστήσεις από την αρχή.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Καλημέρα,
1) δυστυχώς δεν μπορώ να συνδεθώ καθόλου στο bios αλλά εφόσον δεν είναι σοβαρό πρόβλημα το άφησα έτσι. Αν συνδέσω την οθόνη στη μητρική δε θα παίρνω γραφικά απ'την κάρτα γραφικών αλλά μόνο από τα ενσωματωμένα του 8350k.

2) Είδα ότι είναι το anti-malware νομίζω και κάποιο ακόμα όπως το system χωρίς να είμαι σίγουρος. Στην παλιά μου κάρτα δεν συνέβαινε ποτέ αυτό όταν την είχα πάνω στο σύστημα όμως. Cpu είχε σταθερή χρήση 0% και σπάνια θα ανέβαινε στο 1% ενώ στον δίσκο πάντα ήταν 0%.  

3) Από την στιγμή που αναγνωρίστηκαν κανονικά και εγκαταστάθηκαν για ποιο λόγο να δημιουργείται πρόβλημα από εκεί και για ποιο λόγο να τους εγκαταστήσω από την αρχή; Στην παλιά μου κάρτα σε αυτό το κομμάτι είχα τεράστιο πρόβλημα, κανένας driver δεν μπορούσε να αναγνωριστεί και με κανένα τρόπο παρότι έψαξα κάθε πιθανή αιτία και αναγνωριζόταν μονάχα από τη διαχείριση συσκευών ο μανίσιος που ήταν και παλαιότερος. Παρόλα αυτά δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στις επιδόσεις των γραφικών, έστω και χαμηλές.

4) Η θερμοκρασία της κάρτας σε iddle είναι 44-45 βαθμοί και παρότι ο άνθρωπος που μου πούλησε την κάρτα την χρησιμοποιούσε 5 χρόνια και δεν άλλαξε πάστα και την άλλαξα πριν λίγο μόνος μου οι θερμοκρασίες παρέμειναν εκεί. Το πρωί θα την πάω σε τεχνικό να δω τι θα μου πει γιατί πιθανόν να είναι θέμα bios διαφορετικά δε γνωρίζω τι μπορεί να συμβαίνει. Πάλι καλά που έγραφε πάνω της bios vers έναν κωδικό και μπόρεσα να βρω την υλοποίησή της (MSI) διότι πάνω στην κάρτα αναγράφεται μόνο το GEFORCEGTX και τίποτα παραπάνω πέρα απ'το μαύρο χρώμα της. 

Υπάρχει πιθανότητα να είναι ελαττωματική ή πλαστή;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Το γεγονός πως και με την παλιά κάρτα γραφικών είχες πρόβλημα με τους Drivers δεν ακούγεται τυχαίο. Ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την PCI Express της μητρικής, κάτι που είναι σίγουρα πιθανότερο από το να έχεις πέσει σε δύο κάρτες γραφικών ελαττωματικές.
Σε κάθε περίπτωση, χωρίς δοκιμή της κάρτας σε άλλο υπολογιστή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει συμπέρασμα.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Μα δεν είπα ότι και οι 2 κάρτες είναι ελαττωματικές. Η παλιά που έχω, δηλαδή η GT 730 DDR3 Gigabyte δουλεύει στις αναλύσεις που μπορεί να επεξεργαστεί μια χαρά χωρίς κολλήματα. Οι drivers της παλιάς κάρτας δεν μπορούν να αναβαθμιστούν για κάποιο άλλο λόγο όχι λόγω της θύρας pci express γιατί αναγνωρίζεται κανονικά από τη διαχείριση συσκευών, το directx και οπουδήποτε αλλού. Το γεγονός ότι δεν αναγράφεται επάνω της κανένα λογότυπο υλοποίησης της gtx 680 και βρήκα ότι είναι της MSI από το bios vers που είναι κολλημένο πάνω της γιατί είναι σκέτο μαύρο με προβλημάτισε. Ευτυχώς θα την επιστρέψω από αύριο και θα πάρω τα χρήματά μου πίσω και άλλη φορά δεν θα ξαναεμπιστευτώ ποτέ μεταχειρισμένα εξ αποστάσεως προϊόντα. Ήταν το πρώτο hardware που τοποθέτησα χωρίς να ξέρω ότι έχει εγγύηση καταστήματος και ότι είναι εντελώς καινούργιο και άθικτο. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Το να μην δέχεται τους νεότερους drivers η παλιά κάρτα γραφικών έχει εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να είναι πρόβλημα στο hardware. Το ότι αναγνωρίζεται κανονικά δεν σημαίνει τίποτα, υπάρχουν βαθμίδες προβλημάτων, ορισμένα εκ των οποίων εκδηλώνονται με μη-προφανείς τρόπους, ειδικά όταν προέρχονται από τη μητρική.
Αφού είχες τη δυνατότητα επιστροφής, καλώς, πάντως γενικά η διάγνωση θέλει περισσότερες δοκιμές για να είσαι απόλυτα βέβαιος για το τι φταίει. Οι υπολογιστές είναι περίπλοκα συστήματα, και αν δεν μπορείς να απομονώσεις ένα και μοναδικό υποσύστημα (να δοκιμάσεις πχ την κάρτα γραφικών σε δύο διαφορετικούς υπολογιστές) είναι πρακτικά αδύνατον να ξέρεις τι φταίει από ένα μόνο σύστημα, ακόμα και αν ήσουν ο πιο έμπειρος τεχνικός.

Anti- Illuminati απάντησε πριν 6 έτη

Σωστό αυτό που λες, γιατί κάποια προβλήματα δεν αναγνωρίζονται με ευκολία και για αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι τεχνικοί. Αλλά από την στιγμή που στην GTX 680 αναγνωρίστηκε αυτόματα ποια κάρτα είναι και ενημερώθηκαν σε αυτή οι τελευταίοι drivers με επιτυχία, θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα της κάρτας. Μέχρις ότου τουλάχιστον μαζέψω επιπλέον χρήματα για να πάρω μια καινούργια άθικτη κάρτα με εγγύηση από το εμπόριο θα θεωρώ ότι η άποψή μου είναι ορθή.