Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Android Κινητά/TabletΠρόβλημα αναγνώρισης συστήματος αρχείων
Evaggelos Gazis ρώτησε πριν 2 έτη

Καλημέρα σε όλους τους συντελεστές του pcsteps. Εγκατέστησα  χτες σε έναν πολύ παλιό υπολογιστή το Linux Mint των 32 bit. Χθες μετά το format, τη διαγραφή των Windows XP που είχε ο υπολογιστής και την εγκατάσταση του Linux Mint, όλα μου δούλευαν κανονικά. Σήμερα που πήγα να ανοίξω τον υπολογιστή δε μπορώ να μπω στο Linux Mint! Μου εμφανίζεται το μήνυμα "Error, unknown file system".Δεν καταλαβαίνω τι άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα; Καμιά ιδέα; Μήπως υπάρχει πρόβλημα με το hardware και όχι με το software; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

7 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου

Σίγουρα κατάργησες όλα τα partition των Windows και του boot manager τους; Ρωτάω γιατί αυτό το σφάλμα δείχνει θέμα στον bootloader.

Η επιδιόρθωση του Grub στα Linux είναι λίγο περίπολοκη, οπότε η πιο εύκολη λύση είναι απλά να κάνεις απεγκατάσταση.

Evaggelos Gazis απάντησε πριν 2 έτη

Τα διέγραψα όλα τα partitions και έκανα καθαρή εγκατάσταση Linux Mint. Πριν από αυτό έκανα έλεγχο μνήμης ram και έλεγχο σκληρού δίσκου μέσα από τα Windows XP που είχε πρώτα το μηχάνημα. Δεν είδα σφάλματα στη ram, ο δίσκος έχει 97% υγεία. Μετά έκανα καθαρή εγκατάσταση Linux Mint και λειτουργούσε κανονικά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα. Τα κακάρωσε ξαφνικά ο boot loader του λειτουργικού; Χθες όλα ήταν εντάξει. Έτσι τα "φτύνει" ο boot loader, τόσο εύκολα; Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, όμως αυτό δε μου έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την εγκατάσταση Linux Mint ή και άλλων διανομών Linux.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μήπως άλλαξες στο BIOS την επιλογή για το από που γίνεται boot; Ρίξε μια ματιά στο BIOS, ίσως για κάποιον λόγο έγινε αυτόματα. Να "χάλασε" ο boot loader από μόνος του είναι αδύνατο, εκτός αν είχε θέμα ο δίσκος, που δεν φαίνεται να έχει. 

Evaggelos Gazis απάντησε πριν 2 έτη

Χρησιμοποίησα την επιλογή boot menu που είναι διαθέσιμη στη συγκεκριμένη μητρική, αφού είχα βάλλει το cd. Από το boot menu, επέλεξα εκκίνηση από cd. Έκανα κανονικά την εγκατάσταση του Linux Mint και κάνοντας επανεκκίνηση επέλεξα από το boot menu να γίνεται η εκκίνηση από το σκληρό δίσκο, ώστε να μπορώ κάθε φορά να μπαίνω στο λειτουργικό σύστημα. Από χθες μου εμφανίζεται το μήνυμα "error unknown file system", μέχρι προχθές έμπαινα κανονικά στο Linux Mint. Περιττό να πω, ότι δε μπορώ να εγκαταστήσω κανένα λειτουργικό από usb stick, διότι ο υπολογιστής είναι παμπάλαιος και ενώ το boot menu της μητρικής έχει επιλογή για εκκίνηση από usb, εντούτοις δε μπορώ να προχωρήσω σε εγκατάσταση από usb. Δοκίμασα κατά σειρά ένα cd των Windows 7 και ένα τον Windows 10 και δεν τα αναγνωρίζει ο υπολογιστής. Δοκίμασα να εγκαστήσω εκ νέου το Linux Mint, καθώς επίσης και Ubuntu, όμως δεν αναγνωρίζονται από τον υπολογιστή. Τέλος, δοκίμασα να βάλω πάλι τα Windows XP από cd. Ενώ ξεκινάει η εγκατάσταση των Windows, ύστερα από λίγο μου εμφανίζεται μπλε οθόνη, το γνωστό bsod! Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτός ο υπολογιστής δεν έχει κανένα λειτουργικό σύστημα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Δεν έχω κάποια λογική εξήγηση γιατί εμφανίστηκε το πρόβλημα. Κανε μια καθαρή εγκατάσταση και δες αν απλά εμφανιστεί πάλι το ίδιο θέμα. 

Evaggelos Gazis απάντησε πριν 2 έτη

Θα το προσπαθήσω κάποια άλλη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους καιρούς μου συμβαίνουν πολλά πράγματα στις επισκευές υπολογιστών τα οποία δε μπορώ να εξηγήσω. Τη μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι το hardware του συγκεκριμένου υπολογιστή, μάλλον είναι στα τελευταία του. Υποψιάζομαι ότι είναι θέμα επεξεργαστή, μητρικής ή τροφοδοτικού ή όλων μαζί, όμως δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.

Evaggelos Gazis απάντησε πριν 2 έτη

Τελικά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλαπλές αστοχίες υλικού. Εγκατάσταση από usb δε γίνεται, είναι πολύ παλιός ο υπολογιστής, μπορεί και εικοσαετίας. Άλλα cd τα διαβάζει και άλλα όχι. Ακόμα κι αυτά που διαβάζει, τα βλέπει ως ένα σημείο και μετά δεν προχωράει καμία εγκατάσταση. Ευχαριστώ συνάδελφε για το διαθέσιμο χρόνο σου, πολλές φορές οι αστοχίες υλικού δε φαίνονται με την πρώτη ματιά!