Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΠρόβλημα με τα drivers στα Ubuntu
Rizos Vasilhs ρώτησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,
Κατ' αρχάς να σε συγχαρώ για τη σελίδα σου με τα ενδιαφέροντα θέματα, συμβουλές και τα πολύ καλά tutorials.
Έχω πάρει πρόσφατα ένα lap top (http://lenovoshop.ro/edge/7059-n4i8gri-thinkpad-edge-e531-156-led-intel-core-i7-3632qm-220ghz-nvidia-geforce-gt-740m-2gb-ram-8gb-hdd-1tb-dos.html) και καθώς χρησιμοποιώ τα Ubuntu 4 περίπου χρόνια τώρα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος προσπάθεισα να εγκαταστήσω τα 14.04 (και τα 12.04 εν συνεχεία) αλλά δεν λειτουργούσε (και στις 2 εκδόσεις) ούτε το wifi ούτε το ethernet (στα windows λειτουργούν κανονικά) εξαιτίας λογικά της έλιψης drivers, αγόρασα μια usb κεραία wifi καιέτρεξα το προγραμματάκι που βρίσκει τους drivers αλλα το αποτέλεσμα ήταν να μου πεί ότι δεν υπάρχουν proprietary drivers. Έχεις κάποια λύση; Να αλλάξω διανομή;Αν ναι σε ποιά να πάω (δεδομένου ότι δε με νοιάζει τόσσο να είναι "ελαφρύ" αλλά να μου δίνει τις δυνατότητες των Ubuntu που είνα δημοφιλή). Μπορώ να περάσω πανω από μια διανομές σε ένα φλασάκι για να δοκιμάσω;
ΥΓ.1: Στη σελίδα των Ubuntu λέει οτι το μοντέλο υποστηρίζει τη διανομή.
ΥΓ.2: Συγγωώμη αν σε κούρασα!

7 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα Βασίλη,

Τι κάρτα ethernet και Wifi έχει ο Lenovo, και τι μάρκα ήταν το usb Wifi?

Στους proprietary drivers σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει drivers για κάρτα δικτύου. Προσωπικά δεν έχω δει κανένα άλλο driver εκτός από κάρτας γραφικών.

Επίσης, δοκίμασες κάποιο hardware switch του Lenovo, που να ανοίγει/κλείνει το Wifi, μήπως χρειάζεται αυτό για να αναγνωριστεί από το Ubuntu? Στο δικό μου laptop με αυτά τα switches γίνεται ψιλοχαμός όταν μπαίνω στο Linux και μετά στα Windows, αλλά έχω μάθει να ζω με αυτό.

Και μάλιστα, αυτοί οι hardware switches μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και USB κεραίες, καθώς υπάγονται και αυτές στις συσκευές δικτύου.

Rizos Vasilhs απάντησε πριν 10 έτη

Γεια σου Άγγελε,
Η κάρτα δικτύου είναι Modem/LAN/WLAN: Nu / LAN 10/100/1000, WLAN Intel a/b/g/n και το ethernet ειναι gigabit. Και πρόσεξα τώρα στην ελληνική σελίδα της lenovo αυτό: Ubuntu Linux (μόνο για PRC) το οποίο δεν ξέρω τι είναι. Το δοκίμασα το switch αλλά δε δούλευε, ενώ μου πέταγε συνέχεια μύνημα ότι έκανε και καλά disconect χωρίς ουσιαστικά να έχει συνδεθεί ποτέ.

Θέλω να σου πω οτι έχω μίνει έκπληκτος με τη δουλειά που έχεις κάνει στο site! Το σημερινό άρθρο ήρθε ουρανοκατέβατο (οκ το είχες προαναγγείλει αλλα anyway...)! Θα προσπαθήσω να σε στηρίξω με κάθε τρόπο που μπορώ (post στο facebook, e-mail σε φίλους...). Και 2 ερωτήσεις ακόμα:
1- Στο παλιό λαπ τοπ έχει χαλάσει το ανεμιστηράκι και θέλει μάλλον αλλαγή (την οποία δε μπόρεσε να κάνει ένα ντόπιο κατάστημα της περιφέριας). Θα το πάω στα e-shop και σκέφτομαι να τους ζητήσω να μου φτιάξουν και τις θύρεσ usb και ethernet που φαίνεται να μην δουλεύουν... θα μου στιχοίσει ο κούκος αηδόνι; Το λαπ τοπ θέλω να το αφήσω στους -άσχετους- γονείς μου για να μιλάμε μέσω skype και άντε να βρίσκω και κανα λινκ για να βλεπει μπάλα ο πατέρας μου, αξίζει ή να πάρω άλλο;
2- ΟΚ μπορώ να καταλαβω ότι είσαι ο βασιλιάς των nerd-με προέκταση των χεριών σου το ποντίκι και το πληκτρολόγιο- και υπέρτατος workaholic, αλλα δεν κοιμάσαι; Πότε προλαβαίνεις να στήνεις το site και να απαντάς- κάνοντας και search-;δουλεύουν κι άλλοι;

Ευτυχώς που δεν πέτυχε η φάση με τις μέλισσες!;)
Keep up the good work!!!(που λένε στο δικό μου χωριό)

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Βασίλη, αυτά τα χαρακτηριστικά που γράφει στη σελίδα είναι απλά οι ταχύτητες του δικτύου. Θα χρειαστεί να ξέρω ακριβώς τη μάρκα και το μοντέλο, ακόμα καλύτερα και το chipset, για να δω τι γίνεται με τη συμβατότητα στο Ubuntu. Δοκίμασε να τρέξεις στα Windows ένα Speccy, να δεις τι θα σου βγάλει.

Για το ανεμιστηράκι θα πρέπει να παραγγελθεί το ανταλλακτικό από την εταιρεία. Δεν γνωρίζω πόσο θα σε χρεώσουν στο e-shop, το ανταλλακτικό και την εργασία.

Για να μην λειτουργούν οι USB και το Ethernet, μάλλον ο υπολογιστής έχει πρόβλημα σε επίπεδο μητρικής. Δεν γίνεται απλά να αλλάξουν θύρες, πρέπει να αλλαχθεί όλη η πλακέτα, και καλύτερα συμφέρει η αγορά νέου υπολογιστή.

Μόνος είμαι, και να σου πω την αλήθεια δεν έχω χρόνο να κάτσω να σκεφτώ πως προλαβαίνω. Κοιμάμαι αφού τελειώσουν οι δουλειές της ημέρας, όποτε τελειώσουν.

Rizos Vasilhs απάντησε πριν 10 έτη

Ωραίο προγραμματάκι δεν είχα ιδέα!Λοιπόν είμαι λίγο noobας, ελπίζω να στέλνω τα σωστα:
Realtek PCIe GBE Family Controller
Προσαρμογέας κάρτας 2x2 11a/b/g/n Wireless LAN PCI Express Half Mini Card
Σιγά μην κοιμάσαι κιόλας...Ασε τα ψέμματα! ;-)
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις γρήγορες απαντήσεις και την ενασχολησή σου με το θέμα!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Απ' ότι βλέπω η Realtek έχει drivers για το Ethernet για Linux

Κατέβασε το LINUX driver for kernel 3.x and 2.6.x and 2.4.x. Περιέχει ένα αρχείο readme που λέει πώς να τον εγκαταστήσεις

Για το ασύρματο, δυστυχώς το πρόγραμμα δεν μου δίνει καμία ένδειξη για τη μάρκα και το μοντέλο του. Για δες τι γράφει στη διαχείριση συσκευών των Windows.

Rizos Vasilhs απάντησε πριν 10 έτη

Και στη διαχείρηση συσκευών το ίδιο όνομα βγάζει...

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Τι μάρκα "μ' έκαψες" κάρτα δικτύου είναι αυτή που δεν λέει πουθενά όνομα? Μυστήρια πράγματα.

Αν πας στις ιδιότητες στην κάρτα δικτύου μέσα από τη διαχείριση συσκευών και πας στις "Λεπτομέρειες", μήπως εκεί γράφει τίποτα βοηθητικό?