Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΣυμβατότητα παλιάς κάρτας γραφικών με νέα συστήματα.
Chris Dimopoulos ρώτησε πριν 3 έτη

Καλημέρα σας καλή χρονιά να πω με υγεία και πολλά πολλά views!
Να πω συγχαρητήρια για όλο αυτό γιατί πραγματικά έχω κλείσει ωρίτσες με τα βίντεο σας και έχω μάθει αρκετά!
Έχω μια εξής και παράξενη ερώτηση…
«Κάνουν οι παλιές κάρτες γραφικών σε ένα νέο build ενός υπολογιστή και αξίζει να βάλεις μια παλιά καλή κάρτα γραφικών σε ένα νέο Pc;»

Για το πρώτο δεν έχω απάντηση και για αυτό είπαν να ρωτήσω…
Για το δεύτερο εν μέρη περιμένω τι θα μου πείτε «Ανάλογα με το τι θέλεις να κάνεις» αν φυσικά παίζει η παλιά.
Στην περίπτωσή μου έχω ένα μηχάνημα από το 2008 2009 με i7 920 με 18 GB RAM στα 1600, μία για την εποχή της καλή κάρτα γραφικών την AMD ATI Radeon™ HD 5800 και SSD Samsung EVO που τον άλλαξε μεταγενέστερα. (Τότε το είχα φτιάξει με έναν 40GB SSD που τον έχω ακόμα!!!)
Και λέω θέλω να φτιάξω ένα νέο pc με λογικό κόστος να καλύψει ανάγκες developing εφαρμογών (άρα όχι κάτι ιδιαίτερο σε γραφικά) και θα εστίαζα σε έναν καλό επεξεργαστή σε 16GB ram DDR4 μία μητρική ανάλογη και έναν NVME αυτόν που αγαπώ πολύ τον Samsung EVO PRO. Χρησιμοποιώντας παλιό κουτί και τροφοδοτικό 600Watt Corsair το κόστος θα μπορούσε να είναι και 600 ευρώ… και εδώ έρχεται το ερώτημα της κάρτας; Αξίζει να βάλω την παλιά; Θα μπει; Μία νέα κάρτα των 70  - 80 ευρώ είναι καλύτερη από αυτή; Γιατί άντε το πολύ πολύ να κάνω κάτι χαλαρό στο photoshop. Αξίζει να πάω σε κάτι άλλο;

2 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Χρήστο και ευτυχισμένο το νέο έτος

Τα πρότυπα σύνδεσης είναι συμβατά μεταξύ τους, οπότε μπορείς να τοποθετήσεις χωρίς πρόβλημα μια παλιά κάρτα σε μια νέα σύνθεση.

Το αν αξίζει, αφορά κυρίως το ποιες είναι οι απαιτήσεις σου. Αν πχ θέλεις να έχεις απλά μια έξοδο εικόνας χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις, τότε είσαι καλυμμένος.

Σε αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να σκεφτείς και κάποιον Ryzen 5 3400G, του οποίου τα ενσωματωμένα γραφικά έχουν όμοιες επιδόσεις με την κάρτα σου.

Από την άλλη, θα μπορούσες να κρατήσεις την κάρτα σου και να δώσεις κάτι παραπάνω για να πας στον 3600 που έχει καλύτερες επιδόσεις.

Κανονικά μια GTX 1050 που είχε τιμή λίγο κάτω από 100€ θα είχε αρκετά καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων οι τιμές πλέον είναι φωτιά και δεν αξίζει να αγοράσεις κάρτα γραφικών αυτήν την περίοδο.

Chris Dimopoulos απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Πέρα από κατατοπιστικότατη ήταν και αμεσότατη!