Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΣυμβατότητα ram – mb & γενική βοήθεια
aris melachroinos ρώτησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα, 
είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι ηλίθια ερώτηση όμως πρέπει να την κάνω για να είμαι σίγουρος. Σχεδιάζω πια κομμάτια θα πάρω για να φτιάξω τον πρώτο μου σταθερό υπολογιστή (καθαρά για video editing και 3d rendering). Έχω βρει όλα τα κομμάτια που θέλω, και κοιτάω την συμβατότητα RAM με την μητρική.
Η μητρική είναι η Asrock Taichi z390. Για τις RAM όμως, αρχικά θέλω να έχω τη δυνατότητα να βάλω μέχρι 64 στο μέλλον, οπότε πρέπει αναγκαστικά να πάρω modules 16gb το κάθε ένα. Αρχικά θέλω να πάρω μόνο 2 16ρες, στο μέλλον και άλλες 2. 
Οι μνήμες που θέλω να πάρω λέγονται HyperX Predator 2666mhz, όμως υπάρχουν δύο versions,(1) HX426C13PB3K2/32 και (2) HX426C13PB3K4/64 , με τη μόνη διαφορά, το ότι στο πρώτο είναι 2 modules (32gb), και στο δεύτερο είναι 4 modules (64gb). 
Εγώ όπως είπα θέλω να πάρω το (1) αρχικά για να έχω 32gb, και στο μέλλον να ξαναπάρω το (1) για να συμπληρώσω 64gb. Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, η μητρική υποστηρίζει το (1) που θέλω να πάρω, όμως δεξιά δεξιά λέει ότι υποστηρίζει μόνο 2 dimms. Η ερώτηση είναι: Το λέει επειδή είναι μόνο 2 τα modules στο (1) μοντέλο ή επειδή δεν μπορώ να βάλω 4 modules αυτής της RAM αγοράζοντας 2 τώρα και 2 άλλη φορά? Με άλλα λόγια, η μητρική λέει ότι υποστηρίζει το (2), δηλαδή 4 modules των 16gb του συγκεκριμένου μοντέλου, όμως εγώ δε μπορώ να πάρω από την αρχή 4 modules, μπορώ να πάρω το (1) τώρα, και να το ξαναπάρω μετά έτσι ώστε να έχω 2x(1) και να τις υποστηρίζει? ή είναι κανένα κόλπο που κάνουν για να με αναγκάσουν να πάρω τα 4 modules όλα μαζί? 

(ξαναλέω ρωτάω για να είμαι 100% σίγουρος, δεν έχω ξαναασχοληθεί με PC)
Επίσης μιας που είμαι εδώ, ας αναφέρω και το build για να μου πείτε γνώμη αν έχετε χρόνο.
Ξαναλέω είναι μόνο για editing - rendering, δε με νοιάζει καθόλου το gaming, λαμπάκια, OC κλπ κλπ
CPU: Intel Core i9-9900K
CPU Cooler: Be Quiet Dark Rock Pro 4
MB: Asrock Z390 Taichi
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1070 Ti 8GB
Power: SeaSonic - FOCUS Plus Platinum 750 W 80+ Platinum
RAM: 2x HyperX Predator 32GB DDR4-2666MHz (HX426C13PB3K2/32)
Κουτί: Cougar Panzer Max
(Για το κουτί δεν είμαι σίγουρος ακόμα)
(Όλα τα περιφερειακά τα έχω, ssd και εσωτερικό σκληρό επίσης)
Ξέρω ότι δεν είναι ότι καλύτερο να πάρω κάρτα γραφικών για gaming ενώ θα τη χρησιμοποιώ για rendering, έψαξα και τις αντίστοιχες αλλά φεύγει από το budget εντελώς.
Δεν είμαι σίγουρος για:

  1. το αν πάρω 1070 ti ή 1070, δεν ξέρω αν θα δω διαφορά ή όχι. (Πρέπει να είναι υποχρεωτικά Nvidia πάντως)
  2. το κουτί
  3. το CPU Cooler, έχω διαλέξει αυτό επειδή κάποιος διάβασα ότι το είχε με τον 9900k και ήταν οκ οι θερμοκρασίες. 

Ακόμα, αν η κάρτα γραφικών έχει coil whine, την επιστρέφω? Υπάρχει περίπτωση να μην επιστρέφεται? Πρέπει καλύτερα να ρωτήσω το μαγαζί πριν την πάρω? Επίσης στη μητρική πρέπει να τους πω να μου κάνουν BIOS update για να υποστηρίξει τον 9900k ή δεν χρειάζεται ή μπορώ να το κάνω και εγώ?
Τέλος, θα τα αγοράσω από skroutz και bestprice, θα ήθελα πολύ από eshop αλλά οι τιμές είναι εντελώς αλλού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το φτιάξω εγώ, με τη βοήθεια ενός φίλου που έχει ξαναφτιάξει. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στα συγκεκριμένα κομμάτια ή κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχω? Ναι έχω δει τα βίντεο του PCsteps.
Ευχαριστώ!! Καλές γιορτές.

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Άρη και καλές γιορτές,
Οι μνήμες που αναφέρει ο κατασκευαστής της μητρικής είναι ενδεικτικές και σημαίνει ότι απλά έχουν δοκιμαστεί από αυτόν.
Δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες μνήμες δεν υποστηρίζονται. Μπορείς να επιλέξεις όποιο από τα δύο kit μνημών θες. Δεν υπάρχει διαφορά. 
Πάντως, η σύνθεσή σου υποστηρίζει αρκετά ταχύτερες μνήμες, οπότε αν μπορείς να αυξήσεις το budget σου, επέλεξε ταχύτερες. 
Οι gaming κάρτες γραφικών δεν είναι ότι καλύτερο για επαγγελματική χρήση, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για πολύωρη συνεχόμενη χρήση στο μέγιστο. Γι αυτό και μία επαγγελματική κάρτα με ίδιες επιδόσεις είναι σημαντικά ακριβότερη. 
Αν μπορείς να διαθέσεις τα παραπάνω χρήματα, η GTX 1070 ti έχει καλύτερες επιδόσεις από την GTX 1070.
Το κουτί είναι προσωπική σου επιλογή. Αυτό που επέλεξες θα σε καλύψει. Επίσης, θα σε καλύψει και η ψύκτρα.
Η μητρική θα χρειαστεί BIOS update για να δεχθεί τον 9900k. Για να περάσεις το update, θα πρέπει να έχεις κάποιον συμβατό επεξεργαστή, να εγκαταστήσεις το update και μετά να εγκαταστήσεις τον 9900k.
Επειδή πιθανότατα δεν θα έχεις άλλον επεξεργαστή, θα πρέπει να ζητήσεις από το κατάστημα να σου εγκαταστήσεις το BIOS update.
Όσο αφορά την αντικατάσταση της κάρτας γραφικών, θα πρέπει να ρωτήσεις το κατάστημα αγοράς. Πιθανότατα καλύπτεται από την εγγύηση. 
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι. Καλές γιορτές!

aris melachroinos απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα,
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, με βοήθησε αρκετά. 
Κάτι τελευταίο, είπες καλύτερα να πάρω λίγο πιο γρήγορες μνήμες, κανονικά ήθελα αυτές "G.Skill RipjawsV 32GB DDR4-3200MHz (F4-3200C14D-32GVK)" όμως στο support list της μητρικής λέει ότι χρειάζεται overclock για αυτές τις μνήμες (αυτό το v που έχει δεξιά είναι στη στήλη oc): 

και επίσης λέει και αυτά:

Αυτό σημαίνει ότι από 2800 και πάνω πρέπει να κάνω OC για να υποστηρίξει την ταχύτητα? Γιαυτό διάλεξα τις άλλες με 2666 και cas13 για να μη χρειαστεί oc.
Επίσης ισχύει ότι μια RAM 3200 cas16 είναι πιο αργή από μία 2666 cas13 σωστά?
Είχα δει νομίζω στο PCsteps ένα βίντεο που έλεγε να διαιρέσω 3200/16 = 200 και 2666/13 = 205 , και γιαυτό η δεύτερη είναι πιο γρήγορη.
Τέλος, και στο site της intel, στον 9900k αναφέρονται οι μνήμες 2666 :

Γιαυτό δεν ξέρω αν κάτι ταχύτερο από 2666 θα είναι καλή ιδέα.
Links:

  1. Intel 9900k 2666mhz : https://www.intel.com/content/www/us/en/products/processors/core/i9-processors/i9-9900k.html
  2. Memory support list Taichi Asrock : https://www.asrock.com/MB/Intel/Z390%20Taichi/index.asp#Memory

Ευχαριστώ!!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Το overclock στις μνήμες δεν έχει κανέναν κίνδυνο. Δεν έχει σχέση με το overclock του επεξεργαστή, όπου μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα. Απλά ενεργοποιήσεις το αντίστοιχο XMP profile από το BIOS. 
Όταν σου λέει ότι δεν υπάρχει εγγύηση, εννοεί ότι δεν είναι σίγουρο ότι μια μνήμη θα φτάσει στη μέγιστη ταχύτητα της. Μπορεί να φτάσει λίγο πιο κάτω.
Αυτό που είδες στο βίντεο, ισχύει. Γι αυτό και μιλάμε για υψηλότερης ταχύτητας μνήμες με ίδιο CAS. 
Τα 2666MHz είναι η βασική συχνότητα. Αυτό σημαίνει ότι για υψηλότερες συχνότητας πρέπει να γίνει overclock στις μνήμες.