Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Android Κινητά/TabletΣχεδιασμός Ψύξης κουτιού Υπολογιστή
Χρήστος Δρακάκης ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας,
Πρόκειται να κάνω μια αναβάθμιση σε έναν παλιό υπολογιστή. Ο επεξεργαστής (A4-4000) πρόκειται να αναβαθμιστεί σε έναν Athlon II X4 870K, που βρήκα μεταχειρισμένο, και είναι από τους τελευταίους για socket FM2+. Έχει και ψύκτρα, την LC-CC-124-ARGB-TB (είναι για TDP 95W, και δε σκοπεύω να συνδέσω το RGB, άλλωστε δεν έχει και νόημα, εφόσον το κουτί είναι αδιαφανές).
Το κουτί του υπολογιστή είναι midi-tower (αρκετά μεγάλο) και έχει εισαγωγές/εξαγωγές αέρα μποροστά, πίσω και στην αριστερή πλευρά. Μέχρι τώρα δεν είχε.. κανέναν ανεμιστήρα στο κουτί, ούτε καν τον μικρό 80mm πίσω, που συνήθως περιλαμβάνονται στα κουτιά από την αρχή. Η μόνη κυκλοφορία αέρα δηλαδή γίνονταν από το ανεμιστηράκι του τροφοδοτικού, ενώ το υπόλοιπο ήταν.. η φυσική ροή του αέρα. Παρ' όλα αυτά δούλεψε άψογα για πολλά χρόνια, και δουλεύει ακόμα, χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασίες, προφανώς χάρη στη χαμηλή κατανάλωση των μερών του. Το άνοιξα εχθές, μετά από χρόνια, και είχε ελάχιστη σκόνη (λόγω της μικρής ροής αέρα), αν και έχει λειτουργήσει πάρα πολύ.
Άλλα σχετικά στοιχεία: Ο νέος επεξεργαστής έχει TDP 95W, 30W περισσότερα σε σχέση με τα 65W του παλιού. Δε με ενδιαφέρει το overclocking. Η κάρτα οθόνης είναι επίσης παλιά και χαμηλής ισχύος (TDP 19W), μάλιστα δεν έχει καν ανεμιστήρα, μόνο μια μεγάλη ψύκτρα.
Σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλό να προσθέσω κι έναν (ή δύο?) ανεμιστήρα στο κουτί. Διάβασα το άρθρο σας Ψύκτρα Επεξεργαστή & Ανεμιστήρες. Έχω διαβάσει κάποια άρθρα στο internet, αλλά περισσότερο μου προκάλεσαν ερωτηματικά παρά βοήθησαν. Συγκεκριμένα, γίνεται αρκετός λόγος για την πίεση στο εσωτερικό. Θετική πίεση (ροή/ισχύς ανεμιστήρων εισαγωγής μεγαλύτερη από τη ροή εξαγωγής), έχει το πλεονέκτημα λιγότερη σκόνη, εφόσον ο εισερχόμενος αέρας φιλτράρεται. Με αρνητική πίεση, γίνεται εισαγωγή από περισσότερα σημεία (αφιλτράριστα) με αποτέλεσμα περισσότερη σκόνη, ωστόσο αυτό το configuration έχει το θεωρητικό πλεονέκτημα της καλύτερης ψύξης, καθώς ένα αέριο αποσυμπιεζόμενο κατεβάζει τη θερμοκρασία. Αλλά εφόσον ούτε το αέριο είναι... φρέον, ούτε η διαφορά πίεσης σημαντική, το αποτέλεσμα στην ψύξη είναι μάλλον πολύ μικρό, σχεδόν αμελητέο. Τέτοια γράφουν στο internet, και άκρη δε βγάζεις.
Οπότε έχω μερικές ερωτήσεις:

  • Γενικά ποιό configuration συνιστάτε? Θετική ή αρνητική πίεση?
  • Από τις τρύπες στην αριστερή μεριά, κανονικά πρέπει να μπαίνει ή να βγαίνει αέρας? Δεν έχει φίλτρο εκεί. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι αν η πίεση είναι αρνητική θα μπαίνει αέρας?
  • Στους ανεμιστήρες εισαγωγής πρέπει να βάζουμε πάντα fan filter? Υπάρχει κάποιο συνιστώμενο προϊόν ή τύπος προϊόντος, πχ πλαστικό, fiber, mesh κλπ? Αυτά τα προϊόντα, σε ποιό βαθμό επηρεάζουν τη ροή?

Κι όσον αφορά την περίπτωσή μου: Πρέπει να βάλω extra ανεμιστήρες στο κουτί? Συνιστώμενο configuration (πχ μόνο μπροστά, μόνο πίσω, μπροστά και πίσω, μήπως και στο πλάι)? Συνιστώμενη ροή αέρα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

8 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Χρήστο

Από τη στιγμή που δεν βλέπεις πρόβλημα με θερμοκρασίες, δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη ανεμιστήρων. Ωστόσο, σίγουρα είναι επιθυμητή.

Όσο αφορά την τοποθέτηση, συνήθως προτιμάμε να γίνεται μεγαλύτερη εισαγωγή και μικρότερη εξαγωγή λόγω κατασκευής των κουτιών (πολλά δέχονται 3 ανεμιστήρες μπροστά και 2 πίσω/πάνω).

Συνήθως βάζουμε τους μπροστά ανεμιστήρες να εισάγουν αέρα και τον πίσω και τον πάνω να εξάγουν.

Όσο αφορά τα φίλτρα, είναι επιθυμητά αν συμπεριλαμβάνονται με το κουτί. Αν το κουτί δεν διαθέτει φίλτρα, τότε απλά χρειάζεται πιο συχνά καθάρισμα.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Γιώργο, ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Τελικά εγκατέστησα τον νέο (😀) επεξεργαστή και την ψύκτρα - η οποία btw είναι οριζόντιας τοποθέτησης, δλδ κατευθύνει τον αέρα προς τον επεξεργαστή (όπως οι stock ψύκτρες) κι όχι προς τα πίσω. Οι θερμοκρασίες ως έχει (χωρίς ανεμιστήρες ακόμα) είναι avg 53° max 64° για τον επεξεργαστή και 50-54° για την κάρτα γραφικών. Μέτρια μάλλον.
Οπότε λέω να βάλω κι έναν ανεμιστήρα. Το κουτί μπροστά έχει μόνο μια θέση, για ανεμιστήρα 120mm, στο κάτω μέρος (επάνω έχει θέσεις για drives, CD κλπ). Το τροφοδοτικό βρίσκεται πίσω, στο πάνω μέρος. Το κλειδί είναι μάλλον οι τρύπες στο πλάι αριστερά. Όπως φαίνεται η ψύκτρα του επεξεργαστή τραβάει αέρα από εκεί (από τα λίγα σημεία όπου βρήκα σκόνη), ενώ η κάρτα οθόνης (χωρίς ανεμιστήρα, μόνο ψύκτρα, στο κάτω μέρος της) αποβάλλει αργά τη θερμότητα προς τα εκεί. Σκέφτομαι ότι αν τοποθετήσω τον μπροστινό ανεμιστήρα, 1ον θα διευκολυνθεί η ροή αέρα της κάρτας γραφικών και 2ον θα βοηθηθεί και η ψύξη του επεξεργαστή, με τη δημιουργία ρεύματος αέρα, το οποίο θα απομακρύνει τη θερμότητα που βγαίνει από την ψύκτρα και γεμίζει το χώρο γύρω του - την κατάσταση κάπως έσωζε η μικρή ροή από το τροφοδοτικό (καθόλου ιδανική κατάσταση έτσι κι αλλιώς) και ο μεγάλος χώρος του αρκετά "άδειου" κουτιού, αλλά ο καινούριος επεξεργαστής έχει περισσότερα watts. Να βάλω και έναν μικρό πίσω, δεν ξέρω, η θέση του βρίσκεται πάνω από την κάρτα γραφικών και κάτω από το τροφοδοτικό, στο ίδιο ύψος περίπου με τον επεξεργαστή - φαντάζομαι θα βοηθήσει την ψύξη του επεξεργαστή, αλλά θα μειώσει τη ροή στην κάρτα γραφικών (εφόσον ένα μεγαλύτερο μέρος του αέρα θα βγαίνει από πίσω αντί για το πλάι) ενώ θα πρέπει να είναι μικρότερης ισχύος από τον μπροστινό.
Τι λέτε?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Αν θέλεις, πες μου το μοντέλο του κουτιού για να καταλάβω λίγο καλύτερα τη διάταξη του.

Το πιο συνηθισμένο είναι να χρησιμοποιούμε όλους τις διαθέσιμες θέσεις ανεμιστήρων μπροστά για εισαγωγή αέρα, και πίσω να έχουμε έναν ανεμιστήρα για εξαγωγή.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Το μοντέλο του κουτιού είναι fazn A18, αλλά για να μην το ψάχνουμε και πολύ έβγαλα μια photo:
https://imgur.com/WNDIJJ4
Με το μπλε overlay δείχνω τα σημεία στο κάλυμα της αριστερής πλευράς όπου υπάρχουν τρύπες.
Το motherboard έχει μόνο ένα connector για σύνδεση ανεμιστήρα, το οποίο είναι PWM. Για το πίσω ανεμιστηράκι, αν βάλω, υπάρχουν adapters για σύνδεση με το PSU, οπότε εκεί μιλάμε βέβαια για σταθερή ταχύτητα και μικρή ισχύ.
Ένα περίεργο που παρατήρησα, για τον ανεμιστήρα μπροστά έχει bay 120mm, αλλά... όχι και τρύπες, ενώ δε φαίνεται να ταιριάζει ούτε για 80mm, εφόσον έχει τρύπες εξαερισμού, όχι όμως και τις τρύπες για στερέωση, όπως το πίσω. Δε φαίνεται να μπορεί να στερεωθεί εκεί, εφόσον δεν είναι στις σωστές αποστάσεις. Τι μπορεί να γίνει εκεί? Πχ τρύπημα, ή μήπως στερέωση με κόλλημα. Γίνεται αυτό? Η μήπως κάτι άλλο?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Η λύση που μπορώ να προτείνω εγώ είναι αν χρησιμοποιήσεις ότι μέγεθος ανεμιστήρα αναφέρι ο κατασκευαστής στο manual. Δεν μπορώ να σε προτείνω να κάνεις πατέντες.

Προσωπικά νομίζω πως έχω το ίδιο κουτί ή τουλάχιστον υπερβολικά όμοιο. Αν όντως είναι το ίδιο, δεν έχει θέση για ανεμιστήρα μπροστά. Εγώ έχω βάλει έναν ανεμιστήρα πίσω και έναν στις τρύπες στο πλαϊνό panel (με πατέντα).

Γενικά είναι πολύ φθηνό κουτί, οπότε έχει αρκετά κακή διάταξη.

View post on imgur.com

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Τελικά... όντως τα κουτιά ολόιδια φαίνονται! Για manual βέβαια... ούτε λόγος.
Όσο για την εισαγωγή μπροστά, το ξαναείδα και παρατήρησα ότι εκτός από τη δυσκολία προσαρμογής του ανεμιστήρα, δεν έχει και κάποιο σημείο για εισαγωγή αέρα, καθώς (στο δικό μου τουλάχιστον) το μπροστινό (πλαστικό) κάλυμα εφαρμόζει ακριβώς στο κουτί, ακόμα και στο κάτω μέρος, ενώ δεν έχει κάποιο κενό ή γρίλια ούτε στο πλάι. Δηλαδή και να μπεί ανεμιστήρας εκεί δε θα δημιουργεί κάποιο ρεύμα αέρα, αφού εκείνο το μέρος είναι κλειστό - το πολύ να ανακυκλώνει όσον αέρα μπορεί να τραβήξει από... το εσωτερικό (όσον περνάει μέσα από τις τρύπες) αλλά αυτό βέβαια δεν το θέλουμε. Φοβερό design!
Οπότε, αν πω να βάλω ανεμιστήρα για εισαγωγή, απομένει μόνο το πλαϊνό καπάκι με τις τρύπες, όπως στο δικό σου.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Έχω μια τελευταία ερώτηση, έχει νόημα να μπει ανεμιστηράκι PWM, και σε ποιό σημείο?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Με δεδομένο ότι η διαφορά στην τιμή είναι ελάχιστη, αξίζει να πας σε PWM ανεμιστήρα, αν το υποστηρίζει η μητρική σου. Θα σε βοηθήσει να μετριάσεις τον θόρυβο όταν δεν απαιτείται να λειτουργεί σε υψηλές στροφές.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Τελικά αυτό θα κάνω μάλλον (αναγκαστικά), δλδ ένα PWM για εισαγωγή στο πλάι, κι ένα σταθερής ταχύτητας και κάπως μικρότερης ροής πίσω.
Ευχαριστώ πολύ.