Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΤα ελληνικά ονόματα αρχείων που κατεβαζω απο το ιντερνετ δεν φαίνονται σωστά.
steryios foyntas ρώτησε πριν 2 έτη

Γειά σας,
Όπως λέω και στον τίτλο αα ελληνικά ονόματα αρχείων που κατεβαζω απο το ιντερνετ δεν φαίνονται σωστά ανεξαρτήτως άμα τακατεβάχω πχ απο την εφαρμογη του messenger ή τον chrome. Υποπτεύομαι ότι κάτι δεν πάει καλα με τις ρυθμίσεις γλώσσας των win10. Τα έχω στα αγγλικά να φαίνονται τα win10 με δεύτερη γλώσσα τα έλληνικα.
παράδειγμα αρχείου: https://prnt.sc/26d9byk
screenshot με ρυθμίσεις μήπως καταλαβετε που ειναι το λάθος.
https://prnt.sc/26d9cc9
https://prnt.sc/26d9chv
https://prnt.sc/26d9cmx
https://prnt.sc/26d9e2c

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Στέργιο
Το πρόβλημα εμφανίζεται με όλα τα αρχεία με ελληνικό όνομα ή μόνο σε αυτά που προέρχονται από μια συγκεκριμένη πηγή; 

steryios foyntas απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπερα και σε εσάς!
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
Απο τις εφαρμογες messenger και whats up για υπολογιστή συμβαίνει πάντα αυτο. Από το google drive μεσω chrome κατεβηκαν κανονικά τώρα που δοκίμασα. Δοκιμασα και απεγκατάστησα το messenger και το ξανά εγκατάστησα μήπως βοηθήσει αλλά δεν άλλαξε κάτι.
Επίσης δοκίμασα να βάλω ένα φλασάκι με ελλήνικο όνομα και φενόταν και αυτό ακαταλαβίστικο (όνομα εννοώ το ίδιο το φλασάκι. Το όνομα του "δίσκου").

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Η πιο πιθανή αιτία είναι το file-system όπου τα αρχεία βρίσκονται αποθηκευμένα, και πιθανόν και προγραμματιστικά λάθη στην ιστοσελίδα όπου βρίσκονται τα links. Ειδικά αυτό το Î που βλέπεις να επαναλαμβάνεται πολλές φορές στο filename είναι marker για τα Ελληνικά στο UTF-8. Δε μπορείς να κάνεις πολλά γι αυτό, μόνο να αναφέρεις το πρόβλημα στους κατόχους του site.
Από πλευράς σου μπορείς να δοκιμάσεις να κατεβάσεις τα αρχεία σε κάποιο μηχάνημα με Ελληνικά Windows και να δεις αν λειτουργεί σωστά εκεί. Αν ναι, αυτό σημαίνει πως η ιστοσελίδα αναμένει να έχεις Ελληνικά σαν default codepage στο σύστημά σου, πράγμα βέβαια όχι πολύ σωστό. Μπορείς να την αλλάξεις, με το τρόπο που περιγράφω σε μια παρόμοια απάντησή μου πρόσφατα εδώ. Αυτό όμως έχει και την "παρενέργεια" ότι επηρεάζει όλες τις μή-Unicode εφαρμογές στο σύστημά σου, καθώς γίνεται set για ολόκληρο το σύστημά σου και όχι ανά εφαρμογή. Πχ, δε θα μπορείς να βλέπεις σωστά στο Notepad κείμενα που περιέχουν accented Western-European characters (πχ Ä, Ö, Ü, ß, Ñ κλπ) αν είναι αποθηκευμένα με ANSI (Windows-1252) encoding. Οι Unicode εφαρμογές καθώς και τα Unicode και UTF-8 κείμενα εμφανίζονται πάντα σωστά, ανεξάρτητα από τη default codepage του συστήματος.
Κάτι παρόμοιο πιστεύω συμβαίνει και με το στικάκι, δλδ μάλλον είναι FAT32 (αντί για NTFS), το οποίο αποθηκεύει τα filenames σε ANSI/OEM encoding κι όχι Unicode, οπότε αλλάζοντας τη default codepage σε Ελληνικά θα το βλέπεις "σωστά" και αυτό.

steryios foyntas απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για την απάντηση!
Άλλαξα την ρυθμιση που λέτε για τα unicode όπως περιγράφετε στην παλία σας απάντησει που παραθέσατε άλλα η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον δείχνει ακαταλαβίστικους ελληνικους χαρακτήρες όπως στην φωτο https://prnt.sc/26dia6c .
 
Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξαναρυθμίσω από την αρχη τον υπολογιστή σα να μπαίνω πρώτη φορα στα windows (όπως μετά απο φορματ) χωρίς να χάσω τα αρχεία μου αλλα και τις εφαρμογές μου??? (έχω δεί έναν τρόπο με τον οποίο δεν χανεις τα αρχεία αλλά χάνεις τα προγράμματα και εμέσω εξεταστικής δεν έχω χρόνο να ξανά εγκαθιστώ τα πάντα)
Και πάλι ευχαριστώ! 
 
 
 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Λυπάμαι που δε δούλεψε φίλε μου. Και καλή επιτυχία με την εξεταστική.
Από τις διαφορές στις photo προκύπτει ότι το filename επηρεάζεται από την codepage του συστήματος, πράγμα βέβαια που δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Μάλλον θα παρέλειψαν κάποια δήλωση (meta charset ή locale) στη σελίδα ή τη δηλώνουν λάθος. Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο post μου, το μόνο που μπορεί να γίνει εδώ είναι error-report στο site, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα το διορθώσουν και άμεσα.
Είναι δυνατόν να μας πεις ποιό site είναι και ποιά σελίδα? Ή χρειάζεται registration/authentication, οπότε δε γίνεται?
Όσον αφορά το μηχάνημα, δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό που περιγράφεται ως "να ξαναρυθμίσω από την αρχη τον υπολογιστή σα να μπαίνω πρώτη φορα στα windows", δεν έχει "χαλάσει" κάτι άλλωστε, ούτε και το σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση ας πούμε "πειραγμένη". Η Ελληνική codepage είναι το ίδιο αποδεκτή με τη Western European και βέβαια είναι και δυνατόν να έχει κανείς Αγγλικά ως γλώσσα των Windows και Ελληνικά για τα data. Επομένως το κριτήριο είναι αν υπάρχουν μη-Unicode εφαρμογές οι οποίες να απαιτούν τη μια codepage ή την άλλη. Η και άνοιγμα ANSI (μη-Unicode ή UTF-8) αρχείων. Οι Unicode εφαρμογές και αρχεία (πχ αρχεία του Office ή PDF) δεν επηράζονται. Αλλαγή στην προηγούμενη codepage (μάλλον 1252-Western European, πχ English) είναι κάθε στιγμή δυνατή, ακριβώς με το ίδιο τρόπο που έγινε η αλλαγή στα Ελληνικά - και δε χρειάζεται format για "να επανέλθει το σύστημα στην αρχική του κατάσταση", μόνο restart.
Τα ονόματα στο στικάκι φαίνονται σωστά με την αλλαγμένη ρύθμιση?