Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΤο Format καθαρίζει όλους τους δίσκους;
DIONYSIOS E.O.P.E ρώτησε πριν 2 έτη

Θέλω να κάνω format τον C: SSD μου και να βάλω τα windows 10 στον NVME μου. Να κάνω format κανονικά; θέλω να κρατήσω ότι προγράμματα έχω στους άλλους δίσκους.

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Το format κάνει διαμόρφωση (δημιουργία του file system) όχι για ολόκληρο το σύστημα, ούτε καν για έναν ολόκληρο δίσκο, αλλά για ένα partition του δίσκου. Με το format όλα τα περιεχόμενα του partition διαγράφονται. Οπότε ότι έχεις εκεί θα πρέπει να το μεταφέρεις κάπου αλλού πρώτα. Αν σκοπεύεις να κάνεις νέα εγκατάσταση Windows θα πρέπει να μεταφέρεις και ότι έχεις κάτω από τα Users folders (πχ My Documents, Desktop, Downloads, Music, Pictures κλπ), γιατί αν πας να τα ανοίξεις από άλλα Windows πρέπει να μπεις σαν Administrator.
Δε μου είναι σαφές τι εννοείς με "format τον SSD και βάλεις τα Windows 10 στον NVME", υποθέτω ότι έχεις ήδη τα Windows εγκατεστημένα σε κάποιον παλιότερο SSD και θέλεις να τα εγκαταστήσεις στον νεότερο NVMe. Υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Μεταφορά της εγκατάστασης στο νεότερο δίσκο: Μπορείς με κάποιο cloning utility να κοπιάρεις την εγκατάσταση στο νέο δίσκο. Είναι λιγότερη δουλειά, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι θα μεταφέρεις και όλα τα τυχόν προβλήματα της παλιάς εγκατάστασης, όπως λάθη στη registry, παλιές ξεχασμένες εφαρμογές και dlls, παλιά drivers, trackers, bloatware, λάθη στη Windows Update Database κλπ.
  • Φρέσκια εγκατάσταση των Windows στο νέο δίσκο: Έχει το πλεονέκτημα της καθαρής εγκατάστασης αλλά και το μειονέκτημα ότι πρέπει να ξαναγίνει εγκατάσταση των εφαρμογών, δηλαδή σου κοστίζει σε χρόνο. Αν οι εφαρμογές βρίσκονται σε έναν άλλο δίσκο δε θα χαθούν, αλλά... δε θα είναι χρησιμοποιήσιμες (εφόσον οι πληροφορίες για το τι είναι εγκατεστημένο βρίσκονται στη registry, η οποία βρίσκεται στον παλιό δίσκο) και θα πρέπει και να διαγραφούν manually. Καλό θα ήταν να φτιάξεις και ένα Microsoft Account, και να μπεις στη νέα εγκατάσταση από εκεί, διαφορετικά μπορεί να μη σου αναγνωρίσει τη license.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα
Το format θα σβήνει τα δεδομένα των δίσκων που θα επιλέξεις. Ωστόσο, τα προγράμμα στους άλλους δίσκους δεν θα λειτουργήσουν μετά από format, καθώς δεν θα υπάρχουν οι κατάλληλες εγγραφές στη registry των Windows. 

DIONYSIOS E.O.P.E απάντησε πριν 2 έτη

Θέλω να κάνω format μόνο τον C: Δίσκο μου (SSD) όσο για τους άλλους δίσκους που έχω δεν θέλω να χάσω τίποτα από εκεί, μόνο από τον C: δίσκο. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Όπως είπα, δεν θα χάσεις τα δεδομένα στους άλλους δίσκους. Ωστόσο, τα εγκατεστημένα προγράμματα στους άλλους δίσκους δεν θα λειτουργήσουν στη νέα εγκατάσταση των Windows.