Μάκης Λυβέρας ρώτησε πριν 6 έτη

Γειά σας, ξαναγράφω σχετική ερώτηση διότι θέλω άμεσα καινούριο υπολογιστή και έχω κάποιες απορίες και θα ήμουν ευγνώμων αν μου τις λύνατε.
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι το budget μου κυμαίνεται από 500-1000€, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα πρέπει να ξοδέψω και το τελευταίο ευρώ πάνω του. Η κύρια χρήση που το θέλω είναι για να τρέχει αξιοπρεπώς παιχνίδια τύπου GTA V, Battlefield 1 και το κυριότερο να μη χρειαστεί να αναβαθμίζω κάθε τρεις και λίγο το οτιδήποτε.
Βλέποντας τον νεότερο οδηγό αγοράς σας, μάλλον θα καταλήξω στη σύνθεση των 900€ γιατί η σύνθεση των 750€ δε βλέπω να αντέχει αρκετά στο χρόνο.
Αν όμως πατήσω το λινκ που έχετε για παράδειγμα στην κάρτα γραφικών NVIDIA GEFORCE GTX 1060, μου βγάζει 12 αποτελέσματα με μεγάλο εύρος τιμών από 269 εως 419€ και ως αρχάριος η μόνη διαφορά που παρατήρησα είναι ότι κάποιες έχουν 3GB μνήμη και άλλες 6GB το οποίο δεν έχω ιδέα τι είναι. Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη Value For Money επιλογή?
Επίσης, τι γίνεται με τα χρώματα των σκληρών δίσκων της WD? Διάβασα ότι το μπλε χρώμα είναι για απλή χρήση, ενώ το μαύρο είναι περισσότερο για gaming. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους στην πράξη η οποία θα γίνεται αντιληπτή ή θα κλαίω τα λεφτά μου? Ποιό χρώμα συστήνετε εσείς?
Μία άλλη απορία είναι το e-shop. Σκέφτομαι να παραγγείλω όλα τα κομμάτια μέσω αυτού. Είναι αξιόπιστη εφαρμογή? Δεν την έχω ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν.
Τέλος, έβαλα όλα τα κομμάτια της σύνθεσης των 900€ στο pcpartpicker.com. Δε βρέθηκαν θέματα με τη σύνδεση των κομματιών, μέχρι που έβαλα ως επιλογή την Μ.2 SSD samsung-960 evo 250GB. Τότε μου έβγαλε μήνυμα στα Compatibility Notes "The motherboard M.2 slot #1 shares bandwidth with a SATA 6.0 Gb/s port. When the M.2 slot is populated, one SATA 6.0 Gb/s port is disabled.". Τι θα πει αυτό? Το έψαξα στο google για να δω τι σημαίνει αλλά δε βρήκα άκρη. Υπάρχει σοβαρό θέμα?
Επίσης προτείνετε μία SATA SSD και μία M.2 SSD. Πρέπει να πάρω και τις δύο? Αν πρέπει να επιλέξω μία από τις δύο, η M.2 είναι καλύτερη?
Α και κάτι τελευταίο. Έχω εγκαταστήσει τα Windows 10 στον τωρινό υπολογιστή μου μέσω του Media Creation Tool σε ένα στικάκι USB. Θα μπορέσω να ξανακάνω την ίδια διαδικασία και στον καινούριο υπολογιστή ή θα μου βγάλει κανένα σφάλμα τύπου "αυτά τα windows είναι ήδη εγκατεστημένα σε άλλο PC " ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων? Στο αντίστοιχο άρθρο σας δεν το διευκρινίζετε.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το τεράστιο κείμενο και τις περίεργες ερωτήσεις μου, αλλά όπως προείπα είμαι σχεδόν αρχάριος σε αυτά τα θέματα και θα είναι ο πρώτος υπολογιστής που θα φτιάξω μόνος μου και θέλω να το ερευνήσω απο άκρη σε άκρη πρίν κάνω οποιαδήποτε αγορά. Ευχαριστώ!!!!!

1 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 έτη

Γεια σου Μάκη, καλή χρονιά.

Στο μέλλον, για το ίδιο θέμα είναι καλό να μην ξεκινάς νέα ερώτηση, αλλά να γράφεις απάντηση στην προηγούμενη.

Η οικονομικότερη GTX 1060 θα σε καλύψει, δεν πρόκειται να δεις καμία σπουδαία διαφορά ανάμεσα σε μια GTX 1060 των 270 ευρώ και μία των 400ων ευρώ. Τα 3GB είναι αρκετά για οθόνες Full HD 1080p, ενώ τα 6GB είναι πιο κατάλληλα για υψηλότερες αναλύσεις, όπου όμως γενικά η 1060 ζορίζεται.

Δεν έχουν καμία σπουδαία σημασία τα χρώματα. Το σημαντικό είναι ο δίσκος να έχει 7200RPM. Κάποια μπλε μοντέλα στην Ελλάδα είναι 5400RPM, που είναι πολύ αργό για κάθε χρήση, αλλά υπάρχουν και μπλε μοντέλα 7200RPM.

Σε κάθε περίπτωση, ο δίσκος συμμετέχει τόσο λίγο στα παιχνίδια, που δεν χρειάζεται να σε απασχολεί.

Εδώ και χρόνια προτείνουμε τις συνθέσεις του e-shop και δεν είχαμε ποτέ παράπονο από αναγνώστη, ειδικά από όσους έχουν επιλέξει τη δωρεάν συναρμολόγηση.

Για τους SSD, ή M.2 θα βάλεις ή SATA, δεν υπάρχει λόγος να βάλεις και τα δύο. Οι M.2 δίσκοι είναι σημαντικά ταχύτεροι. Αυτό που λέει είναι πως όταν έχεις M.2, απενεργοποιείται μία θύρα SATA της μητρικής. Η μητρική έχει άφθονες θύρες SATA, οπότε δεν είναι πρόβλημα.

Mε το μέσο που έχεις μπορείς να κάνεις τη νέα εγκατάσταση αλλά θα πρέπει να ενεργοποιήσεις εκ νέου τα Windows. Περισσότερες λεπτομέρειες δες εδώ.