Stamatis Papapetroy ρώτησε πριν 6 έτη

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!! Έχω στον υπολογιστή μου τον SSD Samsung 850 Evo 250GB και πρόσφατα ενεργοποίησα το RAPID Mode, οι ταχύτητες του SSD δεκαπλασιάστηκαν. 2 Ερωτήσεις:
1: Χρειάζεται να κάνω το SSD μου RAID ή να τον αφήσω AHCI;
2: Έχουν όλοι οι SSD RAPID Mode (διάφοροι κατασκευαστές) ή μόνο αυτοί της Samsung; Θέλω να αγοράσω έναν ακόμα SSD 500άρι και λέω να είναι ο "SanDisk Extreme PRO", θα έχει κάτι αντίστοιχο του RAPID Mode ή να πάω σε 850 evo ξανά;

8 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Σταμάτη, χρόνια πολλά.
Η "δεκαπλάσια" αύξηση του RAPID mode στην απόδοση είναι εικονική, ουσιαστικά αντί να μετράει την ταχύτητα του δίσκου, μετράει την ταχύτητα της RAM την οποία χρησιμοποιεί σαν cache, και η αύξηση αυτή φαίνεται κυρίως σε συνθετικά benchmark, αλλά όχι στην πράξη.
Επιπλέον, με το RAPID mode αφαιρείς διαθέσιμη μνήμη από το λειτουργικό σύστημα, αυξάνεται η πιθανότητα να έχεις αστάθεια και μπλε οθόνες, και μπορεί να έχεις μέχρι και απώλεια δεδομένων, πχ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Περισσότερες πληροφορίες θα δεις εδώ.
Καλύτερα θα ήταν να απενεργοποιήσεις το RAPID mode και να μην το έχεις σαν κριτήριο για την αγορά δίσκου.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 6 έτη

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση. Γενικά δεν θα ήμουν τόσο ενθουσιασμένος αν έβλεπα την αλλαγή μόνο στους αριθμούς των benchmarks, βλέπω διαφορά και στην χρήση που των κάνω. Για την απώλεια δεδομένων να φανταστώ εννοείς για αυτά που θα φορτώσουν από την στιγμή που έχει ανοίξει ο υπολογιστής και μετά και όχι κάτι παλαιότερα αρχεία, σωστά; Επίσης σκεφτόμουν να αγοράσω UPS και μάλλον με αυτά που λες δεν θα το καθυστερήσω παραπάνω. Αν δεν έχει κάποιες επιπτώσεις στο υπόλοιπο hardware (βλ. RAM) ή στα Windows σκέφτομαι να κρατήσω ενεργοποιημένο γιατί το PC είναι μια παιχνιδομηχανή. Έχω βρει σε καλή τιμή τους: Samsung EVO 850 500GB και SanDisk Extreme PRO 480GB  με τον 2ο στα +15€ αλλά και με 5 χρόνια εγγύησης έξτρα, ποιον από τους δύο μου προτείνεις; Τέλος να μπω BIOS να ενεργοποιήσω το RAID;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Οποιοδήποτε αρχείο βρεθεί στην cache της RAM επειδή το χρησιμοποίησες μπορεί να χαθεί αν συμβεί οτιδήποτε, όχι μόνο αν κοπεί το ρεύμα, αλλά και αν κολλήσει ο υπολογιστής, πατηθεί από λάθος το reset στο tower, ή γενικά κλείσει με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς κανονικό τερματισμό. Με κανένα τρόπο δεν αξίζει το ρίσκο.
Αφού το PC είναι παιχνιδομηχανή, σκέψου πχ να χάσεις τα τελευταία 4-5 save σε όποιο παιχνίδι παίζεις. Έτσι κι αλλιώς, ο SSD δεν επηρεάζει σε τίποτα την απόδοση των παιχνιδιών, και αυτή είναι που μετράει σε μια παιχνιδομηχανή.
Ο Evo 500 είναι οριακά καλύτερος.

Το RAID δεν είναι τύπος σύνδεσης, είναι ένα σύστημα πολλαπλών δίσκων με στόχο την προστασία των δεδομένων. Δες εδώ τι είναι και πώς λειτουργεί.
https://www.pcsteps.gr/60129-τι-είναι-το-raid-ασφάλεια-ταχύτητα-δίσκου/

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Καλή συνέχεια!

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, όπως αναφέρει και ο Άγγελος καλό θα ήταν να το απενεργοποιήσεις. Εάν πάλι θες να το έχεις ενεργό πάρε όπως λες ένα UPS, ενώ παράλληλα κράτα backup ανά τακτά διαστήματα.

https://www.pcsteps.gr/71761-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B5%CF%82-windows-backup-image/

Επίσης επειδή λίγο τα έχεις μπερδέψει..έχεις κατανοήσει τι είναι το raid?

https://www.pcsteps.gr/60129-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-raid-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85/

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 6 έτη

Καλημέρα, Γιώργο σε ευχαριστώ και εσένα. Η αλήθεια είναι πως νόμιζα ότι είναι κάτι άλλο το RAID αλλά τώρα έμαθα.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 6 έτη

Εγώ βασικά ρωτούσα να ενεργοποιήσω αυτό: https://imgur.com/a/3zlPJ και επειδή όταν πατούσα save & exit στο bios μου εμφάνιζε αυτό: https://imgur.com/a/TATSq κάτι κατάλαβα λάθος. Τι είναι το "Inter Rapid Storage Technology";

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 έτη

Άστο στο AHCI.. To Inter Rapid Storage Technology δες εδώ.