John -117 ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα σας. Είμαι κάτοχος ενός συστήματος που αποτελείται από έναν Q6600 και όλα τα παρωχημένα του παραλειπόμενα. Όλο το σύστημα πλην της κάρτας γραφικών (μοντέλο του ‘14) μόλις έγινε 15 ετών φέτος. Η ερώτηση μου είναι η εξής: συμφέρει να αλλάξω το σύστημα μου σε αυτή τη χρονική στιγμή ή πρέπει να περιμένω; Προτίθεμαι να διαθέσω μέχρι 1.000€ χωρίς να αλλάξω κάρτα γραφικών (ακόμα με εξυπηρετεί). Τι μου προτείνετε; Η χρήση θα είναι κυρίως για δουλειά στο Office και παιχνίδια. Και επίσης να μην ανεβάζει θερμοκρασία σαν θερμοπομπός. Αυτά. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Δεν είναι εύκολη η απάντηση γιατί τώρα μόλις έχουν κυκλοφορήσει οι νέες γεννιές CPU, motherboards και RAM (DDR5) τόσο της Intel (13η) όσο και της AMD (7η). Το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες. Επομένως η επιλογή είναι ανάμεσα σε υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας με κόστος πολύ υψηλότερο (70-100%) και παλιότερης τεχνολογίας (ακόμα όμως σύγχρονους). Δεν είναι και πολύς καιρός που έχουν κυκλοφορήσει η 12η γεννιά της Intel και η 5η της AMD (η 6η είναι για mobile devices) και θα σε καλύψουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (5-8χρ). Υποστηρίζουν και PCIe4.0, το οποίο αρκεί ακόμα και για πολύ απαιτητικές κάρτες γραφικών. Σίγουρα δε θα συνιστούσα παλιότερες γεννιές (10η-11η της Intel ή 3η-4η της AMD), καθώς είναι αρκετά ακριβές (πχ ο i5-10400 αρχίζει από τα 172€ ενώ ο i5-12400 από τα 219€, δλδ μικρή διαφορά). Οι τιμές έχουν ανεβεί αρκετά από τον Αύγουστο γι αυτές τις γεννιές (δες εξέλιξη τιμής στο skroutz). Από την άλλη, οι τιμές για τους καινούριους (13η/7η) είναι τώρα πολύ υψηλές, υπάρχει όμως περίπτωση να πέσουν αν αυξηθεί η διαθεσιμότητα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι... δεν πουλάνε καθόλου καλά ακόμα και διεθνώς, δεν είναι όμως σίγουρο αν και πότε, ποιός μπορεί να ξέρει?
Θα πρέπει επίσης να δώσεις περισσότερα στοιχεία για τη χρήση που το προορίζεις, οι απαιτήσεις για ένα σύστημα "για δουλειά στο Office" είναι πολύ διαφορετικές απ' ότι για το gaming. Η κάρτα γραφικών που λες δεν ξέρω αν θα σε καλύπτει (ποιά είναι?), τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιορίζεται από τον επεξεργαστή σου. Αν πρόκειται για ελαφρύ gaming μπορεί να σε καλύπτουν ακόμα και τα ενσωματωμένα γραφικά πχ ενός R5-5600G (οπότε θα σου κοστίσει και οικονομικά), αλλά αν δεν πεις κάτι πιο συγκεκριμένο δε είναι δυνατόν να πάρεις μια σωστή απάντηση. Configuration για gaming μπορούν να σου συστήσουν οι συντελεστές του PCsteps. Δες και στο site pc-builds.com, στο menu Calculators.

John -117 απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για την απάντηση! Η κάρτα γραφικών είναι GTX 750ti. Επίσης, δεν επιθυμώ να αλλάξω εξ ολοκλήρου το σύστημα αλλά μόνο το οικοσύστημα του επεξεργαστή (CPU-Motherboard-RAM-PSU) διότι είναι πάρα πολύ παλιό και πλέον υπολειτουργεί. Κάνει απίστευτη φασαρία ακόμα και με το που ανοίγει. Η ανάλυση της οθόνης είναι στα 1080p 60hz και δεν σκοπεύω να πάω σε κάτι μεγαλύτερο στο άμεσο μέλλον. Απλώς αναρωτιέμαι αν είναι σωστή η στιγμή για αναβάθμιση. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα! Οι συγκεκριμένη περίοδος λόγω του πολέμου και του πληθωρισμού είναι περίεργη, καθώς τα πάντα ακριβαίνουν, αλλά αν περιμένεις, είναι πολύ πιθανό να ακριβύνουν ακόμα παραπάνω. Πάντως, οι τιμές πλέον είναι λογικές, καμία σχέση με τις τιμές επί καραντίνας. Το budget σου είναι αρκετά μεγάλο, οπότε άνετα πας σε i7 ή Ryzen 7. Όπως είπε ο Χρήστος, δεν χρειάζεται να πας σε τελευταία γενιά Intel που έχει ακόμα τσιμπημένες τιμές. 

J ZeD απάντησε πριν 1 έτος

Βρες την δική μου ερώτηση παραπανω, (έχω ένα Build που μόλις έφτιαξα) με 500€ και δε θα μείνεις απλά ευχαριστημένος, θα ξετρελαθεις σε σχέση με το τι χρησιμοποιείς ως τωρα.