Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑγορά επεξεργαστή σταθερού υπολογιστή.
thanasis boutsioukis ρώτησε πριν 6 έτη

https://www.pcsteps.gr/13406-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE-intel-%CE%AE-amd-ryzen/
Καλησπέρα, διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο του Άγγελου για τους επεξεργαστές. Σε κάποιο σημείο γράφει το κείμενο ''Για απλή χρήση, πάνω από 250-260 ευρώ για την αγορά επεξεργαστή μπορεί να είναι πεταμένα λεφτά.'' Και ρωτάω εγώ..Ας πούμε θέλω έναν υπολογιστή για απλή χρήση. Οπότε δίνω μέχρι 250-260 ευρώ για επεξεργαστή και μου βγάζει μια τετραετία καλής χρήσης. Αν αντί για 250-260, δώσω 350 ευρώ (για απλή χρήση) δε θα μου βγάλει αντί για τέσσερα χρόνια καλής χρήσης εφτά; Αυτό που λέω ισχύει ή θα δώσω παραπάνω και πεταμένα λευτά; Επίσης αν θέλω ο υπολογιστής να  να παίζει μέτρια παιχνίδια και πάρω κάρτα γραφικών 80 ευρώ και μου βγάλει μια τετραετία καλής χρήσης μέτριων παιχνιδιών θα μπορούσα αντί για 80 ευρώ να δώσω 160 ευρώ έτσι ώστε να πάρω μια καλή κάρτα γραφικών (που σηκώνει τις τελευταίες κυκλοφορίες παιχνιδιών) για να παίζω μέτρια παιχνίδια αντί για τετραετία μια οχταετία για παραδειγμα. Είναι λάθος το σκεπτικό μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.   

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Θανάση,
Όχι, αν ένας επεξεργαστής 250-260 ευρώ σου δώσει τέσσερα χρόνια, ένας επεξεργαστής 350 ευρώ δεν πρόκειται να σου δώσει επτά. Δεν είναι με κανένα τρόπο σχεδόν διπλάσια η απόδοσή του για να αντέξει σχεδόν διπλάσια χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις κάρτες γραφικών.
Η λογική σου είναι αντίστοιχη του "Αν μία Alpha Romeo των 30.000 ευρώ τρέχει με 200 χιλιόμετρα την ώρα, μία Ferrari των 300.000 ευρώ θα τρέχει με 2.000 χιλιόμετρα την ώρα".
Σχεδόν ποτέ και σε κανένα τομέα διπλασιάζοντας την τιμή δεν θα έχεις διπλάσια απόδοση. Μάλιστα όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο μικρότερο είναι αυτό το έξτρα που κερδίζεις.
Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όμως πάντοτε σε μεσοχαμηλές κατηγορίες τιμής. Για παράδειγμα, μια GTX 1060 των 250 ευρώ μπορεί να δώσει 78FPS στο ίδιο παιχνίδι που η GTX 1050ti των 190 ευρώ θα δώσει 40FPS.

Όμως η GTX 1070 των 600ων ευρώ θα δώσει μόνο 109FPS, σε σχέση με τα 78FPS της GTX 1060. Για μια αύξηση στην τιμή της τάξης του 140%, έχεις αύξηση στην απόδοση  λιγότερο από 40%.
Αντίστοιχα στους επεξεργαστές, πάνω από τα 260 ευρώ η διαφορά στην απόδοση δεν είναι με κανένα τρόπο ανάλογη με τη διαφορά στην τιμή.

thanasis boutsioukis απάντησε πριν 6 έτη

Άγγελε η λογική μου είναι "Αν έστω για παράδειγμα μία Alpha Romeo των 30.000 ευρώ τρέχει με 200 χιλιόμετρα/ώρα εφόρου ζωής θα βγάλει μια επταετία μέχρι να τα φτύσει η μηχανή της . Τώρα μια ΒΜW των 60.000 ευρώ  τρέχει και αυτή με 200 χιλιόμετρα/ώρα εφόρου ζωής, θα βγάλει στο περίπου δεκατέσσερα χρόνια ζωής κινητήρα ; "
Πάμε και στους επεξεργαστές τώρα. Αν έχουμε ένα στημένο πύργο και βάλουμε έναν επεξεργαστή των 250 ευρώ μέσα, πόσα χρόνια θα αντέξει αυτός ο επεξεργαστής για να γίνεται μια δουλειά απλής χρήσης; Ένα αυτό και ένα δεύτερο αν αντί για διακόσια πενήντα ευρώ επενδύσουμε και βάλουμε έναν των 350 ευρώ για πόσα περισσότερα χρόνια θα γίνεται η δουλειά μιας απλής χρήσης. Το ίδιο ρωτάω και για τις κάρτες γραφικών. Ψάχνω να δω τις αναλογίες. Αυτό θέλω να μάθω στην ουσία. Καλές γιορτές! :) 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Το παράδειγμα που φέρνεις μιλάει για φυσική αντοχή, ως εκ τούτου είναι άστοχο. Η απόδοση είναι απόδοση, η αντοχή είναι αντοχή, και δεν συνδέονται τα δύο.
Ακόμα και αν το παραβλέψουμε αυτό, εξακολουθεί να μην έχει βάση, γιατί δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η BMW των 60.000 θα κρατήσει διπλάσια χρόνια από την Alpha Romeo των 30.000 ευρώ. Απλά δεν ισχύει. Ένα αγροτικό Toyota με 15.000 είναι πιθανότερο να κρατήσει περισσότερο και από τα δύο, αγροτικά με ντιζελοκινητήρες πολύ συχνά ξεπερνούν το 1.000.000 χιλιόμετρα.
Κοίταξε να δεις, δικά σου είναι τα χρήματα, αν θέλεις να βάλεις τετραπλούς 24πύρηνους Xeon για να μπαίνεις στο ίντερνετ και να τρέχεις Office, κανείς δεν πρόκειται να σε εμποδίσει.
Μην προσπαθείς όμως να το δικαιολογήσεις, πως δήθεν θα σου κρατήσει περισσότερο, ούτε να ψάχνεις οποιαδήποτε αναλογία. Όποιο κι αν είναι το όποιο "περισσότερο" που θα κερδίσεις, το πληρώνεις πολύ παραπάνω από αυτό που θα σου δώσει στην πράξη.
Η μόνη έξυπνη κίνηση για απλή χρήση είναι να πάρεις σήμερα ένα σετ επεξεργαστή-μητρικής-μνήμης που να κοστίζει συνολικά περίπου 350-400 ευρώ. Σε 5 χρόνια αν δεις πως πλέον δεν σε καλύπτει, αλλάζεις επεξεργαστή, μητρική, RAM πάλι με 350-400 ευρώ, και είσαι ΟΚ για άλλα 5 χρόνια.
Οτιδήποτε άλλο, είναι πεταμένα λεφτά.