Δημητρης Π. ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπερα ενας φιλος μου φτιαχνει pc και θελει να αγορασει επεξεργαστη με ενσωματομενα γραφικα μεχρι να πεσουν οι τιμες στις καρτες γραφικων. Αξιζει να παρει εναν επεξεργαστη με γραφικα με παρομοια χαρακτηριστικα ενος καλου απλου επεξεργαστη ωστε στο μελλον να τον χρησιμοποιησει ως σκετο επεξεργαστη? Υστερουν καπου οι επεξεργαστες με γραφικα σε σχεση με τους κανονικους οσον αφορα την λειτουργια τους ως επεξεργαστες??

6 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη

Δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά σε σχέση με αυτούς χωρίς. Το κύριο αρνητικό είναι η διαφορά στη τιμή, σε κατηγορίες που υπάρχουν και τα δύο είδη.

Το αν υπάρχουν διαφορά σε επιδόσεις εξαρτάται από τα μοντέλα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα γραφικά καθ’ αυτά.

Δημητρης Π. απάντησε πριν 2 έτη

Οκ τελεια και γω αυτο πιστευα. Παντως επειδη κοιταει τον ryzen 5 5600G ειναι 40 ευρω πιο κατω απο τον 5600Χ και σε χαρακτηριστικα εχουν ελαχιστες διαφορες δηλαδη ο G και εχει και γραφικα και ειναι και πιο φθηνος και ειναι τιμιος επεξεργαστης αρα πιστευω ειναι μια καλη επιλογη . 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

O 5600Χ είναι ισχυρότερος, αλλά αν ψάχνεις κάτι με ενσωματωμένα γραφικά, ο 5600G είναι πολύ καλή επιλογή. 

Δημητρης Π. απάντησε πριν 2 έτη

Αποτι βλεπω η μονη διαφορα ειναι οτι μαξαρει σε 4.6 εναντι 4.4 του 5600G που δεν ξερω αν βλεπεις μεγαλη διαφορα σε αυτο..εκτος αν υπαρχει και κατι αλλο που τον κανει ανωτερο που δεν βλεπω εγω..γιατι αν για καποιο λογο ειναι αρκετα ισχυροτερος καλυτερα να περιμενει και να παρει τον επεξεργαστη μαζι με καρτα γραφικων. Απο την αλλη αν οι διαφορες που θα δει ειναι λιγες καλυτερα να παρει αυτον με τα γραφικα ωστε να εχει υπολογιστη απο τωρα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείς να δεις benchmarks των δύο επεξεργαστών για να δεις ποια είναι η διαφορά τους στην πράξη. 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Ο 5600X έχει 32MB L3-Cache και υποστηρίζει PCIe 4.0, ενώ ο 5600G αντίστοιχα έχει 16MB L3-Cache και υποστηρίζει PCIe 3.0. Άξια λόγου διαφορά ίσως δεις αν έχεις και τα ανάλογα (PCIe 4.0) components (mobo, SSD, κάρτα γραφικών). Να πούμε ακόμα ότι και οι δύο υποστηρίζουν τους ίδιους τύπους μνήμης (έως 3200MHz).
Δες και τη σύγκριση εδώ. Ο 5600X φαίνεται να είναι μόλις 6% πιο γρήγορος. Κι αυτά τα benchmarks βέβαια αφορούν μόνο το κομμάτι της επεξεργαστικής ισχύος, δηλαδή όχι την ταχύτητα του συστήματος συνολικά, καθώς αυτό περιλαμβάνει κι άλλα υποσυστήματα, όπως το υποσύστημα γραφικών και το I/O (δίσκος, δίκτυο). Από την άλλη, τα benchmarks στο παραπάνω site λαμβάνονται από συνθέσεις των χρηστών (τρέχοντας την εφαρμογή), και δεν ξέρουμε ακριβώς ποιά είναι και τα υπόλοιπα components τους και πόσο καλά ρυθμισμένα είναι.
Συμπέρασμα, με τον 5600X μπορεί να έχεις κάποιες υψηλότερες επιδόσεις, μόνο όμως αν το συνδυάσεις και με ένα καλύτερο motherboard και SSD, και βέβαια... είναι και η κάρτα γραφικών. Δηλαδή το κόστος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο.