Δημήτρης Βοϊτσίδης ρώτησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα, αρχικά παραθέτω το build:

  • Ryzen 5 5600g
  • Asus prime b550 plus
  • Crucial ballistix 16gb 3600mhz ddr4 2x8gb modules white
  • Kingston a2000 ssd 1tb m.2 nvme
  • Samsung 970 Evo plus ssd 250gb m.2 nvme
  • Crucial bx500 1tb 2.5inch
  • Corsair rm650x full modular 80+ gold
  • Be quiet pure base 500 window white
  • Be quiet dark rock slim
  • 2x be quiet silent wings 3 120mm high speed pwm
  • 6x be quiet pure wings 2 140mm high speed pwm

Και οθόνες: (με τα χαρακτηριστικα που θεωρω οτι θα φανουν χρησιμα)

  • LG 27GR75Q-B, 165hz, 1440p, HDR10, FreeSync Premium, G-SYNC Compatible, HDMI και DP, primary monitor
  • LG 24M47VQ-P, 60hz, 1080p, HDMI, D-SUB και DVI-D secondary monitor
  • LG 55UP78006LB, 60hz, 4K, HDR 10 Pro, HDMI και wireless (εχω BT και WIFI adapter στο PC), TV

Θα ήθελα σε όλες τις οθόνες να χρησιμοποιήσω τον πρώτο τρόπο σύνδεσης που αναφέρω στην κάθε μία οπότε θα ήθελα η κάρτα γραφικών να έχει 2 HDMI και 2 DP (1 αν χρειαστεί για μελοντική χρήση).
Λοιπόν, τα χρήματα που διαθέτω ειναι 0-600 ευρω MAX αν και δεν θα ήθελα να ξοδέψω πάνω απο 400 ευρω. Θέλω αν χρειαστεί η κάρτα να σηκώνει gaming στην κύρια οθόνη και αναπαραγωγή βίντεο στις άλλες 2 (μέγιστη χρήση) ή έστω gaming στην κύρια οθόνη και να είναι ανοιχτές άλλες εφαρμογές (non GPU intensive) στην δευτερεύουσα οθόνη ή αναπαραγωγή βίντεο στην τηλεόραση και εφαρμογές και στις 2 άλλες οθόνες (ελάχιστη χρήση). Το ιδανικό θα ήταν max settings σε όλα τα παιχνίδια 1440p 165fps min για gaming αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό δεν γίνεται σε αυτά τα χρήματα σε απαιτητικούς τίτλους. Δεν έχω πρόβλημα να ρίξω τις ρυθμίσεις αλλά θα ήθελα να μπορώ να παίξω όλους τους νέους τίτλους έστω στα low 1440p 100+fps για τα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια. Προς το παρόν παίζω κυρίως League of Legends, Borderlands 3, The Dungeon Of Naheulbeuk: The Amulet Of Chaos και F1 23 που δεν είναι απαιτητικοί τίτλοι αλλά αν έχω την κάρτα να παίξω πιο απαιτητικά παιχνίδια θα το κάνω.
Μια κύρια ανησυχία μου είναι η ram, νομίζω πως τα 8gb θα είναι λίγα για αυτές τις 3 οθόνες ή/και τα νεότερα παιχνίδια. Πιστεύω πως θα χρειαστώ 10+gb και ελπίζω να κάνω λάθος.
Η κύρια υποψήφια κάρτα για αγορά ήταν η 4060 αλλά έχει μόνο 8gb. Μετά σκέφτηκα την 3060 12gb άλλα ήταν μία γενιά πίσω (η 3060 ti απορρίφθηκε αμέσως) και τέλος σκέφτομαι την 4060 ti 16gb άλλα είναι αρκετά ακριβή (θα την αγόραζα μόνο αν δεν μου κάλυπτε τις ανάγκες καμία άλλη). Τέλος δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την AMD η και την INTEL και δεν έχω ιδέα αν υπάρχει κάποια λύση που να μου ταιριάζει προς τα εκεί. (κυρίως με κράτησε το dlss που γενά επιδόσεις "από το πουθενά" οπότε θεώρησα πως στην ίδια τιμή δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την NVIDIA).
Δεν ξέρω αν έγραψα υπερβολικά πολλά :). Θα ήθελα να ακούσω κάθε πρόταση που θεωρείτε οτι μπορεί να είναι για εμένα.

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα φίλε μου! Μια ισχυρότερη κάρτα είναι προτιμότερη από μια πιο αδύναμη με περισσότερη VRAM, εκτός αν θες πολύ VRAM για κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Αφού είσαι πρόθυμος να ρίξεις τα γραφικά, όλες οι κάρτες που αναφέρεις θα σε καλύψουν και θα έχουν τις επιδόσεις που θες. Στα χρήματα που θες υπάρχουν διαθέσιμες RTX 4060 Ti σε μερικά καταστήματα.

Η AMD έχει εναλλακτικές, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω κάποια υλοποίηση με τις θύρες που θες. Όσες είδα έχουν 1 HDMΙ και 3 DP.

Δημήτρης Βοϊτσίδης απάντησε πριν 8 μήνες

Ποια απο τις κάρτες που ανεφερα θα ηταν πιο VFM δεδομένου και του υπόλοιπου build; Να προτιμήσω μια 4060 ti 16gb από μια 4060 ή η 2η είναι έτσι και αλλιώς καλύτερη για τα χρήματά της δεδομένου και του υπάρχοντος hardware;
Επίσης, ποιες θα ήταν οι εναλλακτικές της AMD σε αυτες τις απαιτησεις και χρηματα αν δεν υπήρχε ο περιορισμός στις θύρες;  

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 μήνες

Και οι δύο είναι καλές για τις κατηγορίες τους. Με δεδομένο ότι δεν σε νοιάζει να ρίξεις τα γραφικά, η απλή 4060 θα σε καλύψει πλήρως χωρίς να ανέβεις σε κόστος. Αν θες το καλύτερο δυνατό στο budget σου, τότε θα πας στην TI. Οι αντίστοιχες κάρτες της AMD (με λίγο καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την απλή 4060 και την TI) είναι οι RX 6800 και RX 6800 XT αντίστοιχα. 

Δημήτρης Βοϊτσίδης απάντησε πριν 8 μήνες

Πρόσφατα βγήκαν και η σειρα 7000 αν δεν κάνω λαθος της amd γιατι οχι κάτι απο εκεί; Και οι επιδώσεις που αναφέρεις είναι με το dlss (και το αντιστοιχο της amd) η raw power; Αν είναι το 2ο τότε τι γίνεται όταν μπαίνουν αυτά τα shoftware εργαλεία στην μέση;
Ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός :)

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 μήνες

Η νέα RX 7600 έχει λίγο χειρότερες επιδόσεις από την 6800, ενώ η νέα RX 7800 είναι πιο αρκιβή. Οπότε, δεν νομίζω ότι σου κανουν. Αν βρεις τη δεύτερη σε καλή τιμή, τότε ναι είναι καλύτερη από της προηγούμενης γενιάς. H απάντηση της AMD στο DLSS είναι το FSR. Το να κρίνεις ποιο είναι πιο αποτελεσματικό είναι πολύ δύσκολο, καθώς εξαρτάται ανά περίπτωση. Το DLSS υποστηρίζει full frame generation, το οποίο για κάποιους ίσως είναι ιδιαίτερα θετικό. Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να μας κάνεις όσες ερωτήσεις θέλεις.