nikos apostolou ρώτησε πριν 8 έτη

Άγγελε καλησπέρα και χρόνια πολλά,
Θέλω να αλλάξω την παλιά μου κεντρική μονάδα και επειδή η χρήση του υπολογιστή που κάνω είναι για internet, ταινίες και λίγο office σκέφτομαι να επιλέξω την κεντρική μονάδα με τα 300€ του Μαίου 2016. Νομίζω πως καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες μου (θα τρέχει windows 7 home premium 32bit). Επίσης θέλω να κάνω δύο αλλαγές. Αντί για το τροφοδοτικό που προτείνεις να βάλω το http://www.e-shop.gr/psu-corsair-vs-series-vs450-450w-power-supply-p-PER.641161 και αντί για τις ram που προτείνεις (μπήκα στο site του κατασκευαστή και δεν φαίνεται να είναι συμβατές με την μητρική http://www.e-shop.gr/mitriki-asus-a88xm-e-retail-p-PER.524382), να μου έλεγες και για κάποιες άλλες. Τέλος θα ήθελα να μου πεις μετά την εγκατάσταση που θα κάνω των windows 7 ποιούς drivers και με ποιά σειρά να κάνω εγκατάσταση. Βλέπω ότι στην σελίδα της asus έχει drivers για chipset, για sata, αλλά και για τα bios εκτός από τους drivers για ethernet, vga, audio. Οι drivers με τα utilities δεν είναι υποχρεωτικοί απ' όσο γνωρίζω, τους κάνουμε εγκατάσταση μόνο αν θέλουμε κάποια επέκταση στο συστημά μας.  Είναι καλύτερα να φτιάξω ένα cd το οποίο θα περιέχει την εγκατάσταση των windows και τους drivers μαζί ή να τα κάνω ξεχωριστά; Συγνώμη αν σε κούρασα με τις πολλές ερωτήσεις μου.
Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Νίκος

5 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Καλησπέρα Νίκο, χρόνια πολλά και σε εσένα.

Θα σου πρότεινα καλύτερα τη σύνθεση των 500ων ευρώ χωρίς τον SSD, που βγαίνει στα 410 ευρώ περίπου. Έχει καλύτερη μητρική, καλύτερο επεξεργαστή και RAM, και θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα ακόμα και στην απλή πλοήγηση στο Internet, καθώς οι σύγχρονοι browsers θέλουν αρκετή επεξεργαστική ισχύ και RAM.

Ο κατασκευαστής αναφέρει τα μοντέλα τα οποία δοκίμασε και είναι συμβατά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα τα μοντέλα που δεν δοκίμασε είναι ασύμβατα.

Για τους drivers, κάνε εγκατάσταση πρώτα το chipset και μετά την κάρτα γραφικών. Από τους υπόλοιπους, κάνε εγκατάσταση μόνο αν δεν έχει αναγνωριστεί κάτι αυτόματα, αλλιώς άσε τους drivers των Windows.

Καλύτερα είναι να εγκαταστήσεις ξεχωριστά τα Windows και τους drivers, για να αποφύγεις το ενδεχόμενο ασυμβατότητας κάποιου driver. Αφού εγκαταστήσεις τους drivers και βεβαιωθείς πως όλα λειτουργούν, μπορείς να φτιάξεις DVD με ενσωματωμένους drivers.

nikos apostolou απάντησε πριν 8 έτη

Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Επειδή δεν μπορώ να διαθέσω περισσότερα από 300 ευρώ για την αγορά μιας κεντρικής μονάδας, γι' αυτό σε ρώτησα για τις δύο αλλαγές στο τροφοδοτικό και  στην ram για τον υπολογιστή που προτείνεις. Επίσης κοίταξα και για ένα σύστημα βασισμένο σε socket 1150:
http://www.e-shop.gr/psu-corsair-vs-series-vs450-450w-power-supply-p-PER.641161
http://www.e-shop.gr/case-coolermaster-rc-241-kkn1-elite-241-black-p-PER.807675
http://www.e-shop.gr/cpu-intel-pentium-dual-core-g3260-330ghz-lga1150-box-p-PER.558491
http://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-ga-h81m-s2pv-retail-p-PER.526989
http://www.e-shop.gr/ram-corsair-cml4gx3m2a1600c9b-vengeance-lp-4gb-2x2gb-pc3-12800-dual-channel-kit-blue-p-PER.549328
http://www.e-shop.gr/hdd-toshiba-dt01aca050-500gb-sata3-p-PER.333616
http://www.e-shop.gr/samsung-dvd-rw-sh-224fb-bebe-sata-black-bulk-p-PER.321051
http://www.e-shop.gr/coolermaster-r4-s2s-12ak-gp-silent-fan-120mm-si1-p-PER.806503
Ανάμεσα σε αυτές τις δύο κεντρικές μονάδες ποιά να προτιμήσω; 
Η μόνη χρήση που θα κάνω είναι πλοήγηση στο internet, καμιά ταινία και σπάνια κάνα έγγραφο στο word. Νομίζω πως θα είμαι εντάξει, διότι βλέπω από άλλα συστήματα τα οποία έχουν πιο παλιούς επεξεργαστές και τις μισές ram και είναι αξιοπρεπέστατα. 

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Δεν θα δεις καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε αυτή την κατηγορία ανάμεσα σε Intel και AMD. Πάντως σε socket 1150 θα βρεις οικονομική μητρική με τέσσερις θέσεις RAM, για πιθανή μελλοντική αναβάθμιση.

Εντάξει είναι οι μνήμες και το τροφοδοτικό.

nikos apostolou απάντησε πριν 8 έτη

Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Η σύνθεση της κεντρικής μονάδας που σου ανέφερα παραπάνω (με το socket 1150) είναι σωστή; Σκέφτομαι να προτιμήσω αυτή με το socket 1150 διότι μπορώ να κάνω και μελλοντικές αναβαθμίσεις με intel i3, i5, ακόμα και i7. Σκέφτομαι να επιλέξω μητρική gigabyte διότι είμαι πολύ ευχαριστημένος απ' τον προηγούμενο υπολογιστή ο οποίος είχε την συγκεκριμένη μάρκα. το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει η gigabite οικονομικές μητρικές με 4 θέσεις για ram. Οπότε θα βολευτώ προσωρινά με τα 4 gb ram και αν μελλοντικά δεν με καλύπτουν παίρνω 2χ4gb ram. Μετά από έρευνα που έκανα στο internet στην κατηγορία επεξεργαστών που ψάχνω η amd είναι καλύτερη στα ενσωματωμένα γραφικά(gpu). Με την intel θα έχω πρόβλημα με την onboard του επεξεργαστή επειδή είναι πιο υποβαθμισμένη απ΄την amd; Βλέπω πως η μητρική gigabyte που έχω στο link προσφέρει μέχρι 1 gb γραφικά. Άρα ο συνδιασμός γραφικών μητρικής gigabyte και επεξεργαστή intel θα προσφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Η σύνθεση είναι εντάξει. Όμως δεν είναι με κανένα τρόπο σωστή κίνηση να πάρεις μητρική με δύο θέσεις RAM, μόνο και μόνο για να γράφει Gigabyte επάνω. Μια φθηνή μητρική είναι μια φθηνή μητρική, ό,τι μάρκας και αν είναι, θα έχει χειρότερους πυκνωτές και χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής για να κρατήσει χαμηλά το κόστος.

Από τη στιγμή που δεν θα παίζεις παιχνίδια, δεν έχει σημασία η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, θα σε καλύψει πλήρως για οποιαδήποτε άλλη εργασία.