Beg Konstadinos Dena ρώτησε πριν 5 έτη

Γεια σας. Είμαι καινούριος στον χώρο του pc building, και θέλω να φτιάξω ένα καλό PC για gaming, video editing και video recording κατά την διάρκεια του gaming. Έχω διαλέξει τα εξής κομμάτια:
Κουτί: Aerocool Aero-500 (Window)
CPU: AMD Ryzen 7 3700X Box
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6GB OC (GV-N166TOC-6GD)
SSD: Adata XPG SX8200 Pro 256GB
HDD: Western Digital Blue 3.5" 2TB
Ram: Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-3200MHz (CMK16GX4M2B3200C16)
DVD-RW: LG GH24NSD1
Τροφοδοτικό: Seasonic Focus Plus 650 Gold
Ανεμιστήρες: 3 Arctic F12 PWM (1 πάνω και 2 μπροστά, το κουτί έχει ήδη 1 ανεμιστήρα οπότε θα έχει συνολικά 4)
και
Μητρική: Asrock X570 Steel Legend
Αυτό το buitd θα είναι αποδοτικό για την δουλειά που θέλω; Χρειάζεται να αλλάξω κάτι; Αν ναι, τι θα μου προτείνατε; Να σημειώσω ότι το κουτί το έχω ήδη αγοράσει. Θα ήθελα επίσης την γνώμη σας για την μητρική, παρόλο που ξέρω ότι είναι καλή και μάλιστα πλήρως συμβατή με τον Ryzen 7 3700X θα προτιμούσα να πάρω μια X470 όπου είναι πιο οικονομική, αλλά επειδή δεν έχω την δυνατότητα να κάνω bios update μήπως ξέρετε ποια μοντέλα είναι πλήρως συμβατά με τον Ryzen 7 3700X; Αν όχι, μήπως έχετε να μου προτείνετε μια πιο οικονομική ή μια πιο καλή X570 από αυτή που αναφέρω; Το budget, χωρίς το κουτί, δεν θα ήθελα να ξεπερνάει τα 1200 ευρώ (τις τιμές τις έχω υπολογίσει από το skroutz από τα καταστήματα που είναι όσο πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας εκτός από τα κομμάτια που είναι διαθέσιμα στο foxstore)

9 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα φίλε μου

Έχεις συνδυάσει μία κάρτα που προορίζεται κυρίως για 1080p gaming με έναν πολύ ισχυρό επεξεργαστή.

Ο πολύ ισχυρός επεξεργαστής θα βοηθήσει αρκετά στο video editing, αλλά στο gaming μεγαλύτερη σημασία έχει η κάρτα γραφικών.

Αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινες σε έναν Ryzen 5 και τα επιπλέον χρήματα τα έδινες για μια καλύτερη κάρτα γραφικών, θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, στη σύνθεση των 1200€ προτείνουμε έναν Ryzen 5 3600 με μια RX 5700 XT.

Τα περισσότερα καταστήματα αναλαμβάνουν να κάνουν BIOS update, αν το ζητήσεις. Οπότε, καλύτερα να πας σε μια X470 και να επενδύσεις τα επιπλέον χρήματα αλλού.

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 5 έτη

Γεια σου Γιώργο,
 
Σε ευχαριστώ για την πρόταση αυτή, αλλά επειδή με ενδιαφέρει περισσότερο το video editing (για προσωπική χρήση και ίσως για κάποια gameplay για να ανεβάσω στο youtube) δεν θα ήθελα να κόψω από τον επεξεργαστή για να πάρω καλύτερη κάρτα γραφικών. Εξάλλου με ενδιαφέρουν αρκετά και οι θερμοκρασίες και πόσα watt θα χρειαστεί να καταναλώσει το PC.
Επίσης δεν είμαι απαιτητικός gamer, για να καταλάβεις, έπαιζα παιχνίδια σε laptop με CPU: AMD A9 9420 και GPU: Radeon R5 (stoney age) (δεν παίζω πια στο laptop διότι συνάντησα κάποιο θέμα με τα windows και επειδή δεν έχω χρόνο για να το λύσω χρησιμοποιώ linux με dual boot και συμβιβάζομαι με ότι παιχνίδια έχω στο steam για linux). Επίσης, η οθόνη που έχω είναι 1920x1080 και τρέχει 75hz. Οπότε με 1080p, τα πάντα ρυθμισμένα στο high και με το λιγότερο 60-70 fps είμαι ικανοποιημένος.

Όσο για την μητρική, εφόσον τα περισσότερα καταστήματα αναλαμβάνουν να κάνουν BIOS update, σκέφτομαι να πάρω την Asrock X470 Master SLI και με τα χρήματα που μένουν να πάρω καλύτερα την κάρτα γραφικών Gigabyte GeForce RTX 2060 6GB Gaming OC PRO rev 1.0 αντί για την Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti 6GB OC.

Πόση καλύτερη απόδοση θα υπάρχει από το αρχικό build αν αλλάξω την μητρική και την κάρτα γραφικών στα 2 κομμάτια που αναφέρω; Οι θερμοκρασίες θα είναι ίδιες ή θα υπάρχει μικρός κίνδυνος υπερθέρμανσης; 

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 5 έτη

Διόρθωση, εννοούσα αυτό το προϊόν Gigabyte GeForce RTX 2060 6GB Windforce OC rev 1.0 αντί για αυτό Gigabyte GeForce RTX 2060 6GB Gaming OC PRO rev 1.0

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Η μητρική δεν επηρεάζει τις επιδόσεις. Αν δεν σε ενδιαφέρει το βαρύ overclock, δεν υπάρχει πρόβλημα με θερμοκρασίες σε καμία μητρική αυτής της κατηγορίας.

Η νέα κάρτα γραφικών έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις από την αρχική. Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά ούτε η διαφορά στη τιμή, οπότε επέλεξε τη.

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 5 έτη

Όχι, δεν με ενδιαφέρει το βαρύ overclock. Τελικά, μετά από λίγο ψάξιμο, κατέληξα σε αυτή την κάρτα γραφικών Gigabyte GeForce RTX 2060 Super 8GB Windforce OC η οποία, από ότι είδα, είναι πολύ καλύτερη από την σκέτη RTX 2060. Μπορεί τα λεφτά να μου φτάνουν ίσα ίσα, όμως πιστεύω ότι αξίζει να την αγοράσω. Εσύ που ξέρεις καλύτερα από εμένα σε αυτά, τι πιστεύεις;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Οι εκδόσεις Super των RTX είναι βελτιωμένες και έχουν αρκετά καλύτερες επιδόσεις από τις "απλές". Ανάλογα το παιχνίδι μπορείς να δεις μέχρι και 9% καλύτερες επιδόσεις.

Απλά αυξάνουν το κόστος και έχεις ήδη ανέβει αρκετά από το αρχικό budget σου. Αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, φυσικά και είναι καλύτερη επιλογή.

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 5 έτη

Ευχαριστώ για την βοήθεια. Ίσως κατέβω στον Ryzen 5 3600X ο οποίος έμαθα ότι σε συνδυασμό με την RTX 2060 Super θα έχει σχεδόν την ίδια απόδοση στο video editing και video recording καθώς παίζω κάποιο παιχνίδι που έχει και ο Ryzen 7 3700X, στο gaming άκουσα ότι είναι καλύτερος από τον Ryzen 7. Αλλά όπως ανέφερα και πιο πάνω επειδή δεν γνωρίζω πολλά ακόμα για CPU και GPU, εσείς στο PC Steps τι πιστεύετε;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Tα είπες λίγο ανάποδα.

Οι επιπλέον πυρήνες και threads του Ryzen 7 προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις στο video editing (αν αξιοποιεί τον επεξεργαστή) και στο video recording.

Από την άλλη, οι περισσότεροι τίτλοι παιχνιδιών δεν είναι παραμετροποιημένοι για πολλούς πυρήνες και η διαφορά στην απόδοση είναι μικρή σε σχέση με τη διαφορά στην τιμή.

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 5 έτη

Χμμ... κατάλαβα. Οπότε η καλύτερη επιλογή και η πιο οικονομική για εμένα είναι ο Ryzen 5 3600X. Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια