Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC
Angelos Antonopoulos ρώτησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα 
Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τα πολύ καλογραμμένα και ενημερωτικά άρθρα σας.
Έχω ένα laptop HP 630 το οποίο πραγματικά ''σέρνεται'' και ειδικά μετά την εγκατάσταση των W10 64bit. Σκέφτομαι να του αναβαθμίσω την RAM και να αγοράσω και εναν SSD.
H Ram που έχει τώρα είναι στα 3GB (μία 2GB και μία 1GB)
MT8JSF25664HZ 1G4D1  και  kingston hp594907-hr1-elfe αντίστοιχα.
Αναζητώντας τα μοντέλα είδα ότι κλειδώνουν στα 1333ΜΗz.
H motherboard είναι η hewlett packard  3674 version 28.14 (σας επισυνάπτω φωτογραφία από το speccy)
Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο δεν βρήκα πληροφορίες για την εν λόγω motherboard όπως μας συμβουλεύεται στο σχετικό άρθρο.
Από ''συμφραζόμενα'' από διάφορα site καταλαβαίνω ότι μπορώ να βάλω 2 ram χ 4GB 1333ΜΗΖ ή 1600ΜΗΖ. Είναι αυτό σωστό?
Επίσης κοιτώντας στο bestprice είδα την G.Skill Ripjaws 8GB (2X4GB) DDR3 1600MHz C11 SoDimm, η οποία λειτουργεί στα 1,35V ενώ τα specs των ήδη εγκατεστημένων είναι στα 1,5V. Υπάρχει συμβατότητα ή πρέπει να το αποφύγω?
Τέλος θα ήθελα μία δική σας πρόταση για RAM. Θα ήθελα να μην ξεφύγω πάνω από τα 20€.
 
Κλείνοντας με την RAM θα ήθελα και την γνώμη σας για τους κάτωθι SSD

  • Patriot Burst Elite SSD 480GB 2.5'' SATA III
  • Intenso High Performance SSD 480GB 2.5'' SATA III
  • Kingston A400 SSD 480GB 2.5'' SATA III

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας

7 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα,
 
Φαίνεται πως για τα 630 laptops η ταχύτερη μνήμη που μπορείς να τοποθετήσεις είναι 1066, δηλαδή στα 1333MHz. Ο περιορισμός μπορεί να προέρχεται είτε από τη μητρική, ή από τον επεξεργαστή (τα non-K μοντέλα είναι σχεδόν αδύνατο ή πολύ δύσκολο να ανεβούν έστω και μία "σκάλα" παραπάνω). Βρες το ακριβές μοντέλο του επεξεργαστή σου google-αρέ το, και δες τις προδιαγραφές του στο site της intel. XMP δεν ξέρω αν παίζει στο μηχάνημά σου, αλλά και πάλι μπορεί να έχεις περιορισμούς όπως ανέφερα παραπάνω. Οπότε τα 1600MHz είναι μάλλον αδύνατο να τα πιάσεις. Δες και εδώ.
 
Όσον αφoρά το voltage ή κανονική τάση για τη DDR3 είναι τα 1.5V. Σύμφωνα με το site της G.Skill, οι συγκεκριμένες μνήμες είναι DDR3L, δηλαδή υποστηρίζουν και 1.35 και 1.5V οπότε αναμένεται να λειτουργούν - πιθανόν να χρειάζεται να δώσεις το voltage manually μέσα από το BIOS, αν και θα έλεγα πρώτα να δοκιμάσεις τα defaults. Καλό θα ήταν να κάνεις τις αγορές σου από κατάστημα που δέχεται υπαναχώρηση ή αντικατάσταση.
 
Όσον αφορά τον SSD, οι Intenso, Patriot (και Adata) δεν έχουν και καλό όνομα. Οι Kingston μέτριο προς καλό, ενώ οι κλασσικές επιλογές είναι οι Samsung και Crucial (σειρά MX, όχι BX αν πρόκειται για SATA III). Δε νομίζω να αξίζει για μια μικρή διαφορά στην τιμή να βάλεις κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία ή και απώλεια δεδομένων ή προσωπικής σου εργασίας. Πρόκειται για τη μονάδα αποθήκευσης, δηλαδή για το πιο κρίσιμο component ενός υπολογιστικού συστήματος.
 
Να σημειώσω ότι η αναβάθμιση οπωσδήποτε αξίζει, με μόνο 3GB μνήμη έχεις πολύ ram<->hdd swapping, δλδ ο δίσκος σου πρέπει μάλλον να δουλεύει συνεχώς, και πρόκειτα για έναν hdd, δηλαδή πολύ πιο αργό από έναν ssd. Κι όταν τρέχει και κάποια βαριά background process, όπως Windows Update, Indexer, Telemetry, Shadow Copy Service κλπ το σύστημα είναι τόσο απασχολημένο που δε μπορείς να κάνεις ουσιαστικά τίποτε παρά μόνο να το περιμένεις.

Angelos Antonopoulos απάντησε πριν 8 μήνες

ευχαριστώ πολύ για την άμεση απόκριση.
Το μοντέλο του επεξεργαστή είναι Intel pentium P6200.
To γκουγκλαρα όπως μου πρότεινες και μου έβγαλε ότι οι υποστηριζόμενες μνήμες είναι DDR3 800/1066 και μέχρι 8GB.
Οπότε με όλα τα δεδομένα θα ήθελα αν δεν σου κάνει κόπο να μου πρότεινες ένα συνδυασμό SSD + Ram (2x4GB) που θα πίστευες ότι θα ήταν η βέλτιστη οικονομοτεχνικά.
Ευχαριστώ και πάλι για τον πολύτιμο χρόνο σου

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 μήνες

Καλησπέρα Άγγελε! Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να βρεις τι υποστηρίζει η μητρική, απλά επέλεξες μνήμες στην ίδια συχνότητα με τις τωρινές.

Με το voltage δεν θα έχεις πρόβλημα, αρκεί να μη συνδυασεις μνήμες με διαφορετικό. Ο συνδυασμός μερικές φορές προκαλεί κάτι κουφά προβλήματα, αν και θεωρητικά δεν θα έπρεπε. Οι GSKIll που αναφέρεις φαίνονται μια χαρά.

Όπως είπε και ο Χρήστος, καλό είναι να δώσεις κάτι παραπάνω και να πας σε Samsung SSD. Οι πολύ οικονομική δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Μια μικρή επισήμανση, επειδή βλέπω σε skroutz και bestprice δεν υπάρχει διαθεσιμότητα DDR3 της G.Skill στα 1333MHz, οι 1600MHz αναμένεται ότι θα λειτουργούν επίσης, αν και σε συχνότητα 1333MHz ενδεχομένως - στην περίπτωση αυτή μάλιστα μπορεί να σου βγάλει και 1-2 states λιγότερο latency. Αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η αρχιτεκτονική είναι συμβατή. Όπως γράφουν και στο 1ο link, It is very hard to find the right memory for notebooks with the chipset your model has. You have to make sure that the memory has 8 little black chips on each side of the circuit board, not 4. Δηλαδή είναι η αρχιτεκτονική τους μια πιθανή αιτία ασυμβατότητας, κι όχι η μεγαλύτερη ταχύτητα. Καλό θα ήταν να το κάνει τεχνικός, σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται οπωσδήποτε συνεννόηση με το κατάστημα (δυνατότητα αντικατάστασης), για την περίπτωση που δε λειτουργήσουν.
 
Για τον SSD, όπως είπαμε μια αξιόπιστη μάρκα, και καλύτερα 250 ή 500 GB, όχι 120.
 
Με την παραπάνω αναβάθμιση, με κόστος 40-50€, θα έχεις ένα laptop με αποδεκτές επιδόσεις, αν και όχι γρήγορο, εφόσον ο επεξεργαστής είναι 2C/2T και σε λίγα GHz, αλλά πάντως δε θα έχει καμμία σχέση με την απόδοση που έχει τώρα.

Angelos Antonopoulos απάντησε πριν 8 μήνες

Σας ευχαριστώ πολύ και τους 2 για όλες τις απίθανες πληροφορίες που μου δώσατε και για τον χρόνο που αφιερώσατε.
Θα ρωτήσω τον τεχνικό στο κατάστημα για αυτό που αναφέρετε "8 little black chips on each side of the circuit board, not 4". Εγώ δεν.
Σκεφτόμουν μήπως αντί να πάω στα 1600ΜΗΖ μήπως πάω στα 1060ΜΗΖ καθώς με βάση το μοντέλο του επεξεργαστή (Intel pentium P6200), το google μου έβγαλε ότι οι υποστηριζόμενες μνήμες είναι DDR3 800/1066

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 8 μήνες

Καμμιά φορά γίνεται σύγχυση με τα MHz και το bandwidth. Η μνήμη PC3-10600 είναι στα 1333MHz: memory - Is all DDR3 1333MHz RAM PC3-10600? - Super User.  Γιατί το site intel γράφει 800/1066MHz δεν ξέρω, αυτή που έχεις ήδη είναι PC3-10600/1333MHz και λειτουργεί.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 8 μήνες

Πάντα οι επεξεργαστές γράφουν χαμηλότερες μέγιστες συχνότητες απ' ότι υποστηρίζου οι μητρικές στο τέλος. Αν η μητρική υποστηρίζει μια συχνότητα χωρίς περιορισμό, δεν υπάρχει θέμα.