Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΑγορά οθόνης και συνδεση με λάπτοπ usb-c
Κώστας Σιώπης ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα,
Πρόκειται να αγοράσω οθόνη για σύνδεση με λάπτοπ. Το λάπτοπ χρησιμοποιείται για εργασία από το σπίτι (κανονικά, 8ωρο). Σχεδόν αποκλειστικά office, με outlook και ταυτόχρονα 2 excel ή ένα word ή αντιγραφή από word σε word. Σε φάση μη εργασίας, βασική επεξεργασία φωτογραφίας, οργάνωση αρχείων, φακέλων κλπ σε δίσκο και NAS. Πολύ σπάνια προβολή στο youtube ή ταινίας. Έχω προβληματισμό σχετικά με το είδος της οθόνης αλλά και με τη σύνδεση.
Αρχικά για τη σύνδεση, το λάπτοπ (huawei matebook x pro 2020, i5-10210U με intel uhd620 και nvidia mx250 2gb, windows 11) έχει 2 θύρες usb-c. Δίνοντας serial number στην αντιπροσωπεία με ενημέρωσαν ότι το usb-c μπορεί να δώσει σε εξωτερική οθόνη μέχρι 4k αλλά δεν μπορούσαν να πουν κάτι για Ρυθμό ανανέωσης (hz). Υπάρχει και αντάπτορας που βγάζει hdmi αλλά από ο,τι διάβασα ειναι καλύτερα να πάω απευθείας από τη usb-c στη usb-c της οθόνης. Έχω μια αμφιβολία για το τι μπορεί να δώσει αυτή η σύνδεση. Δεν μιλάμε για παιχνίδια αλλά πχ να βλέπεις κανονικά βίντεο σε 4Κ.
Σχετικά με τον τύπο οθόνης, έχω 3 επιλογές (απαραιτήτως με usb-c και για τροφοδοσία αλλά και hub) και κατανοώ ότι ίσως είναι προσωπικό ζήτημα. Παρ' όλα αυτά, τις καταγράφω:
1. 27" qhd. Ίσως η πιο λογική επιλογή. καλή ανάλυση και καλό μέγεθος. Κι αν φοβάμαι για το hardware, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα το λάπτοπ να τροφοδοτήσει σε αυτή την ανάλυση. Σίγουρα η δουλειά θα βγαίνει και λογικά 2 παράθυρα θα εμφανίζονται άνετα.
2. 32" 4Κ. Ίσως να είναι το μέλλον και να πάρω αυτήν και να ησυχάσω. Βέβαια πιθανότατα να είναι αρκετά μεγάλη για την παραπάνω χρήση και μάλιστα σε ένα κανονικό, όχι μεγάλο γραφείο. Σχετικά με την τιμή, δεν ξεφεύγει πολύ κατά μέσο όρο από την 27 οπότε προκαλεί. Βέβαια πιστεύω ότι ακόμα και στις 32 θα κάνω κάποια μεγέθυνση στα windows οπότε η διαφορά με το qhd θα είναι υπαρκτή αλλά όχι αυτή των απόλυτων αναλύσεων.
3. 34" ultrawide 3440x1440. Εντυπωσιακή και πανέμορφη. Πιο ακριβή. Ίσως τύχουν φορές που θα εκμεταλλευτώ τη δυνατότητα για 3 παράθυρα στη σειρά. Αν το ατού είναι παιχνίδια και ταινιες, αυτά θα είναι σπανιότατα. Δεν ξέρω αν αξίζει αλλά με ενθουσιάζει. Νιώθω ότι έχω πανοραμική εικόνα και γάτο οπτικό πεδίο αντί να κοιτάω ένα κουτί. Βέβαια τις είδα σε κατάστημα, δεν είχα τη δυνατότητα για χρήση. Ακόμα και η μετακίνηση του ποντικιού από τη μια μεριά στην άλλη ίσως είναι θέμα. Και βέβαια πιο ακριβή αυτή που θέλω να πάρω από πολλές 32 4Κ. 
Το βασικό μου ερώτημα έχει σχέση με τον αν θα είμαι εντάξει με τη σύνδεση( κατά πρώτον για qhd και ακόμα καλύτερα για 4Κ) 
Για την επιλογή οθόνης, θα ήθελα απλώς μια προσέγγιση, μια ψήφο. Το ποσό είναι μέχρι 500 αλλά προφανώς συνυπολογίζεται ότι για την 27" θα απαιτηθούν 300-350.
Ευχαριστώ ειλικρινά εκ των προτέρων,
 

1 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Κώστα, σίγουρα οθόνη δεν παίρνεις κάθε χρόνο, συνεπώς η επιλογή της θα είναι κάτι το οποίο θα αντέξει στο χρόνο..Επίσης σημαντικό είναι να μπορέσεις να την δεις και από κοντά, για να ξέρεις εάν όντως σε ικανοποιεί η εικόνα. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρεις πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξεις μεταξύ των 3 και 4. Η ανάλυση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία από τη στιγμή που δεν σε ενδιαφέρει τόσο η αναπαραγωγή περιεχομένου...συνεπώς από τη στιγμή που είδες από κοντά την ultrawide και ικανοποιήθηκες από το οπτικό αποτέλεσμα νομίζω ότι θα είναι και η καλύτερη επιλογή..Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα μέσω usb C δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα..Σε αυτή την περίπτωση, μία εξαιρετική επιλογή είναι αυτή.