Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΔιάφοραΑγορά Πληκτρολογίου και Ποντικιού για Gaming
Beg Konstadinos Dena ρώτησε πριν 4 έτη

Γεια σας, σκέφτομαι να αγοράσω το πολύ σε 2 μήνες ένα budget μηχανικό πληκτρολόγιο για gaming μέχρι 50€ και ένα gaming mouse το πολύ 20€ και να είναι όσο γίνεται αρκετά καλά και ποιοτικά και τα 2 (φθηνό αλλά όχι φθηνιάρικο δηλαδή).
Έχω ήδη ψάξει για μηχανικά πληκτρολόγια αλλά δεν είμαι σίγουρος ποιο θα μου ταίριαζε περισσότερο και θα ήθελα την βοήθεια σας.
Καταρχάς είμαι ανάμεσα σε 2 switches και σε 2 πληκτρολόγια (τα οποία είναι διαθέσιμα και στα 2 switches που είμαι ανάμεσα).
Τα 2 αυτά switches είναι τα Outemu Blue και Outemu Red. Γνωρίζω ποια είναι η διαφορά τους, όμως επειδή δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει μηχανικό πληκτρολόγιο δεν ξέρω ποιο θα ήταν καλύτερο για εμένα. Είμαι ένας casual gamer που παίζει πολλών ειδών παιχνίδια με πληκτρολόγιο και μέσα σε αυτά είναι και τα fighting games.
Τα πληκτρολόγια στα οποία είμαι ανάμεσα είναι τα εξής:
Motospeed CK108
Motospeed Inflictor CK104 RGB Silver

Ποιο από τα 2 θα προτείνατε να πάρω και ποια switches?

Επίσης είμαι ανάμεσα σε αυτά τα 2 ποντίκια:
Trust GXT 133 Locx
Motospeed V30 Black
Ποιο απο τα 2 προτείνετε?
Ή έχετε κάτι καλύτερο να μου προτείνετε και για ποντίκι και πληκτρολόγιο στα λεφτά που ανέφερα?

6 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Κωνσταντίνε

Η επιλογή διακοπτών εξαρτάται από το τι βολεύει τον κάθε χρήστη. Σε ενδιαφέρει οι διακόπτες να έχουν μεγάλη ανάδραση ή μέτρια; Θέλεις ο θόρυβος να είναι περιορισμένος;

Όσο αφορά το ποντίκι, το Motospeed V30 είναι άριστη επιλογή για το κόστος του. Το έχω κι εγώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Γίωργο
Η αλήθεια είναι πως δεν με νοιάζει πολύ η ανάδραση, και τον θόρυβο θα ήθελα να είναι όσο γίνεται περιορισμένος.
Ένας φίλος μου μου πρότεινε τα εξής κομμάτια αν μπορώ να διαθέσω παραπάνω χρήματα:
Για keyboard: HyperX Alloy FPS (Cherry MX Red or Blue) ή CoolerMaster CK550 (Gateron Brown)
και για mouse: Logitech G203 Prodigy Black.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να διαθέσω περισσότερα χρήματα για να πάρω το CoolerMaster CK550 (Gateron Brown) με το Logitech G203 Prodigy Black ή να πάρω το HyperX Alloy FPS (Cherry MX Red) και να μην πάρω ακόμα ποντίκι, αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολή να ξοδέψω τόσα σε ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι εκτός και αν αξίζει. Ο φίλος μου μου είπε πως το G203 και οποιοδήποτε μηχανικό πληκτρολόγιο της CoolerMaster αξίζει πάρα πολύ. 
Εσύ Γιώργο τι προτείνεις να πάρω;
Αξίζει να πάρω το Logitech G203 Prodigy Black με ένα από τα 2 πληκτρολόγια που μου πρότεινε ο φίλος μου; Ή αξίζει περισσότερο και λόγο οικονομικού το Motospeed V30 με το Motospeed Inflictor CK104 Silver (Outemu Red) (λόγο θορύβου μάλλον θα πάω σε red);
Να σημειωθεί πως το ποντίκι και πληκτρολόγιο που χρησιμοποιώ τώρα είναι το Logitech Desktop MK120. Οπότε πιστεύω πως το upgrade θα είναι μεγάλο με όποιο ποντίκι και πληκτρολόγιο επιλέξω να αγοράσω

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 4 έτη

Γενικά οι blue διακόπτες προτιμούνται από τους typists παρά από τους gamers, γιατί τους αρέσει το επιβεβαιωτικό click. Στο gaming, το click μπορεί να είναι και ενοχλητικό, ιδιαίτερα για επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οι red διακόπτες γενικά δεν προτιμούνται από τους typists, γιατί είναι πολύ μαλακοί, με αποτέλεσμα να κάνεις εύκολα λάθη (πάτημα πλήκτρων κατά λάθος). Όσον αφορά τον θόρυβο, μην περιμένεις ότι οι red είναι και αθόρυβοι, αλλά ο θόρυβος προκαλείται όταν το πλήκτρο χτυπά κάτω - αν δεν το τερματίζεις δεν κάνουν θόρυβο. Δες και τους black, οι οποίοι είναι linear σαν τους red, αλλά χρειάζονται περισσότερη δύναμη. Οι γνώμες εδώ ποικίλουν, πολλοί τους θεωρούν τη σωστή λύση τόσο για gaming όσο και για typing, ενώ κάποιοι άλλοι τους θεωρούν κουραστικούς. Λόγω της μεγαλύτερης δύναμης που χρειάζονται, ίσως το χτύπημα κάτω να μην είναι τόσο δυνατό. Νομίζω το καλύτερο θα ήταν να πας σε ένα κατάστημα και να τα αξιολογήσεις μόνος σου.
Και μια που μίλησες για Cherry, θα έλεγα να μην τους προτιμήσεις, καθώς ενώ η ποιότητα κατασκευής τους είναι άριστη, έχουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται hysteresis, όπου το release point βρίσκεται πιο ψηλά από το actuation point. Δηλαδή, για να επαναλάβεις το ίδιο keystroke θα πρέπει πρώτα να ανεβάσεις το πλήκτρο σχεδόν μέχρι επάνω, για να μπορέσεις να το ξαναπατήσεις. Αυτό το λατρεύουν οι typists, γιατί αποφεύγονται τα διπλά πατήματα, αλλά το μισούν οι gamers γιατί δυσκολεύει τις γρήγορες κινήσεις (double tap). Στους Cherry blue η υστέρηση είναι μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους Cherry. Για gaming η Cherry έχει ειδικούς διακόπτες, με την κωδική ονομασία speed (πχ Cherry Speed Silver). Στους διακόπτες των υπόλοιπων εταιρειών το release point βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το actuation point, απ' όσο γνωρίζω.
Για τα πληκτρολόγια που ανέφερες, θα έλεγα να αποφύγεις το CK104, λόγω της non-standard διάταξης των πλήκτρων: τα F-keys είναι κολλητά με τα πλήκτρα των αριθμών, χωρίς κενό ενδιάμεσα. Δεν ξέρω αν το θεωρείς λεπτομέρεια, αλλά να έχεις πχ το PgUp κολλητά με Pause/Break είναι νομίζω εργονομικό πρόβλημα, κι αν συμβαίνει μάλιστα να έχεις διαφορετικό στο σπίτι απ' αυτό στη δουλειά, η προσπάθεια να προσαρμόζεσαι σε δύο διαφορετικά layouts θα σου προκαλεί συνεχή εκνευρισμό. Ακόμα, το CK108 έχει software για macros, ρύθμιση φωτισμού για κάθε πλήκτρο χωριστά και σε όποια RGB τιμή θέλεις, ακόμα και wrist rest (εντάξει, ένα κομμάτι σκληρό πλαστικό είναι, αλλά έστω), ενώ η διαφορά στην τιμή είναι ασήμαντη. Δες ακόμα και το CK103 με side-printed χαρακτήρες, για κάτι διαφορετικό. Τα HyperX και CoolerMaster είναι σε άλλη κατηγορία τιμής σε σχέση με τα Motospeed (και με τέτοια τιμή για διακόπτες Gateron, δεν το λες και vfm).

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 4 έτη

Για τον θόρυβο δεν περιμένω να είναι αθόρυβοι οι red switches. Όσο για τους black δεν θα ήθελα να χρειάζεται πολύ δύναμη για να πατήσω το κουμπί, αλλά θα ψάξω να δω μήπως μπορώ να δοκιμάσω τα πληκτρολόγια σε κάποιο κατάστημα. Για το CK104 δεν ξέρω αν θα με πείραζε που δεν θα έχει κενό με τα F-keys αλλά μπορώ να δω το πρόβλημα.
Το CK103 ωραίο φαίνεται εμφανισιακά (δεν μπορώ να συγκρίνω κάτι άλλο εφόσον έχει τους ίδιους διακόπτες με το CK108, και το RGB δεν με ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου). Οπότε θα δοκιμάσω και τα 2 μοντέλα σε κάποιο κατάστημα.
Ευχαριστώ πολύ που με βοηθήσατε να καταλήξω σε μια αρκετά καλή επιλογή από πολλές πλευρές (πιο πολύ για κατηγορία switches εννοώ. Το μοντέλο θα το διαλέξω ανάλογα με τα γούστα μου)
Επίσης, για το ποντίκι ποιο προτείνετε τελικά? Το Logitech G203 Prodigy Black ή το Motospeed V30?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Και τα δύο ποντίκια φαίνονται άριστες επιλογές, αλλά θα πήγαινα στο Motospeed επειδή είναι lazer και θεωρητικά έχει καλύτερη απόκριση. Βέβαια, πλέον και τα optical λειτουργούν άψογα. 

Beg Konstadinos Dena απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας. Στην αρχή δεν ήμουν καθόλου σίγουρος για κανένα από τα προϊόντα, μόνο ότι reviews είχα δει (τα οποία και αυτά βοήθησαν φυσικά), αλλά τώρα πιστεύω έχω βρει αυτά που θα μου ταιριάζουν.