wwww wwwwww ρώτησε πριν 6 έτη

Έχω κάνει μία σύνθεση υπολογιστή και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Το σύστημα προορίζεται για να τρέχει αλγορίθμους machine learning σε δύο κάρτες γραφικών. Θεωρητικά ας πούμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στα χρήματα, αλλά ούτε και διάθεση να πληρώσω κάτι που δεν υπάρχει λόγος.
Ξεκινώντας λοιπόν από τις κάρτες γραφικών επιλέχθηκαν δύο nvidia rtx 2080 ti. Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι. Στη συνέχεια κάθε επόμενο κομμάτι επιλέχθηκε με γνώμονα τις κάρτες γραφικών.
Για επεξεργαστή intel i7-9800X (αν και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη) καθώς είναι και ο φθηνότερος με περισσότερα από 32 pci lanes (44 για την ακρίβεια). Επίσης, επέλεξα το συγκεκριμένο επεξεργαστή γιατί δε βρίσκω λόγο να δώσω γύρω στα 300 ευρώ για 2 πυρήνες επιπλέον (έχοντας ήδη 8) π.χ. για τον i9-9820X ή και κάτι παραπάνω για τον i9-9900Χ που έχει και λίγο περισσότερη cache.
Εν συνεχεία επιλέχθηκαν μνήμες 64GB DDR4 Quad 2666MHz. Ήμουν μεταξύ G.Skill και Corsair και επέλεξα G.Skill λόγο του CL15, έναντι του CL16 της Corsair. Έμεινα στα 2666MHz γιατί απ' όσα κατάλαβα κατά την έρευνα που έκανα, δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο υπερβαίνοντας την ταχύτητα μνήμης που συνιστά ο επεξεργαστής. Όσον αφορά το μέγεθος της μνήμης, η κάθε κάρτα γραφικών έχει 11GB μνήμη συνεπώς τα 32GB θα ήταν οριακά.
Για μητρική την MSI X299 Tomahawk AC, θα ήθελα η μητρική να έχει wifi και αυτή ήταν η φθηνότερη Χ299 που υποστηρίζει και τα προηγούμενα κομμάτια. Τέλος, έναν NVMe 970 Evo Samsung 256GB, δυο σκληρούς δίσκους 2TB στα 7200rpm για RAID 1 και τροφοδοτικό Super Flower Leadex 80 Plus Titanium 1600W.
Συνοψίζοντας,
2 - NVIDIA RΤΧ 2080 Τi
INTEL i7-9800X
G.Skill Ripjwas V DDR4 2666MHz 64GB Quad
MSI X299 Tomahawk AC
NVMe 970 Evo Samsung 256GB
2 - HDD 2TB 7200rpm
Super Flower Leadex 80 Plus Titanium 1600W
Πως σας φαίνεται η σύνθεση, θεωρείται ότι καλό θα ήταν αλλαχθεί κάποιο κομμάτι;
Για ψύξη και κουτί δεν έχω ψάξει ακόμη (αν και μέχρι να κυκλοφορήσει ο επεξεργαστής υπάρχει χρόνος), αν έχετε να προτείνεται κάτι καλοδεχούμενο.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το pcsteps για όλη τη βοήθεια και το υλικό που παρέχει, άρθρα, βίντεο, κτλ. Όπως καταλαβαίνετε και από τη σύνδεση, υποθέτω, έχω διαβάσει και δει τα πάντα !
Υ.Γ. Εκτός από το patreon (που είναι μηνιαία συνδρομή), δεν βρήκα κάπου donation για συγκεκριμένο ποσό, υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,
Από τη στιγμή που η δεύτερη γενιά Threadripper έχει περισσότερους πυρήνες, threads, και καλύτερη απόδοση σε αυτού του είδους τις multithreaded εργασίες, δεν βλέπουμε κανένα αντικειμενικά σοβαρό λόγο να παραμείνεις σε Intel.
Σε αντίθεση με τους Intel, στους Ryzen όσο υψηλότερη συχνότητα RAM βάλεις, τόσο το καλύτερο, ανεξαρτήτως του CAS Latency, λόγω του Infinity Fabric.
Για κάρτες γραφικών, θεωρητικά η Quadro P100 είναι πιο κατάλληλη για machine learning, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτή τη χρήση.
Ουσιαστικά είναι σαν την Tesla P100, αλλά σχεδιασμένη σαν πλήρης κάρτα γραφικών. Η Tesla δεν έχει καν έξοδο γραφικών ή δική της ψύξη, καθώς απευθύνεται σε servers, και ψύχεται από το σύστημα του ίδιου του server.
Έχει κυκλοφορήσει βέβαια και η νεότερη γενιά GV100, που είναι αντίστοιχη των Tesla V100. Αλλά το κόστος ξεφεύγει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόνο από εξωτερικό βλέπουμε να μπορείς να παραγγείλεις τις συγκεκριμένες κάρτες, δεν φαίνεται να τις φέρνει κάποιο κατάστημα στην Ελλάδα.
Πάντως, τα 1600W είναι υπερβολικά όποιο συνδυασμό καρτών γραφικών και αν επιλέξεις. Εκτός αν στο μέλλον σκοπεύεις να αυξήσεις τον αριθμό των καρτών γραφικών.
Δεν έχουμε κάποια άλλη επιλογή για Donation, καθώς για παράδειγμα οι όροι του PayPal έχουν αρκετές προϋποθέσεις. Μπορείς πάντοτε να μπεις για ένα μήνα στο Patreon και να βγεις πριν τον δεύτερο.