ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ρώτησε πριν 2 έτη
Γειά σας. Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα σύστημα που θέλω να στήσω με budget μέχρι 300 – 400 ευρώ max . Με κάποια πράγματα που θα χρησιμοποιηθούν από παλιότερο σύστημα όπως (Κουτί, ssd, τροφοδοτικό) δεν θέλω να ξεφύγει στο budget. Ο υπολογιστής θα είναι για δουλειές γραφείου, ελάχιστο gaming αλλά επίσης βασικό για να τρέχω Virtual Machine (Εικονικούς servers Για δοκιμές τεστ κλπ λόγω δουλειάς ). 
Έχω 2 πράγματα στο μυαλό μου και θα ήθελα την γνώμη σας επάνω σε αυτά ώστε να με διευκολύνετε στην επιλογή και φυσικά την δική σας πρόταση αν έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνεται. 
Λοιπόν… 
1η περίπτωση 
CPU: Ryzen 3 3200G  
MO:? Μια καλή επιλογή με ενσωματωμένα γραφικά και προοπτική μελλοντικής αναβάθμισης με καλύτερο επεξεργαστή π.χ. 3600 και ξεχωριστή κάρτα γραφικών 
RAM: Στα 3200Mz με CL14 

2η περίπτωση :
 CPU: Ryzen 5 3600
MO: MSI Tomahawk Max ή κάποια άλλη αν έχετε να προτείνεται 
RAM: Στα 3200Mz με CL14
GPU:? Επειδή δεν είναι για ιδιαίτερο gaming ποια θα ήταν καλή επιλογή;

Στο σύστημα δεν θα ασχοληθώ με Overclock. Επίσης έχω ακόμα δύο ερωτήσεις. Στις μνήμες καλό είναι να είναι με CL 14 ή 16 για την δουλειά που το χρειάζομαι; και το ρωτάω καθαρά λόγω τιμήςκαι δεύτερη ερώτηση στα chipset ποια η διαφορά B450 και X470 και πιο είναι καλύτερο για επιλογή μητρικής;
Θα ήθελα να ακούσω και την δική σας πρόταση.
Ευχαριστώ προκαταβολικά! 

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη

Ενσωματωμένα γραφικά έχουν οι επεξεργαστές και όχι η μητρικές. Λογικά κάπου μπερδεύτηκες.

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις, θεωρώ τη δεύτερη καλύτερη. Από τη στιγμή που θα τρέχεις πολλά VMs, χρειάζεται ο ισχυρότερος επεξεργαστή.

Η Tomahawk Max είναι άριστη επιλογή και δεν χρειάζεται BIOS update. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και στην πρώτη σύνθεση.

Για κάρτα γραφικών θα μπορούσες να δεις κάποια GTX 1050 ή GTX 1050 ti, τις οποίες μπορείς να βρεις με κάτω από 150€.

Αν θέλεις να παραμείνεις σε χαμηλό κόστος, καλό είναι να αποφύγεις να πάς σε μνήμες με CAS κάτω από 15. Φυσικά, αν πετύχεις κάποια προσφορά με καλύτερα χαρακτηριστικά σε όμοιο κόστος, την προτειμάς.

Σε κάποιες λίγο ακριβότερες X470 θα πετύχεις καλύτερα VRM, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές. Αν θέλεις ένα πραγματικά καλύτερο chipset και πακέτο, πας σε X570.

ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ απάντησε πριν 2 έτη

Έχεις ένα δίκιο έτσι όπως το έγραψα… Εννοούσα να υποστηρίζει τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή 3200g. Με την έννοια ότι αν δεν βάλεις ξεχωριστή κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής έχει ενσωματωμένα γραφικά πρέπει και η μητρική να υποστηρίζει τον επεξεργαστή και να σου δίνει εξόδους εικόνας σωστά; 
Σε ευχαριστώ πάντως για την απάντηση 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Σωστά, απλά δεν θα βρεις κάποια μητρική που να μην έχει σχετικές εξόδους. Σχεδόν πάντα υποστηρίζουν κάποιο μοντέλο επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά, οπότε πάντα διαθέτουν και θύρες εικόνας.