Αλέξανδρος Ρούσσης ρώτησε πριν 7 έτη

Γεια σας,
Επειδή το άρθρο σχετικά με την ψύξη υπολογιστή είναι λίγο παλιό:https://www.pcsteps.gr/26514-ψύξη-υπολογιστή-με-αέρα-νερό-λάδι/  θα ήθελα να μάθω αν σήμερα υπάρχει κάτι καλύτερο απο αυτή την ψύκτρα: CoolerMaster-Hyper-212-EVO και αυτή την θερμική αλοιφή: Arctic-Silver-5-3-5gr.Έχω τον υπολογιστή για gaming που είχα δεί στο άρθρο σχετικά με την αγορά υπολογιστή με επεξεργαστή i3 6100 και xfx rx470 και το πρόβλημα είναι όταν τρέχω για περίπου 5-10 λεπτά ένα game όπως το mafia 3 ακούγεται ένα δυνατό βουητό και με ενοχλεί που μάλλον είναι απο τον επεξεργαστή.Πως μπορώ να μάθω απο πού ακούγεται με σιγουριά;Επίσεις οι θερμοκρασίες δεν βλέπω να είναι και πολύ υψηλές πχ. του επεξεργαστή είναι 50-60 και της κάρτας γραφικών ανάλογα 60-70+.Άλλη μια απορία που έχω είναι αν η θερμική αλοιφή μπορεί να μπεί και σε άλλα εξαρτήματα όπως κάρτα γραφικών κλπ.
Σας ευχαριστώ!

13 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Το πιθανότερο είναι πως το βουητό προέρχεται από την κάρτα γραφικών. Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών από κάποια θερμοκρασία και κάτω δεν χρησιμοποιούν καθόλου τους ανεμιστήρες, τους ενεργοποιούν μόνο μετά τους 60 βαθμούς, και σπανίως μια κάρτα γραφικών θα πιάσει αυτή τη θερμοκρασία εκτός gaming. Παρατήρησε την κάρτα σου πριν και κατά τη διάρκεια του gaming για να διαπιστώσεις αν αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή σου.
Οι ψύκτρες είναι σχετικά απλή τεχνολογία, δεν θα δεις αξιοσημείωτες διαφορές από τη μια χρονιά στην επόμενη. Η Evo 212 είναι και σήμερα καλή ψύκτρα, αλλά εξίσου καλή είναι και η RAIJINTEK THEMIS, ή άλλες ψύκτρες σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η Artic Silver 5 είναι η ίδια εδώ και 15 χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι.
Θεωρητικά μπορείς να αποσυναρμολογήσεις το σύστημα ψύξης της κάρτας γραφικών για να βάλεις θερμική πάστα, αλλά δεν το συνιστούμε.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

Επειδή με τη θερμοκρασία δεν νομίζω να υπάρχει θέμα και θέλω περισσότερο κάτι αθόρυβο αν η Raijintek Themis είναι πιό αθόρυβη απο την evo 212 τότε να αγοράσω την Raijintek Themis.Θα το κοιτάξω αν ο θόρυβος είναι απο την κάρτα γραφικών αλλά αν όντως είναι απο εκεί τότε πως θα μειώσω το θόρυβο αφού οι ψύκτρες μπαίνουν στον επεξεργαστή;Επίσεις θέλω να μάθω αν αξείζει η αγορά ακριβότερης ψύκτρας ή δεν θα δώ μεγάλη διαφορά.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Σε αυτό το site τη βγάζουν πιο αθόρυβη.

Με περισσότερα χρήματα θα βρεις ακόμα πιο αθόρυβες ψύκτρες, όπως τις Be Quiet Dark Rock.
Αν είναι η κάρτα γραφικών που κάνει το θόρυβο, δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.
Υπάρχουν στο εξωτερικό κάποια κιτ ειδικά για κάρτες γραφικών, αλλά συνήθως στοχεύουν συγκεκριμένα μοντέλα, και σε υψηλότερη κατηγορία τιμής από μια μεσαία RX 470.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

Έψαξα και βρήκα σε αυτήν την ιστοσελίδα:http://www.guru3d.com/articles_pages/nzxt_kraken_x42_review,12.html ότι η Be Quiet Pure Rock Slim είναι πιό αθόρυβη τι γνώμη έχετε;Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά στα dba με την themis αλλά ίσως υπάρχει διαφορά στη θερμοκρασία. Επίσεις η κατάταξη τον dba σε Intolerable,Very noisy,Noisy,Moderate,Quiet,Barely audible είναι σωστή;
Ευχαριστώ

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Δεν χρειάζεται να το παιδεύεις τόσο. Όποια ψύκτρα και αν πάρεις θα είναι οπωσδήποτε πιο αθόρυβη από αυτή του επεξεργαστή, και ακόμα κι αν πάρεις την πιο αθόρυβη ψύκτρα που υπάρχει, πάλι θα έχεις το θόρυβο από τους ανεμιστήρες του κουτιού και της κάρτας γραφικών. Το να κάνεις ένα πλήρως αθόρυβο υπολογιστή είναι κάτι το πανάκριβο, και μπορεί να σε τρελάνει, δεν έχει αξία να το κυνηγάς.
Τι σημασία έχει ολόκληρη η κλίμακα των decibel? Καμία ψύκτρα δεν είναι πάνω από τα 50 dBa, ποιος νοιάζεται τι θόρυβο κάνει η απογείωση ενός jet? Έβαλαν μια ηλιθιότητα, ίσα για να βάλουν κάτι.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

Σωστά και εγώ αυτό κατάλαβα απλός ρώτησα για μια ακόμη γνώμη!Τότε και την πιο φτηνή να πάρω δεν θα υπάρχει πρόβλημα όπως αυτή:http://www.e-shop.gr/akasa-ak-cce-7104ep-cpu-cooler-with-plain-bearing-for-775-115x-92m-p-PER.815947

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Οι μικρότεροι ανεμιστήρες χρειάζεται να λειτουργούν σε περισσότερες στροφές για να παρέχουν την ίδια ψύξη, και άρα κάνουν πιο πολύ θόρυβο. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με ανεμιστήρα 120mm.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

120mm διαγώνια ο ανεμιστήρας;Επίσεις παίζει ρόλο και η ταχύτητα ανεμιστήρα όπως η RAIJINTEK THEMIS που έχει σε full load 1500 στροφές;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Η διάσταση αφορά τον ίδιο τον ανεμιστήρα, που είναι κυκλικός, όχι το πλαίσιό του.
Όλες οι καλές ψύκτρες αυξομειώνουν τις στροφές ανάλογα με τις ανάγκες της θερμοκρασίας του υπολογιστή. Επίσης στις περισσότερες μητρικές μπορείς να ρυθμίσεις τις μέγιστες στροφές.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

Αυξομειώνουν τις στροφές μέχρι το full load πχ 1500 στροφές;Αν και όλες οι ψύκτρες είναι σχεδόν αθόρυβες πρέπει να υπάρχει συνδυασμός μεγάλου ανεμιστήρα πχ.120mm και χαμηλών στροφών σε full load για λιγότερο θόρυβο;Επίσεις αν ρυθμίσω τον ανεμιστήρα στις χαμηλότερες στροφές για λιγότερο θόρυβο υπάρχει περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Αλέξανδρε, κάνεις υπερβολικά πολλές ερωτήσεις για μια αγορά των 30 ευρώ. Πάρε μια ψύκτρα να τελειώνουμε.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 7 έτη

Θα ήθελα να πω ότι ο θόρυβος είναι απο τον επεξεργαστή.Ψύκτρα θα πάρω και κάνω ερωτήσεις επειδή θέλω να μάθω αλλά θα ρωτήσω και αλλού για άλλες γνώμες.
Ευχαριστώ

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις, κάτσε και σκέψου όλες τις ερωτήσεις που έχεις σχετικά με το θέμα, γράψε τες σε μία δημοσίευση, και θα σου τις απαντήσουμε.
Το να κάνεις κάθε μέρα μια ερώτηση για το ίδιο θέμα, και να έχουμε φάει μια εβδομάδα με αυτή την ιστορία, σπαταλάει άδικα και το δικό σου χρόνο και το δικό μας.