Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΑγορά ψύκτρας της προκοπής για CPU
Ian N ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, είμαι καινούριος, παρακολουθώ καιρό το κανάλι σας στο YT. Θα με χαρακτήριζα σχετικά αρχάριο σε ότι αφορά και το χτίσιμο και τις γνώσεις όσο αφορά τα PC. Επίσης, δεν θα έλεγα ότι έχω κάνει και καμία ιδιαίτερη ή εξονυχιστική μελέτη και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Έχω χτίσει ένα κουτί με τα εξής components κυρίως για gaming:

  • CPU: AMD Ryzen 7 5800X
  • MB: Asrock X570 Pro 4
  • GPU: RTX 3060Ti (Asus TUF Gaming)
  • Monitor: Dell Alienware ( 240 Hz / 1080p / 1ms)
  • RAM: 32 GB
  • Μνήμες: 2 x SSD 250GB
  • PSU: ένα της Gigabyte 850W Gold

Δεν αναφέρω λεπτομέρειες για όλα τα components γιατί θα εστιάσω στον επεξεργαστή και σε τι θερμοκρασίες κυμαίνεται με βάση τη χρήση του.
Αυτή τη στιγμή έχω μία μέτρια ψύκτρα της be quiet! που μου έβαλαν αυτοί στους οποίους ουσιαστικά ανέθεσα τη συναρμολόγηση του γιατί 1ον δεν είχα κατασταλάξει ακόμα σε ψύκτρα και 2ον ήθελα να δω στη πράξη πως θα συμπεριφέρεται ο επεξεργαστής με βάση τη χρήση που του κάνω, να δω γενικά αν από τη "φύση" του είναι ζεστός ειδικά όταν ζορίζεται προκειμένου να πράξω αναλόγως.
Τις θερμοκρασίες τις παρακολουθώ από το HWinfo64 (και το Rivatuner κατά τη διάρκεια του gaming).
Προς το παρόν, σε idle (αδρανή κατάσταση / browsing) κατά μέσο όρο είναι περίπου στους 35° C (μπορεί κάποιος πυρήνας να είναι 'κανα 2 βαθμούς παραπάνω) με το δωμάτιο να είναι περίπου στους 25° C. Θεωρητικά νομίζω είναι καλά.
Όταν αρχίζει όμως και ζορίζεται, κατά τη διάρκεια του gaming, όπως είναι λογικό και επόμενο, φτάνει άνετα σταθερά τους 65° C +. Κατά μέσο όρο να κυμαίνεται στους 67° - 69° C. Θα μου πείτε δεν είναι άσχημα, αλλά ώρες ώρες βαράει κάτι spikes (δηλαδή φτάνει στο peak του) και φτάνει τους 75° - 77° C στιγμιαία για 3s. Αυτό συνήθως γίνεται όταν αλλάζω χάρτη/περιοχή μέσα στο παιχνίδι και φορτώνει. Μετά επανέρχεται στους 67° - 69° C Το maximum που το έχω δει να φτάνει είναι 78° C. 
Για να είμαι πιο σαφής, το παιχνίδι που παίζω αυτή τη περίοδο και στο οποίο ελέγχω τις θερμοκρασίες είναι το Lost Ark,το οποίο θεωρείται σχετικά CPU intensive παιχνίδι. Υπάρχουν και πιο απαιτητικά παιχνίδια από αυτό που μπορεί να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον επεξεργαστή και τη κάρτα γραφικών. Να αναφέρω ότι η κάρτα γραφικών ζήτημα αν έχει περάσει ποτέ τους 58° C.
Θα προτιμούσα ιδανικά και αν είναι εφικτό ο επεξεργαστής καθ' όλη τη διάρκεια του gaming να μην ξεπερνάει με τίποτα τους 75° C για να εξασφαλίσω και τη μακροζωία του και να αισθάνομαι πιο άνετα γιατί είμαι ιδιότροπος και τελειομανής σε ορισμένα πράγματα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα καλοκαίρια άμα δεν βάλουμε AC στο δωμάτιο με το PC θα έχουμε θέματα.
Οπότε τι ψύκτρα θα χρειαστώ για όσο γίνεται χαμηλότερες θερμοκρασίες στον CPU? Μπορώ να το πετύχω και με μία ισχυρή Αερόψυξη ή πρέπει να κινηθώ σε Υδρόψυξη (AIO) ? Γενικά τις ψιλοφοβαμαι τις υδροψύξεις ακόμα και με κλειστό κύκλωμα που είναι, μη γίνει καμία διαρροή και κλαίω με μαύρο δάκρυ... 
Γενικά, από ψάξιμο και παρακολούθηση πολλών αξιολογήσεων, λέγεται ότι η Noctua D15 είναι δυνατή, η Dark Rock Pro 4 της be quiet! επίσης. Εμένα προσωπικά με τραβάει η Masterair MA624 Stealth της Cooler Master. Δεν έχω θέμα με budget, μόνο το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει, θα έδινα άνετα πάνω από 150€. Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σας. 

3 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, γενικά με ένα τέτοιο επεξεργαστή καλό είναι να έχεις μία ποιοτική ψύκτρα για καλύτερες επιδόσεις..Θεωρώ ότι μια καλή αερόψυξη παρέχει εξίσου ικανοποιητική ψύξη και μηδενικό ρίσκο διαρροής σε σχέση με μία υδρόψυξη..τόσο η Noctua, όσο και η Dark Rock Pro είναι πολύ καλές επιλογές..εναλλακτικά, εμείς στη δική μας αντίστοιχη σύνθεση προτείνουμε αυτή της Gigabyte.

Ian N απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Και αυτή της Gigabyte φαίνεται εξίσου καλή αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Της Cooler Master οι MA620m/Ma624 Stealth απέχουν αρκετά από τις Noctua D15 και Dark Rock Pro 4 ή τις προσεγγίζουν σε απόδοση? Σε reviews που είδα τις προσεγγίζουν και σε κάποιους τομείς μάλιστα τις ξεπερνάνε για ελάχιστο. Γενικά μου έχουν κολλήσει τις Cooler Master λόγω γνωστών μου που διαθέτουν... 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Όλες οι παραπάνω είναι πάνω κάτω της ίδιας κατηγορίας..οπότε επέλεξε όποια σου αρέσει..