Papapetros Aristeidis ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε μνήμη ram στο παρακάτω σύστημα? 
Motherboard
Manufacturer Hewlett-Packard
Model 2AE3 (P0)
Version 1.02
Chipset Vendor AMD
Chipset Model K12 IMC
Chipset Revision 00
Southbridge Vendor AMD
Southbridge Model SB850
Southbridge Revision 40
System Temperature 36 °C
BIOS
Brand AMI
Version 8.17
Date 25/1/2013
Voltage
+3.3V 3.296 V
CPU CORE 1.032 V
VIN2 2.704 V
VIN3 1.646 V
VSB3V 3.312 V
CMOS BATTERY 3.328 V
PCI Data
RAM
Memory slots
Total memory slots 2
Used memory slots 2
Free memory slots 0
Memory
Type DDR3
Size 6144 MBytes
DRAM Frequency 532.1 MHz
CAS# Latency (CL) 7 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 7 clocks
RAS# Precharge (tRP) 7 clocks
Cycle Time (tRAS) 19 clocks
Bank Cycle Time (tRC) 26 clocks
Physical Memory
Memory Usage 48 %
Total Physical 5.57 GB
Available Physical 2.88 GB
Total Virtual 7.01 GB
Available Virtual 4.27 GB
SPD
Number Of SPD Modules 2
Slot #1
Slot #2

5 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα, πόση ram θες να εγκαταστήσεις στη μητρική σου? Γενικά να γνωρίζεις ότι είναι πιο ασφαλές να πάρεις ένα dual channel kit, παρά το να προσθέσεις RAM στην ήδη υπάρχουσα, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασυμβατότητας. 

Papapetros Aristeidis απάντησε πριν 3 έτη

Επειδή είναι παλιό σύστημα και επιδιώκω να δουλέψει ικανοποιητικά θα θεωρούσα σωστά σε πλοήγηση internet και εφαρμογές γραφείου  ένα ζευγάρι από 4 giga. Αλλά αν παίρνει και παραπάνω μνήμη έχοντας ωφέλιμο αποτέλεσμα γιατί όχι. Αρκεί να μη χαρακτηριστούμε και ηλίθιοι από την πολύ μνήμη που λέει και ο Άγγελος. 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Η μνήμη στα 6GB... μου φαίνεται πολύ περίεργο! Πώς ακριβώς είναι? 2GB+4GB? Τρέξε το HWiNFO32 ή το Speccy για να δείς αναλυτικές πληροφορίες. Το 1ο σου εμφανίζει και πληροφορίες για τον τύπο και την μεγιστη ταχύητητα των DIMMs της μνήμης. Δες και το documentation για το mobo σου, μέχρι ποιά ταχύτητα μνημών υποστηρίζει (δεν έχει νόημα να πας παραπάνω), οπότε μπορείς να δεις αν αξίζει η αναβάθμιση. Δηλαδή, αν η μέγιστη συχνότητα του mobo είναι μόνο λίγο πιο πάνω από αυτήν της μνήμης, δε θα δεις ουσιαστική βελτίωση, καθώς το σύστημα θα περιορίζεται από την ταχύτητα του bus. Ίσως μια πολύ μικρή βελτίωση αν ενεργοποιηθεί το dual channel με την εγκατάσταση ίδιων μνημών.
Τώρα, όσον αφορά το μέγεθος της μνήμης, νομίζω τα 6GB είναι αρκετά για τη χρήση που περιγράφεις. Και οπωσδήποτε δεν αξίζει να κάνεις μια αναβάθμιση για να πας στα 8. Πηγαίνοντας στα 8 δεν πρόκειται να μπορείς να τρέξεις εφαρμογές τις οποίες δε μπορείς να τρέξεις με τα 6. Άλλωστε αυτό που καθορίζει το τι μπορείς να τρέξεις είναι το συνολικό virtual memory size, δλδ physical memory + swap file size. Με περισσότερη RAM θα έχεις λιγότερα swaps (memory<->disk), όταν το σύστημα είναι πολύ φορτωμένο (πχ πολλά ανοιχτά παράθυρα). Το swap file σου είναι μικρό, αλλά τα Windows μπορούν να το αυξήσουν, αν χρειαστεί. Το κάνουν όμως τη στιγμή που θα χρειαστεί, δλδ με το σύστημα full φορτωμένο, και τότε καθυστερεί αρκετά, οπότε ίσως θα είχε νόημα η αύξηση του αρχικού του size. Και κάτι ακόμα, αν έχεις Windows 32-bit δεν έχει νόημα η εγκατάσταση μνήμης πάνω από 4GB!
Αν θέλεις μια άλλη πρόταση αναβάθμισης για το σύστημά σου, σκέψου την αγορά ενός SSD, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Εντάξει, SATA θα είναι, αλλά και πάλι θα είναι πολύ πιο γρήγορο από έναν HDD. Μπορεί να αυξήσει τις ταχύτητες δραματικά. Ακόμα και το swapping θα είναι ασύγρκιτα πιο γρήγορο. Έχω κι εγώ ένα παλιό μηχάνημα, για το οποίο δε σκέφτομαι ανβάθμιση (λόγω πολλών εφαρμογών που έχω εκεί), οπότε λέω να πάρω έναν φθηνό SSD, πχ 20€ (το μέγεθος δεν έχει σημασία) και να βάλω εκεί πράγματα όπως το swap file, το TEMP folder και την cache του browser, αφήνοντας τις εφαρμογές στον HDD.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 έτη

Για 8GB θα μπορούσες να δεις αυτές..σε αυτή τη συχνότητα δεν βλέπω kit 16GB..βέβαια τα 6 σε 8GB δεν θα κάνουν ουσιαστική διαφορά...και ναι η αγορά ενός SSD - εάν δεν έχεις ήδη - θα βελτιώσει κατά πολύ την απόκριση του συστήματος σου...

Papapetros Aristeidis απάντησε πριν 3 έτη

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Οι μνήμες είναι 4+2. Θα ακολουθήσω την πρόταση σας για αγορά στις μνήμες και όσο βελτιωθεί η απόδοση.