Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΑγορά Laptop για επαγγελματική χρήση
Lefteris Kokkinos ρώτησε πριν 9 μήνες

Καλησπέρα σας. Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό και σκοπεύω να αγοράσω laptop έως 900€. Από "υποχρεωτικής" άποψης, χρειάζομαι το πληκτρολόγιο του laptop να είναι φωτιζόμενο, η οθόνη να είναι τουλάχιστον 16 ιντσών, να υπάρχει θύρα HMDI για σύνδεση με monitor και audiojack 3.5mm. Από "μη υποχρεωτικής" άποψης με ενδιαφέρει η χρήση photoshop, η εκμάθηση animation και το gaming, αν και όχι απαιτητικό (παλαιότερων ετών παιχνίδια και indies), οπότε θα ήθελα να έχω μια άνεση να κάνω τέτοια πράγματα.
Υπάρχουν αξιόπιστες επιλογές σε αυτό το εύρος τιμής; Ποια επιλογή προσφέρει την καλύτερη αναλογία κόστους-απόδοσης; Προτείνετε Intel ή AMD, αν υπάρχει όντως αντιληπτή διαφορά;
Με συγχωρείτε αν οι ερωτήσεις είναι πολλές. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Λευτέρης.

3 Απαντήσεις

Lefteris Kokkinos απάντησε πριν 9 μήνες

Δήλωσα ως εύρος τιμής τα 900€ καθώς σκόπευα να κάνω την αγορά μέσω απαλλαγής ΦΠΑ, αλλά επειδή διαφαίνεται μια περίπτωση να γίνει η αγορά χωρίς αυτό, θα ήθελα, αν είναι εύκολο, να μου κάνετε μια πρόταση κόστους έως ~700€. Γνωρίζω ότι ίσως θα χρειαστεί να κάνω μερικούς συμβιβασμούς, όπως να μην υπάρχει φωτιζόμενο πληκτρολόγιο ή να μην υπάρχουν ενδεχομένως οθόνες 16 ιντσών σε αυτό το εύρος τιμής. Θα δεχτώ τέτοιους συμβιβασμούς λόγω τιμής.
Με συγχωρείτε, και σας ευχαριστώ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 9 μήνες

Καλησπέρα Λευτέρη! Αυτές είναι μερικές προτάσεις για τις απαιτήσεις σου σε αυτό το εύρος τιμής:

https://www.pcsteps.gr/afo1ebd
https://mikk.ro/DqVk
https://mikk.ro/DqVr
https://mikk.ro/DqVm

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 9 μήνες

Μια σύσταση και από μένα, εφόσον σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το laptop για επαγγελματική χρήση (προγραμματισμό και graphics design) με χρήση για αρκετές ώρες, η μικρότερη οθόνη είναι ένας συμβιβασμός τον οποίο δεν θα πρέπει να κάνεις. Δεν είναι μόνο ότι σου αφήνει λιγότερο χώρο για tools, παράθυρα κλπ, η ανάγνωση των μικρότερων χαρακτήρων στη οθόνη είναι πολύ κουραστική για τα μάτια και προκαλεί ένταση λόγω της επιπλέον προσπάθειας που απαιτεί. Απλώς άνοιξε μερικές ιστοσελίδες, δες πόσο μικροί είναι πολλές φορές οι χαρακτήρες, και φαντάσου τες σε οθόνη <16″. Η ανάλυση συνήθως είναι 1920×1200, δλδ περισσότερο κι από μια συνηθισμένη οθόνη (desktop) 1080p, η οποία όμως είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει πώς τα κείμενα θα είναι πολύ μικρά, οπότε θα αναγκαστείς να ρυθμίσεις το font scaling  αρκετά περισσότερο από το 100%, προκειμένου να επιτύχεις μια ανεκτή έστω ανάγνωση. Πήρα πρόπερσι μια οθόνη 1080p για desktop, και επέλεξα μέγεθος 27″ αντί για 24″ που συνιστούν οι περισσότεροι για τη συγκεκριμένη ανάλυση, και δεν το μετάνοιωσα. Αν κοιτάξεις πολύ κοντά τα pixels φαίνονται λίγο, αλλά η θέαση είναι άνετη, με το font στο 100%. Επομένως θα έλεγα αν η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη, να προτιμήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη.