Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΑγορά mid-high end οθόνης για PC παιχνίδια
Ice Forest ρώτησε πριν 4 έτη

Καλημέρα σας,

Ενδιαφέρομαι για αγορά οθόνης κυρίως για PC gaming. Χαρακτηριστικά που ψάχνω: 2560x1440, VA ή IPS, 144hz (τουλάχιστον), 27 ή 32 ίντσες, μέγιστη (αργότερη) απόκριση 5ms, G-Sync Compatible προτεινόμενο αλλά όχι απαραίτητο, Curved αδιάφορο, HDR αδιάφορο. Budget έως €550.

Από όλες τις οθόνες που έχω κοιτάξει ήδη με ενδιαφέρουν αυτές προς το παρόν:
LG 27GL850-B
Samsung C32HG70
Asus Rog Strix XG32VQR
Asus TUF Gaming VG32VQ

Σχετικά με την Samsung HG70 έχω διαβάσει τα χειρότερα για καμμένα pixels, κακή ευκρίνεια εικόνας (θαμπά γράμματα/κείμενα, αν και κάποιοι λένε ότι έτσι είναι όλα τα VA panels) και κακή υποστήριξη πελατών. Όμως τα specs της είναι καλά γενικά. Η XG32 της ASUS έχει το ίδιο panel νομίζω. Έχει και τα ίδια πιθανά προβλήματα; Ποια οθόνη από τις παραπάνω προτείνετε; Και αν όχι στη λίστα, τι άλλο προτείνετε;

ΥΓ: Γνωρίζω για τη αναμενόμενη κυκλοφορία των Odyssey G7 της Samsung αλλά δεν ξέρω πότε έρχονται Ελλάδα και πόσο θα κοστίσουν (αλλά μάλλον θα είναι σημαντικά πιο ακριβές από αυτές εδώ).

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

4 Απαντήσεις

Greco Senpai απάντησε πριν 4 έτη

[Mόνο οι συντελεστές του PCsteps επιτρέπεται να απαντάνε σε ερωτήσεις αγορών.]

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Ανάμεσα σε αυτές τις 4, θα πήγαινα στην LG που διαθέτει IPS panel. Το κύριο πλεονέκτημα των IPS είναι οι καλύτερες γωνίες θέασης. Αν δεν με ενδέφερε αυτό, θα πήγαινα στην Asus TUF.

Όσο αφορά την MSI Optix MAG271CQR που αναφέρει ο φίλος παραπάνω, είναι όντως άψογη επιλογή και την έχουμε προτείνει πολλές φορές.

Επίσης, να επιβεβαιώσω πως πλέον οι Nvidia κάρτες μπορούν να υποστηρίξουν Freesync.

Ωστόσο, να του θυμίσω ότι μόνο οι συντελεστές του PCsteps μπορούν να απαντάνε σε ερωτήσεις αγορών.

Ice Forest απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μπορείτε όμως σας παρακαλώ πολύ να απαντήσετε στην ερώτησή μου σχετικά με την Samsung C32HG70 και τα θαμπά pixels των VA; Έχω ακούσει μικτά σχόλια σε αυτό το θέμα. Άλλοι λένε πως τα μαλακά γράμματα είναι απλώς ότι η Samsung C32HG70 είναι κακή ελαττωματική οθόνη/panel και άλλοι λένε ότι όλα τα VA panels έχουν έτσι γενικά κακή ευκρίνεια και θαμπά/"μαλακά" γράμματα/κείμενα (τουλάχιστον σε σύγκριση με IPS). Περνάω πολλές ώρες στον υπολογιστή και εργάζομαι με πολλά γράμματα γι'αυτό η ευκρίνεια των κειμένων είναι σημαντική για μένα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κουράζουν τα μάτια.

Τέσσερις συμπληρωματικές ερωτήσεις αν έχετε τον χρόνο παρακαλώ:

  1. Δεν είπατε κάτι για την C32HG70 και την XG32VQR, μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε γιατί; Είναι όντως τόσο κακές οθόνες (ειδικά η Samsung C32HG70) όσο έχω διαβάσει;
  2. Σχετικά με την IPS της LG, επίτηδες την έβαλα πάνω πάνω στη λίστα γιατί ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά το χαμηλό της contrast ratio σε σύγκριση με τις VA με προβληματίζει. Δεν θέλω ξεθωριασμένες μαύρες σκηνές. Κάνω λάθος; Πιστεύετε θα βγάζει καλά μαύρα για IPS;
  3. Η αλήθεια είναι πως με ενδιαφέρει πιο πολύ 32αρα οθόνη για λόγους media... μήπως είναι όμως πολύ μεγάλη για 1440p και αλλοιώνεται έτσι οι καθαρότητα της εικόνας;
  4. Εφόσον προτείνατε και τις δύο, τελικά ποια είναι η καλύτερη VA; Η Asus TUF VG32VQ ή η MSI MAG271CQR (αν και είναι διαφορετικές ίντσες);

Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για τον χρόνο σας και ζητώ συγγνώμη για τον τύχω ερωτήσεων. Αν είναι πολύ κόπος να απαντήσετε σε όλες, τουλάχιστον παρακαλώ πείτε μου για τα VA panels και τα θαμπά (ή "μαλακά") κείμενα.

ΥΓ: Σχετικά με το G-Sync, γνωρίζω για την υποστήριξη FreeSync της Nvidia, γι'αυτό έγραψα ότι το G-Sync είναι προτιμότερο αλλά δεν είναι απαραίτητο. Ο λόγος που είπα ότι το G-Sync είναι προτιμότερο είναι επειδή η Nvidia+FreeSync τεχνολογία δεν είναι ακόμα 100% compatible σε όλα τα προϊόντα (ειδικά τα πιο παλιά) και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει flickering κλπ. Σας ευχαριστώ πάντως που σκεφτήκατε να με πληροφορήσετε όπως και να'χει.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Τα IPS panel γενικά είναι καλύτερα σε ευκρίνεια, ποιότητα χρωμάτων και γωνίες θέασης από τα VA.

Το πλεονέκτημα των VA είναι ότι προσφέρουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης σε λογικό κόστος, το οποίο είναι σημαντικό για τους gamers. Μια IPS οθόνη ίδιας ποιότητας κατασκευής με ίδιο ρυθμό ανανέωσης, κοστίζει συνήθως πολύ παραπάνω.

1)Δεν φαίνονται άσχημες επιλογές, απλά επέλεξα αυτές με τα καλύτερα χαρακτηριστικά.

2)Με χαμηλό της contrast ratio σίγουρα δεν θα έχεις το καλύτερο δυνατό μαύρο. Μάλιστα, νομίζω υπάρχουν και σχετικές αναφορές για το συγκεκριμένο μοντέλο.

3)Η σωστή αναλογία μεγέθους - ανάλυσης εξαρτάται από την απόσταση που έχεις από την οθόνη. Γενικά, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με τα 1440p.

4)Σε άποψη χαρακτηριστικών, οι δύο οθόνες δεν διαφέρουν σημαντικά. Προσωπικά θα πήγαινα στην MSI, επειδή την έχουν δοκιμάσει αναγνώστες και έχουν πει πολύ καλά λόγια. Ωστόσο, και η Asus με το HDR είναι πολύ καλή επιλογή αν σε ενδιαφέρουν οι ταινίες.